אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפכ"ל לשעבר קראדי: "חוק בן גביר יוביל לחורבן  בית שלישי" משה קראדי מפכ"ל המשטרה לשעבר | צילום: גדי קבלו

ראיון

המפכ"ל לשעבר קראדי: "חוק בן גביר יוביל לחורבן בית שלישי"

"החוק החדש יהפוך את המפכ"ל לבובה". "השר יוכל למשל לחייב את המשטרה למנוע הפגנות של מתנגדיו". "המשטרה תהפוך למשטרה פוליטית שתשרת רק צד באוכלוסייה - וזו תחילת אובדן הדמוקרטיה". המפכ"ל לשעבר משה קראדי נחרד מהכיוון שאליו צועדת ישראל. הריאיון המלא יפורסם ביום חמישי במוסף כלכליסט

13.12.2022, 06:10 | עמיר קורץ

"טיוטת החוק חמורה אפילו יותר ממה שצפיתי. לראות את זה שחור על גבי לבן זה מפחיד. זו תחילת נפילת הלבנים שבסוף תביא אותנו לחורבן בית שלישי", אומר מפכ"ל המשטרה בדימוס משה קראדי על הצעת החוק לשינוי פקודת המשטרה. ההצעה צפויה לעלות השבוע לדיון בוועדה מיוחדת בכנסת והיא מקנה לשר המיועד לביטחון לאומי איתמר בן גביר סמכויות רדיקליות ושליטה חסרת תקדים של השר במשטרה ובמפכ"ל העומד בראשה. "המשטרה והצבא אלה שני הגופים היחידים שעוד נותרו ממלכתיים במדינת ישראל, וצריך להרחיק את המשטרה מכל מעורבות פוליטית", אומר קראדי בראיון נרחב ל"מוסף כלכליסט" שיתפרסם ביום חמישי.

"המשטרה חייבת להיות עצמאית, והעברת הסמכויות מהמפכ"ל לשר לביטחון פנים תייצר מצב שהמפכ"ל יהפוך להיות חניך תורן או בובה. הערבוב בין החלטות מקצועיות להחלטות בעלות אופי פוליטי יטושטשו. זה יביא לקריסת המשטרה, לפגיעה אנושה בזכויות הפרט ופשוט יהפוך את המשטרה בישראל למשטרה פוליטית, שתשרת רק צד מסוים של האוכלוסייה שנמצא בשלטון. זו תחילת אובדן הדמוקרטיה".

למה הכוונה ב"מפכ"ל בובה"?

"בהצעת החוק יש סעיף שלפיו השר אמנם לא יתערב בחקירות, אבל הוא יקבע את מדיניות ההעמדה לדין. זה שינוי רדיקלי, הכי קיצוני שיש, כי המשמעות היא שהשר לא יהיה רק מפכ"ל־על, אלא מעין ראש אגף חקירות. ברגע שהוא יתערב במדיניות ההעמדה לדין, בעצם הוא יתערב במדיניות האכיפה. הוא למשל יוכל להחליט כמדיניות שלא יחקרו ולא יאכפו כריתת עצי זית ביהודה ושומרון".

ואז מה המשמעות?

"שתופקע הסמכות שנמצאת היום בידי היועץ המשפטי לממשלה לקבוע מדיניות בטיפול בתיקים ובהעמדה לדין, וזה יאפשר לשר לקבוע מדיניות בהתאם לנטיותיו הפוליטיות. החשש הוא למעורבות פוליטית בקביעת סדרי העדיפויות של עולם החקירות. אם היום יושב על הכיסא שר מצד מסוים במפה הפוליטית, ואוכלוסייה שתומכת בו נוהגת לבצע עבירות מסוג מסוים - אז הוא יכול לקבוע מדיניות העמדה לדין שתאפשר להם להמשיך לבצע את מה שהם רוצים, ואין להם ממה לחשוש יותר.

"אמנם בהצעת החוק יש סעיף שקובע שסמכויות שוטר לא ייפגעו לעניין פתיחת תיק פלילי מסוים, ניהולו או סגירתו, כביכול מתוך הנחה שהחקירות הפליליות הן תחום רגיש ולכן כביכול השר ימנע מלהיכנס אליו, אבל יש נושאים רבים שבהם המשטרה מפעילה סמכויות והם רגישים לא פחות: עיכובים, מעצרים, טיפול בהפגנות, צווי הריסה, פעילות יומיומית של שיטור וסדר ציבורי. הסעיף הזה נותן סמכות לשר להנחות את כל הפעילות הזאת בהתאם לאג'נדה הפוליטית שירצה לקדם".

