אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שותפה-מנהלת בקרן Qumra Capital: "עברנו ממסיבה למצב של הנגאובר" מימין: עדי הורוויץ לביא, סמנכ"לית השקעות וצמיחה פועלים, סיון שימרי כהן, Qumra Capital, עדי גוזס, Entre Capital, ואירית קאהן DTCP Capital | צילום: אוראל כהן

Roadshow Plus

שותפה-מנהלת בקרן Qumra Capital: "עברנו ממסיבה למצב של הנגאובר"

סיון שמרי דהן אמרה את הדברים באירוע Roadshow פלוס של כלכליסט ופועלים הייטק. לדבריה "לסטארט־אפים בשלבי גיוס מאוחרים יהיה קשה ב־2023". עדי הורוויץ לביא, הפועלים: "צוות הוא עדיין הדבר הכי חשוב"

23.11.2022, 19:51 | אליחי וידל

"עבור סטארט־אפים צעירים שנמצאים בתהליכי גיוס מוקדמים, עכשיו זה זמן טוב לעבוד בשקט. בעיתות משבר צומחים הסטארט־אפים הטובים ביותר והם ימשיכו לצמוח גם ב־2024 וב־2025, כשהמשבר יסתיים. לסטארט־אפים בשלבי גיוס מאוחרים, יהיה קשה יותר. 2022 היתה רק ההתחלה, וצופים ש־2023 תהיה קשה יותר". כך אמרה סיון שמרי דהן שותפה־מנהלת, Qumra Capital, בפאנל באירוע Roadshow פלוס של כלכליסט ופועלים הייטק.

שמרי דהן הדגישה כי סטארט־אפים עם מספיק "ראנוויי" (משך הזמן שחברה יכולה לרוץ בלי לגייס כסף — א.ו) ומודלים עסקיים טובים יכולים לצאת מחוזקים מהתקופה הקשה. "זו תקופה חשובה של הסקת מסקנות לשוק ונראה חברות מדהימות שייצאו ממנה".

אירית קאהן שותפה, DTCP Capital, תיארה את המצב בתעשיית גיוסי ההון סיכון כך: "אם בשנה שעברה ערכנו מסיבה גדולה, עכשיו יש לנו הנגאובר ואנחנו משלמים את החשבון". לדבריה, "השוק הציבורי נשפך לתוך הפרטי והראשונים לשלם את המחיר הם שווקי הגיוס לחברות הצמיחה, האחרונים לשלם מחיר הם חברות שמגייסות בשלב הסיד 2023 תהיה שנה טובה עבורם. ובסך הכל הסנטימנט חיובי, הטרנדים עדיין קורים. לא נחזור לתקופה שלפני הקורונה. המעבר לענן, ודאטה מכל מקום ובכל זמן — יישאר. עדיין יש תיאבון לטכנולוגיית חדשות, ראונדים עדיין קורים".

עדי גוזס שותפה, Entrée Capital, השמיעה בפאנל דעה פחות אופטימית: "מה שראינו בשנה האחרונה הוא שלקרנות שמתמחות בהשקעות סיד עוד לא נפל האסימון ועדיין רואים הערכות שווי גבוהות לסטארט־אפים וסבבי גיוס גדולים. בגיוסים בשלב A כבר יש האטה, והערכות שווי נמוכות יותר לחברות. ב־2023 משקיעי סיד יתפסו את השוק ויהיו חברות נהדרות עדיין כי יש המון כסף בקרנות, אבל הן ישקיעו בקצב פחות מהיר מהקיים".

גם עדי הורוויץ לביא, סמנכ"לית השקעות וצמיחה פועלים הייטק, העריכה "שקרנות הון סיכון שמשקיעות בשלבים מוקדמים גייסו מספיק כסף כדי למשיך להשקיע. לכן, הן ימשיכו להשקיע בקצב מהיר. הן אולי יהיו זהירות יותר, אבל נמשיך לראות ארלי סטייג׳ מגייסים מקרנות מובילות ואולי יותר מאשר ב־2022".

