אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מטא טעתה כשהסירה פוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם שקשורים למלחמה בעזה" חטופות ישראליות שנלקחות בשבי החמאס |

"מטא טעתה כשהסירה פוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם שקשורים למלחמה בעזה"

כך פסקה המועצה המפקחת של הרשת החברתית, שדנה בערעורי משתמשים על ההחלטה להסיר את הפוסטים. "השימוש של מטא בכלים אוטומטיים כדי להגן על משתמשים מתוכן מזיק פוטנציאלית הגדילה את הסבירות להסרת פוסטים בעלי ערך שמיידעים את העולם על הסבל האנושי משני צדדי העימות במזרח התיכון"

21.12.2023, 09:30 | עומר כביר

מטא שגתה כשהחליטה להסיר פוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם שקשורים למלחמה בעזה – כך פסקה השבוע המועצה המפקחת של מטא, שדנה בערעורי משתמשים על החלטת ענקית הטכנולוגיה להסיר את הפוסטים.

המועצה המפקחת, גוף עצמאי של מומחים חיצוניים שמכונה לעתים "בית המשפט העליון" של מטא, משמשת כמעין בוררת עליונה בסוגיות תוכן בפייסבוק ובאינסטגרם. למועצה סמכות לדון בתיקים ספציפיים שבהם משתמשים הגישו ערעור על החלטת מטא להסיר או להשאיר תוכן בעייתי, או במקרים שמטא הפנתה אליה לקבלת חוות דעת מעמיקה. החלטות המועצה במקרים פרטניים (להסיר/להשאיר/להחזיר פוסט) הן החלטות מחייבות.

לפני כשבוע וחצי, בחרה המועצה לדון בהסרתם של שני פוסטים הקשורים למלחמה בעזה. הראשון, פוסט פייסבוק ובו סרטון שמתעד חטיפת ישראלים על ידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר. מטא הסירה את הסרטון מכיוון שלדבריה הפר את כללי ההסתה והעידוד לאלימות של החברה, ובפרט את הכלל הזמני שאוסר זיהוי חטופים גם במקרה שהפרסום נועד לגנות או להעלות את המודעות למצבם. הפוסט השני הוא סרטון אינסטגרם שמראה לכאורה תוצאות מתקפה על חצר בסמוך לבית החולים שיפא בעזה. מטא הסירה את הסרטון בטענה שהוא מפר את הכללים לגבי פרסום תוכן אלים וגרפי. בשני המקרים, מטא הפכה את החלטתה המקורית עוד לפני הודעת המועצה על בחירת המקרים לדיון והחזירה את התכנים.

המועצה קיימה את הדיון בהליך מזורז, שבמסגרתו היא מפרסמת את החלטתה והמלצותיה בתוך 30 ימים לכל היותר. במקרה זה, פרסמה המועצה את מסקנותיה בתוך כשבוע וחצי בלבד, ולדבריה מצאה שבשני המקרים החלטתה המקורית של מטא להסיר את התכנים היתה שגויה.

לדברי המועצה, המקרים ותגובת מטא מלמדים על כמה קשיים שנובעים מהאופן שבו החברה מתמודדת עם תכנים שקשורים למלחמה. "השימוש של מטא בכלים אוטומטיים כדי להגן על משתמשים מתוכן מזיק פוטנציאלית הגדילה את הסבירות להסרת פוסטים בעלי ערך שמיידעים את העולם על הסבל האנושי משני צדדי העימות במזרח התיכון", נכתב בהודעת המועצה. לדבריה, מאז ה-7 באוקטובר, מטא הפחיתה את סף הרגישות של הכלים האוטומטיים שמשמשים לזיהוי ולהסרת תוכן אלים, מה שהוביל גם להסרת פוסטים לגיטימיים.

בנוסף, פוסטים שמטא מצאה לנכון לצרף להם מסך אזהרה שימנע חשיפה מקרית של משתמשים לתוכן מטריד הוחרגו מהפוסטים שמומלצים למשתמשי פייסבוק ואינסטגרם – עוד מהלך שמנע תפוצה רחבה יותר של תכנים חשובים שכלולים תוכן גרפי אלים.

לגבי הפוסט של בני הערובה הישראלים, מטא הסבירה למועצה שההחלטה הראשונית להסירו התבססה על חששות שסרטונים מסוג זה ישמשו על מנת לקדם ולהאדיר את חמאס. "כמה ימים לאחר הסרתו, משפחות חטופים, ממשלת ישראל וכלי תקשורת שיתפו סרטונים אלו במטרה להעלות מודעות לחטופים ולסתור נרטיבים שקריים שהכחישו את אירועי ה-7 באוקטובר", ציינה המועצה.

"אלו היו החלטות קשות שחייבו דיונים ארוכים ומורכבים", אמר היו"ר המשותף של המועצה, מייקל מקונל, בהודעה לעיתונות. "המועצה מתמקדת בהגנה על חופש הביטוי של אנשים מכל הצדדים של אירועים מחרידים אלו, תוך הבטחה שהעדויות לא מסיתות לאלימות ולשנאה. עדויות אלו חשובות לא רק לדוברים, אלא גם למשתמשים בכל העולם שמחפשים מידע עדכני ומגוון על אירועים משמעותיים, וחלקם יכולים לכלול ראיות חשובות להפרות של זכויות אדם. פלטפורמות מדיה חברתית כמו פייסבוק ואינסטגרם הן לעתים האמצעי היחיד לספק מידע בזמן עימות חמוש, במיוחד כשהגישה של עיתונאים מוגבלת או אסורה".


תגיות