קראדי (62), כיום יו"ר חברת ארי נדל"ן הציבורית, היה המפכ"ל הצעיר אי פעם, כשמונה לתפקיד בגיל 44. הוא עומד בראש פורום הניצבים ורבי הניצבים בדימוס, והוא בין בעלי התפקיד הבודדים שאינו חושש לצאת במוצהר ובקול גדול נגד המהלכים שמובילה הממשלה לעתיד, שמערערים את יסודות הדמוקרטיה. הוא מספר על מקרה שהתרחש כשכיהן כמפכ"ל, והשר שמעליו ביקש ממנו להעביר שוטרים וניידות מיישוב מסוים ליישוב סמוך, משום שלטענתו היתה בו עלייה בפשיעה. "עניתי לו: 'זה לא יבוצע משלוש סיבות: אחת, לפי החוק אני אחראי על חלוקת המשאבים במשטרה, ולא אתה. שניים, אני אחראי על ניתוח מגמות הפשיעה ואין נתונים שתומכים בדברים שלך. ושלוש, נדמה לי שראש העירייה האחת הוא במקרה מהמפלגה שלך וראש העירייה השני הוא ממפלגה אחרת'".

ואם חוק בן גביר יעבור, המפכ"ל כבר לא יוכל לסרב?

"נכון, זה מה שיקרה. בן גביר בתור השר יוכל לקבוע למשל שיהיו יותר שוטרים במחוז ש"י (יהודה ושומרון) מאשר במחוז תל אביב, ולדאוג לזה מטעמים פוליטיים ולא בהכרח משום שזה ניתוח הפשיעה הנכון.

"הסעיף המרכזי בהצעה קובע שמשטרת ישראל 'נתונה למרות הממשלה', כמו צה"ל. זה הופך למעשה את המשטרה לגוף המממש את מטרות השר בלבד והיא לא תהיה יותר עצמאית. אם השר ירצה למשל שהמשטרה תפעל בענייני צניעות - המשטרה תידרש לבצע. אם ירצה שלא יתקיימו הפגנות של מתנגדיו הפוליטיים - המשטרה תהיה מחויבת לבצע. בתסריט כזה, השר יוכל להחליט לא לאשר קיום הפגנה מסוימת ולהכריז שהיא בלתי חוקית, ונקבל פה משטרה פוליטית. אמון הציבור בה עלול להיפגע מכך אנושות".

"מעבר לכך", ממשיך קראדי, "המפכ"ל הוא כבר לא באמת מפכ"ל, אפשר לבטל את המושג הזה, אלא הוא יהפוך לקצין ניהול ולוגיסטיקה של המשטרה. התפקיד שלו יהיה בעצם לוודא שמה שהשר אמר לו – ייעשה. אני חשבתי עד היום שלמפכ"ל לא יהיה מורא זולת מוראו של החוק, אבל ברגע שאומרים שהמפכ"ל סר למרותו של השר, אז בעצם השר גובר על החוק. זו פגיעה אנושה במשטרה, שתפקידה להביא לידי ביטוי את מימוש הדמוקרטיה ולשמור עליה. ברגע שאתה פוגע בזרוע הזו – הדמוקרטיה פשוט תחדל מלהתקיים".

"השוטרים לא זקוקים לשר שיפעיל אותם"

לדברי קראדי, גם דריסת הרגל של השר בתקציב המשטרה היא עוד דרך להשתלט עליה. "כיום למפכ"ל יש סמכות לנהל את הוצאות המשטרה. הוא עצמאי להחליט איך יחולקו התקציבים בתוך הארגון, איך יוקצו הכוחות ועוד, כשהשר רק אחראי להשיג תקציב ולתכנן מדיניות כללית. השינוי שמנסים כעת להעביר יביא להתערבות של השר עד לרמות הנמוכות ביותר, לא רק בכסף אלא גם בכוח אדם ובסדרי עדיפויות, באופן שעשוי לפגוע ביכולת המפכ"ל להפעיל כוחות ולקדם נושאים מקצועיים. אסור שזה יהיה בידי שר, כי דרך התקציב אפשר להשפיע על הכל, גם על חקירות. השר יכול לווסת את התקציב באופן כזה שהוא מייבש את יחידות החקירות, למשל. הוא יכול להחליט שאף אחד מהשוטרים החדשים שיגויסו לא יוקצה ללהב 433. התקציב הוא כלי ניהולי, ואם המפכ"ל מאבד אותו הוא לא יוכל לנהל באמת והשר יהפוך למפכ"ל בפועל. במשטרת ישראל יש שוטרים ומפקדים מעולים שנותנים את נשמתם ללא תמורה נאותה. הם לא זקוקים לשר שיפעיל אותם".

