אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: הסנקציות שהוטלו על רוסיה לא קשורות להסכם הגרעין עם איראן נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | AFP

דיווח שוטף

ארה"ב: הסנקציות שהוטלו על רוסיה לא קשורות להסכם הגרעין עם איראן

משלחת רפואית ישראלית תצא לאוקראינה ותקים שם בית חולים שדה; אחרי הפגישה עם פוטין: בנט שוחח עם נשיא אוקראינה; בכיר אוקראיני: זלנסקי לא שמע מבנט שום דבר חדש שעשוי לשנות את המצב; מושל מחוז קייב: כוחות רוסיים השתלטו על בי"ח פסיכיאטרי, מאות לכודים בפנים; זלנסקי: הכוחות האוקראיניים מחזיקים בערי מפתח במרכז ובדרום המדינה

05.03.2022, 23:11 | כלכליסט ו-ynet

יום נוסף בלחימה באוקראינה, כשהכוחות הרוסיים מתקרבים למתקן גרעיני נוסף - בדרום המדינה. האוקראינים זועמים על סירובה של נאט"ו לאכוף איסור טיסה בשמי ארצו. עדכונים שוטפים

23:10 - בכיר אוקראיני: זלנסקי לא שמע מבנט שום דבר חדש שעשוי לשנות את המצב. בלשכתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחסו בספקנות רבה לסיכויי ההצלחה של ראש הממשלה נפתלי בנט במאמצי התיווך. אחרי השיחה בין בנט לזלנסקי אמר מזכיר העיתונות סרגיי ניקיפירוב כי זלנסקי מוכן להיפגש עם פוטין - אם נשיא רוסיה יסכים לכך: "לא נוכל להעריך את תוצאות התיווך של ראש הממשלה בנט עד שנקבל אינדיקציה ברורה מבנט או מפוטין על הסכמה לפגישה". ניקיפירוב הסביר כי זלנסקי לא שמע מבנט שום דבר חדש שעשוי לשנות את המצב. (רון בן ישי, שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" לקייב)

21:30 - ארה"ב: הסנקציות שהוטלו על רוסיה לא קשורות להסכם הגרעין עם איראן. מחלקת המדינה האמריקאית מסרה כי הסנקציות שהוטלו על רוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה לא קשורות להסכם הגרעין עם איראן ולא אמורות להשפיע על יישומו הפוטנציאלי. בהצהרה נמסר עוד כי וושינגטון ממשיכה לקיים מגעים עם מוסקבה לצורך חזרה ליישומו המלא של הסכם הגרעין, וכי לשתי המדינות יש אינטרס משותף להבטיח שאיראן לא תשיג לעולם נשק גרעיני. רוסיה ביקשה התחייבויות בכתב מארה"ב ולפיהן הסנקציות לא יפגעו ביחסי הסחר והכלכלה של מוסקבה עם טהרן, "כפי שהם מנוסחים בהסכם הגרעין". (רויטרס)

20:55 - משלחת רפואית ישראלית תצא לאוקראינה ותקים שם בית חולים שדה. משרד הבריאות הודיע כי משלחת רפואית ישראלית תצא בשבוע הבא לאוקראינה ותקים שם בית חולים שדה. המיקום המדויק של בית החולים טרם נקבע סופית, אך הכוונה שיפעל על אדמת אוקראינה. צוות החלוץ שיגיע לאוקראינה יבחר את המיקום שבו יוקם בית החולים, אשר יופעל באמצעות המרכז הרפואי שיבא, שירותי בריאות כללית וצוותים רפואיים של בתי חולים נוספים. (איתמר אייכנר)

20:30 - אחרי הפגישה עם פוטין: בנט שוחח עם נשיא אוקראינה. ראש הממשלה נפתלי בנט שוחח עם נשיא אוקראינה וולודומיר זלנסקי, לאחר פגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בתום הפגישה בקרמלין שנמשכה כשלוש שעות, המריא בנט לברלין שם ייפגש עם קנצלר גרמניה אולף שולץ. לפני צאתו לגרמניה שוחח בנט גם עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. (איתמר אייכנר)


פוטין, בנט וזלנסקי, עמוס בן גרשום/לע"מ, AFP, רויטרס פוטין, בנט וזלנסקי | עמוס בן גרשום/לע"מ, AFP, רויטרס פוטין, בנט וזלנסקי, עמוס בן גרשום/לע"מ, AFP, רויטרס


20:10 - בנט טס בסודיות למוסקבה ונועד עם פוטין בקרמלין. רה"מ טס בשבת בבוקר למוסקבה ונפגש עם נשיא רוסיה, במסגרת ניסיונו לתווך פתרון דיפלומטי לסיום המלחמה באוקראינה: "נועדו במשך שלוש שעות, דנו גם בשיחות הגרעין עם איראן". אלקין, שלו משפחה באוקראינה, הצטרף אליו וסייע בתרגום. גורם ישראלי: הנסיעה החשאית - בברכת הבית הלבן, גם זלנסקי עודכן. לכתבה המלאה

18:20 - מושל מחוז קייב: כוחות רוסיים השתלטו על בי"ח פסיכיאטרי, מאות לכודים בפנים. מושל מחוז קייב אולקסיי קולבה אמר כי כוחות רוסיים השתלטו על בית חולים פסיכיאטרי בעיירה בורודייאנקה, וכי 670 בני אדם לכודים בפנים. קולבה אמר עוד כי המים והתרופות אוזלים במקום והוסיף כי "אנחנו לא יודעים איך לפנות את האנשים האלה, איך לעזור להם". (רויטרס)