לשאלת מנחת הפאנל, נועה גדות מאתר CTech של "כלכליסט", אם השינויים בסביבה הפיננסית הגלובלית משפיעים גם על הפרמטרים שלפיהם בוחנות הקרנות את ההשקעות שלהן, אמרה הורוויץ לביא: "יש תחומי השקעה חדשים כמו עולמות הקוואנטום, קליימטק וספייסטק שמעניינים משקיעים. הם ימשיכו לחפש תחומים עם צמיחה ושוק ענק. הרכב הצוות בחברות צעירות הוא עדיין הדבר הכי חשוב"

שמרי דהן: "במקביל, בשנתיים האחרונות הפוקוס של המשקיעים היה על צמיחה מהירה, מבלי להסתכל על יעילות או רווחיות. סטארט־אפים הם כמובן לא רווחיים, והם חייבים להשקיע בצמיחה, אבל אנחנו מחפשים ציוני יעילות ומכפיל הוצאות בריא שיתנו לנו ביטחון שהסטארט־אפים האלה יוכלו להגיע לרווחיות ולהפוך לחברות עצמאיות תוך כמה שנים. זה חשוב מאי פעם. צמיחה הפכה למלכה וכעת מחפשים לבנות מובילי שוק. ישראל יכולה להוביל בבניית מובילי שוק, כל הדרך לנאסד"ק".

גוזס: "בהשקעות מתקדמות וגם בשלבים המוקדמים מחפשים עכשיו את אותו הדבר. ביזנס טוס, צוות טוב, הזדמנויות שוק ותזמון טוב וזה לא השתנה. ברור שככל שהחברה גדלה מחפשים עכשיו ציוני יעילות".

קאהן: "המשקיעים מחפשים לחזור לטכנולוגיות קריטיות. אנחנו משקיעים בסייבר ובתשתיות הענן, כיוון שהלקוחות חייבים להגן על עצמם תמיד. אנחנו תמיד שמנו דגש על מדדי עמידה ביעדים (KPIs) ועכשיו שמים משקל יתר על יעילות לעומת צמיחה בכל מחיר".

העובדה שבפאנל השתתפו ארבע נציגות של גופי השקעה גדולים, עוררה את השאלה עד כמה חשוב הגיוון המגדרי בתעשיית ההייטק וההון סיכון. "לפני עשר שנים לא היה שיח כזה והיום יש תשומת לב ומוטיבציה לגיוס נשים שותפות בקרנות", אמרה שמרי דהן. "אבל הגיוון לא יכול להיות רק מגדרי, כיוון שיש הרבה קבוצות מיעוטים וכל כך הרבה עבודה לעשות בתחום. בקרנות עדיין לא ראיתי שותפה חרדית, אתיופית, או ערביה. צריך את כל המיעוטים וחייבים לשים פוקוס על זה כתעשייה וכחברה".

הורוויץ לביא: "אני עובדת עם סטארט־אפים יומיום, מנסים לתת להם גישה לבנקאות, למנטורים, תוכן ומשקיעים. פה אנחנו רואים נשים, גברים, ערבים: כולם לוקחים חלק. אם אשה תרצה להגיע למשקיע בחוץ אולי זה לא יקרה, אבל כאן זה בהחלט קורה. וזאת החשיבות של מפגשים כמו אירוע הרוד־שואו הזה".

קאהן: "אנחנו עובדים במשך כל השנה על יצירת אקוסיסטם. כמו תוכנית בשם Women's Founder Forum שלוקחת 10־15 נשים מנכ״ליות ויזמיות מייסדות ומספקת להן תוכן, מנטורינג, קשרים ומסגרת להאצה והעצמה". גם גוזס הדגישה את חשיבאות הגיוון ובסיום השיחה אמרה: "זה סופר־חשוב. אבל אם להיות כנה, אני מקווה שזה כבר לא יהיה 'עניין' בשנים הקרובות".

אליחי וידל



עדי גוזס, Entrée Capital: לקרנות שמתמחות בסיד לא נפל האסימון ועדיין רואים הערכות שווי גבוהות וסבבי גיוס גדולים"


מימין לשמאל: עדי הורוויץ לביא, פועלים הייטק; סיון שמרי דהן, Qumra Capital; עדי גוזס, Entrée Capital; אירית קאהן DTCP Capital. "משקיעים חוזרים לטכנולוגיות קריטיות: סייבר ותשתיות ענן"

תגיות