אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתחם שהוקם ליוצאי צבא הפך להיות נער הפוסטר של בועת הנדל"ן מתחם סטיבסנט טאון פיטר קופר וילג' במנהטן ניו יורק קרן בלקסטון | צילום: David Shankbone / Wikipedia

המתחם שהוקם ליוצאי צבא הפך להיות נער הפוסטר של בועת הנדל"ן

09.01.2023, 22:00 | ליטל סמט

מתחם סטייבסנטאון־פיטר קופר וילג', הנחשב למתחם המגורים הגדול ביותר בניו יורק, מונה 11,232 יחידות דיור המתפרסות על 110 בניינים בשטח כולל של 323.7 דונם בשדרה הראשונה, בין הרחובות 14 ו־23 במנהטן. המתחם קרוי על שמו של פיטר סטייבסנט, המושל האחרון של המושבה ההולנדית ניו אמסטרדם, ופיטר קופר, יזם ונדבן בן המאה ה־19.

המתחם, שבו מתגוררים כ־30 אלף דיירים בשכירות, הוקם ב־1947 לאחר מלחמת העולם השנייה על ידי חברת הביטוח מטרופוליטן לייף אינשורנס ונועד במקור לאכלס חיילים ששבו מן המלחמה ובני מעמד הביניים. מטלייף, כך שמה המקוצר, קיבלה הטבות מס ותמריצים נוספים בתמורה לשימור רמת שכירות נמוכה עבור יוצאי הצבא. לאחר שהתקבלו מעל 100 אלף בקשות מצד משפחות לעבור להתגורר במקום, הדיירים הראשונים, שני יוצאי צבא ובני משפחותיהם, הגיעו למתחם באוגוסט 1947.

בעשורים שחלפו שמר המתחם על מעמדו כדיור המיועד למעמד הביניים, בין השאר הודות לשכירות המפוקחת. ב־2006, בשיאה של בועת הנדל"ן בארה"ב, העמידה מטלייף את הנכס למכירה, והזוכות במכרז היו חברת הנדל"ן טישמן ספייר, שבבעלותה רוקפלר סנטר, בשיתוף עם חטיבה של קרן בלאקרוק. הרוכשים שילמו 5.4 מיליארד דולר עבור המתחם, הסכום הגבוה ביותר באותה עת שבו נרכש נכס למגורים בארה"ב. אך הבעלים החדשים פעלו לפינוי מאות דיירים, שיפוץ דירות ריקות והעלאת דמי השכירות, זאת במטרה לממן את הרכישה הממונפת. המהלכים הללו הובילו לקרבות משפטיים, לאחר שהדיירים טענו כי בעלי הנכס מסירים מפיקוח דירות שאמורות ליהנות משכר דירה מפוקח, באופן לא חוקי. ב־2009 פסק ביהמ"ש בניו יורק, כי היזמים אכן העלו את השכירות באופן לא חוקי לדרי 4,400 דירות.

השילוב של התפוצצות בועת הנדל"ן וקריסת המהלך להעלאת דמי השכירות הוביל לכך כי ב־2010 נאלצו השותפות לוותר על הנכס, לאחר שהגיעו לחדלות פירעון על חוב בגובה 4.4 מיליארד דולר בעקבות ההלוואות שנטלו למימון העסקה. בדיקת שמאות שנערכה באותה עת מצאה גם, כי שווי הנכס צנח מאז הרכישה ל־1.8 מיליארד דולר. המהלך גרם להפסדים כבדים למשקיעים, בהם קרן העושר הסינגפורית, הכנסייה האנגליקנית וחברת הנדל"ן SL גרין — שהפסידו את מלוא השקעתם. לעומתם, ההפסדים של טישמן ובלאקרוק הסתכמו ב־112 מיליון דולר כל אחת — סכום ההשקעה הראשונית בעסקה.

"המתחם הפך להיות נער הפוסטר של בועת הדיור כולה", הגיב אז האנליסט דניאל אלפרט, מווסטווד קפיטל. ניהול המתחם הועבר לחברת ניהול הנכסים CWCapital שייצגה את הנושים, וב־2015 היא מכרה אותו לקרן בלקסטון עבור 5.3 מיליארד דולר. לפי הערכות שפורסמו באותה עת, העסקה הניבה לחברת ניהול הנכסים, שבשליטת חברת ההשקעות פורטרס, רווח של 615 מיליון דולר.


תגיות