וזהות השר עצמו לא מטרידה אותך?

"אי אפשר להתעלם מכך שבן גביר נבחר בדרך דמוקרטית וממונה על ידי ראש הממשלה, בין אם אני אוהב את זה או לא. אז תגיד שהוגשו נגדו 53 כתבי אישום והיו לו שמונה הרשעות, ומי היה מעלה על דעתו לפני כמה שנים שהשר הממונה על אכיפת החוק יהיה עבריין מורשע. אבל זו הדמוקרטיה ואלה חלק מהמחירים שלה".

גם אם המחיר הוא שהשר יעלה להר הבית וידליק את כל המזרח התיכון?

"הר הבית זו חבית חומר נפץ שיכולה להדליק את כל המזרח התיכון, ושנתו של מפכ"ל נודדת מהחשש ממה שיקרה שם. כשבן גביר יהיה שר וייקח את הסמכויות של המפכ"ל, החשש הוא שאי אפשר יהיה לעצור אתו מלעלות להר הבית ולמשל לחתן שם זוג או לתקוע בשופר. ברגע הזה נגמר הסיפור, זה יביא לניתוק יחסים עם ירדן ומצרים וידליק את כל העולם המוסלמי. הבאלגן שיצרה הלשכה שהוא הקים בשיח ג'ראח זה כלום לעומת מה שיהיה בהר הבית".

לו היית היום המפכ"ל, אתה מניח את המפתחות על השולחן?

"אסור שהחלטה של ראש ארגון להתפטר תהיה אמוציונלית אלא מתוך מחשבה על טובתו של הארגון. בשלב הראשון הייתי מנסה למנוע את זה בהידברות, להיפגש עם ראש הממשלה, עם השר, לשכנע שזה בעייתי. אם לא הצלחתי - ואני רואה שטובת המשטרה עלולה להיפגע ואני נותר מפכ"ל ללא סמכויות - אני חד משמעית מתפטר. לא הייתי מסכים להיות בובה".

המפכ"ל יעקב שבתאי מגלה בינתיים רפיסות וכניעות רוח מול השר המיועד. ביום חמישי האחרון שבתאי הודיע במפתיע שייעדר מטקס הענקת דרגות לקצינים בכירים שהוא עצמו המליץ על קידומם ותירץ זאת ב"בדיקה רפואית", אולם בשעות הערב דאג להגיע לבת המצווה של בתו של בן גביר והצטלם איתו ועם ילדיו בשולחן הכבוד. "מהניסיון שלי בעבודה מול שרים", אומר קראדי, "אם אתה מתרפס בפניהם, לא רק שהם לא מעריכים אותך, מחר הם גם ידרסו אותך".

ואיך אתה רואה את התנהלותו של שבתאי?

"מדובר באחת הסיטואציות המורכבות ביותר שבהן נתקל מפכ"ל, כשמצד אחד הוא מרגיש מחויבות לשר היוצא שעדיין בתפקיד, ומצד שני לשר הנכנס שאיתו הוא אמור לעבוד בשנה הקרובה. אולם בכל נקודת זמן יש רק שר אחד והסיטואציה שבה המפכ"ל המליץ על מינויים של מפקדים, ובסופו של דבר לא הגיע לטקס הענקת הדרגות כשבאותו ערב הוא כיבד את השר הנכנס בנוכחותו באירוע פרטי – היא מצב מביך מאוד. האירוע הזה ילווה את המפכ"ל עד סוף הקדנציה מול פקודיו. הוא איבד בכך את אמון השוטרים, לא יכול להיות שכמפכ"ל לא תגיע לכבד את הקצינים שלך והמשפחות שלהם. למיטב זכרוני דבר כזה לא היה מעולם במשטרה, וזה הוסיף לפגיעה באמון הציבור בה".



תגיות