אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממפיות רב פעמיות בחדר האוכל ועד לשימוש באופניים: אחריות תאגידית בבתי מלון בתי מלון במפרץ אילת | צילום: רונן טופלברג

ממפיות רב פעמיות בחדר האוכל ועד לשימוש באופניים: אחריות תאגידית בבתי מלון

נכון ל-2018 ענף התיירות היה אחראי ל-8% מפליטת גזי החממה - היום כבר אולי יותר. האתגרים שכרוכים בשמירה על קיימות במלונאות מאלצים לתמרן בין כדאיות כלכלית לנופש בטוח שלא בא על חשבון המשאבים המקומיים ושלמות המגוון הביולוגי באזור - איך עושים זאת והאם זה בכלל חשוב ללקוח?

05.09.2023, 08:02 | יעקב גולדברג

מבקבוקוני הפלסטיק הקטנים של השמפו והמרכך ועד שימוש באופניים לאורחי ועובדי המלון - מנעד התחומים הרלוונטיים לאחריות התאגידית בבתי מלון רחב ביותר. בהתחשב באינטנסיביות התפעולית, ההשפעה הסביבתית של מקומות אירוח גדולה יותר מנכסים "סולידיים" אחרים. על פי מחקר שפורסם ב-2018, ענף התיירות אחראי ל-8% מפליטת גזי החממה העולמית, כאשר מלונות תורמים כ-1% מפליטת הפחמן הדו חמצני העולמי. על פי הנתונים, בתי מלון צריכים לצמצם את פליטת הפחמן שלהם ב-66% לחדר עד שנת 2030, זאת בכדי לפצות על ההשפעה הסביבתית הנוכחית שלהם.

לעוד כתבות בערוץ TRUST

תיירות בת קיימא (Sustainable Tourism) בהגדרתה הרשמית מתייחסת להיבטים הסביבתיים, הכלכליים והחברתיים-תרבותיים של פיתוח תיירות, ועל פי ארגון התיירות העולמי: "יש ליצור איזון מתאים בין שלושת הממדים הללו כדי להבטיח את קיימותה לטווח ארוך". ההיבטים הסביבתיים מושפעים מהפרטים הקטנים ולא חסרים כאלה: הקפדה על הפרדת פסולת ומחזור, הימנעות מכלים חד פעמיים, שימוש חוזר במגבות, אסלות חסכוניות במים, ועד אפשרות לוויתור על שירות ניקיון יומי, עמדת הטענה למכוניות חשמליות ועוד.

לצד אתגרי הקיימות והסביבה, "אחריות מלונאית" דורשת חשיבה מחוץ לקופסא בעוד לא מעט היבטים. מיטל ברנע, מנהלת אחריות תאגידית של רשת מלונות דן (שזכתה בשנים האחרונות לדירוג הגבוה ביותר במדד מעלה לאחריות תאגידית), מציינת כמשל את עניין בעלי החיים - והפעם מכיוון האורחים: "אנחנו מתירים הכנסת חיות שירות לתוך המרחב המלונאי מתוך הבנה והתחשבות בצרכי האורחים".

"המציאות, לשמחתנו, מציפה אתגרים שההתמודדות איתם מובילה להנגשת העבודה כולה - מגיוס, קליטה, עבודה שוטפת, קידום עובדים ופיתוחם", אומרת ברנע ומפרטת מספר דוגמאות מתחום הגיוון וההכללה: "התאמת העבודה המלונאית לקהלי עובדים חדשים למשל בפתיחת מרכז שירות לאורח במודיעין עילית שכל העובדות בו חרדיות; בקידום שיתופי פעולה עם עמותות וארגונים להשמת עובדים עם מוגבלויות; שימור ופיתוח עובדים מבוגרים; פרויקט לעידוד העסקת נשים גם לאחר גיל פרישה ועוד".

האתגרים הייחודיים שכרוכים בשמירה על קיימות בעולם התיירות בכלל ובמלונאות בפרט מאלצים לתמרן ולשלב בין הכדאיות הכלכלית תוך שמירה על תעסוקה הוגנת ושוויונית, לחווית נופש בטוחה שלא באה על חשבון המשאבים המקומיים ושלמות המגוון הביולוגי של כל האזור. ברחבי העולם יש כאלה שלקחו את זה עד הסוף עם אתרי נופש בחיק הטבע שבנויים מחומרים ממוחזרים, מלונות פאר שמצהירים על שימוש בלעדי באנרגיה סולרית, ואפילו אתר נופש באפריקה שבקתות העץ שלו מייצרות בעצמן את המים והחשמל לאורחים.

בעבר בתי מלון יכלו להציב שלטים שמעודדים את האורחים לעשות שימוש חוזר במגבות ואז לקרוא לעצמם "ירוקים", כיום המודעות עלתה, האופציות התרחבו ויש הרבה מעבר שניתן ונדרש לעשות. לשם ההמחשה בארץ ישנם מספר מקומות שמוכיחים שאפשר ללכת עוד כמה צעדים קדימה בלי לוותר על החוויה הכוללת, כך אתר הנופש "Six Senses שחרות" בנגב תוכנן מראש באופן שמפחית את צריכת האנרגיה ב-25%. פסולת המזון עוברת לקומפוסט, בקבוקי הזכוכית מיוצרים במקום ויש מטע תמרים סמוך שסופג את השפכים. יש במקום גם מעבדה אקולוגית שמציגה את "מאמצי הקיימות לצמצום הצריכה, לייצור מקומי ולתמיכה בקהילות ובמערכות אקולוגיות".

"מלון מטיילים אילון" בגליל מציג מערכות חכמות לחיסכון בחשמל, מפיות ממוחזרות בחדר האוכל, אוכל שנשאר מארוחת הבוקר נתרם לפינת החי בקיבוץ, אין מוצרים חד פעמיים בכלל, ואין ניירות בתהליך הצ'ק אין. וגם בתוך העיר אפשר "לקיים". באכסניית אברהם הוסטל תל אביב משתמשים בתאורת LED ובטיימרים לתנורי המקלחת כדי לחסוך באנרגיה, מקפידים לצרוך את האוכל ממקורות מקומיים ומעודדים תחבורה ציבורית עם קמפיינים. המלון גם יצר מדריך שלם בר-קיימא עם טיפים לתיירות נקייה.

עוד מוקדם לכמת את הכדאיות הכלכלית של ההקפדה על יעדים ירוקים, אבל משנה לשנה אפשר לראות עלייה במספר התיירים שנושא הקיימות משפיע על בחירותיהם או שלכל הפחות הנושא חשוב להם. על פי סקר של אתר Booking, ליותר מ-80% מהתיירים חשוב שהחופשה שלהם תהיה ידידותית לסביבה.

כיום, המידע הרבה יותר נגיש. אפשר להשתמש במנוע החיפוש של staze כדי להשוות בין מלונות שונים ברחבי העולם לפי רמות פליטת הפחמן שלהם, בפלטפורמת החיפוש "גוגל נסיעות" ניתן לקבל מידע על רמת הסביבתיות של מקומות האירוח השונים - בתפריט הסינון אפשר למצוא את הפיצ'ר "קיימות" שם יופיעו רק נכסים שקיבלו תו תקן סביבתי, ואפשר לראות על כל מלון פירוט פעילות כמו חיסכון באנרגיה, צמצום פסולת, הקצאת משאבים וחיסכון במים.

* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.

תגיות