18:00 - זלנסקי: הכוחות האוקראיניים מחזיקים בערי מפתח במרכז ובדרום המדינה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי הכוחות האוקראיניים מחזיקים בערי מפתח במרכז ובדרום-מזרח המדינה, בשעה שהכוחות הרוסיים ממשיכים לנסות לחסום ולכתר את הערים חרקוב, מיקולאייב, צ'רנייב וסומי. זלנסקי טען כי 10,000 חיילים רוסים נהרגו מתחילת המלחמה. הוא הוסיף כי "זה נורא. צעירים בני 18, 20. אפילו לא הסבירו להם על מה הם הולכים להילחם". (AP)


נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, EPA נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | EPA נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, EPA


16:18 - נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי הסנקציות של המערב הן "כמו הכרזת מלחמה". פוטין הוסיף כי על רוסיה להגן על דוברי הרוסית במזרח אוקראינה, כמו גם על האינטרסים שלה. (רויטרס)

15:05 - חברת התעופה הלאומית של רוסיה אירופלוט הודיעה שתבטל את כל טיסותיה למדינות זרות החל מ-8 במרץ, למעט טיסות לבלארוס השכנה. במקביל, רשות התעופה הרוסית המליצה לחברות תעופה רוסיות שמחזיקות מטוסים שכורים מחברות זרות להימנע מהמראה למדינות זרות החל מ-6 במרץ ולהימנע מהמראה ממדינות זרות לרוסיה החל מ-8 במרץ. אף שמדינות רבות הטילו איסור על מטוסים רוסיים להגיע לשטחן, אירופלוט המשיכה לטוס לישראל בימים האחרונים.


מטוס של אירופלוט, צילום: שאטרסטוק מטוס של אירופלוט | צילום: שאטרסטוק מטוס של אירופלוט, צילום: שאטרסטוק


14:05 - רשות האוכלוסין וההגירה מסרה שביממה האחרונה הגיעו לישראל 472 זרים מאוקראינה. לפי נתוני הרשות, כניסתם של 17 מהם סורבה. סך כל מסורבי הכניסה מאוקראינה מתחילת הפלישה הרוסית עומד על 89 מתוך 1,830 זרים שהגיעו לארץ.

12:55 - סרגיי אורלוב, סגן ראש העיר מריופול, אמר לרשת BBC כי המתקפה הרוסית על העיר עדיין נמשכת למרות ההסכמה על הפסקת אש ופתיחת מסדרונות הומניטריים לחילוץ אזרחים מהעיר. "הרוסים ממשיכים להפגיז אותנו בארטילריה. זה מטורף", הוא אמר. "אין הפסקת אש במריופול ואין הפסקת אש לאורך כל נתיב הפינוי. האזרחים שלנו מוכנים לעזוב אבל לא יכולים לעשות זאת תחת הפגזה".

12:20 - ישראל טרם הצטרפה לסנקציות שמדינות המערב הטילו על רוסיה, אך בינתיים היא החליטה למנוע מאוליגרכים רוסים שמופיעים ברשימת הסנקציות של ארצות הברית לאחסן את מטוסיהם בנמל התעופה בן גוריון למשך יותר מ-48 שעות. הנחיה דומה ניתנה גם בנוגע ליאכטות, והן לא יוכלו לעגון בנמלים בישראל. המטרה היא להבהיר לאוליגרכים לא להגיע לארץ, מבלי להודיע רשמית על הצטרפות לסנקציות.

לדברי בכיר ישראלי, "לא ניתן לאוליגרכים ברשימת הסנקציות לאחסן כאן את המטוסים והיאכטות שלהם. אסור לנו להצטייר כמדינה שדרכה אפשר לעקוף את הסנקציות". הבכיר הוסיף כי ישראל אף הודיעה על כך מראש, כדי למנוע בקשות חריגות.

ועדת הסנקציות הישראלית אמורה לבחון כל מקרה לגופו, אבל מאחר שישנן מדינות רבות שהטילו סנקציות על רוסיה - הרשימה המובילה שלפיה תעבוד ישראל היא האמריקנית. בכל מקרה המסר לאוליגרכים הוא שישראל לא תהיה המקום שבו הם מחביאים מטוסים ויאכטות, וגם יש צוות של בנק ישראל שמוודא שאין העברת חשבונות.



פוטין ומשוריינים רוסיים,  רויטרס AP פוטין ומשוריינים רוסיים | רויטרס AP פוטין ומשוריינים רוסיים,  רויטרס AP



11:30 - ממשלת אוקראינה הודיעה שהיא מתכננת לפנות כ-200 אלף בני אדם מעיר הנמל מריופול שבדרום-מזרח המדינה ועוד 15 אלף איש מהעיר וולנובאחה במסגרת הפסקת האש ופתיחת המסדרון ההומניטרי שעליו הודיעה מוקדם יותר רוסיה. בממשלה האוקראינית מסרו כי ארגון הצלב האדום ערב לקיומה של הפסקת האש. מוקדם יותר הודיעה רוסיה שצבאה ימשיך במתקפה נרחבת על אוקראינה בשאר האזורים, למעט במריופול ובוולנובאחה, שם חששו בימים האחרונים מאסון הומניטרי. גורם מקומי בוולנובאחה אמר כי 90% מהעיר נפגעה מהפצצות של צבא רוסיה והוסיף כי המזון שמחזיקים אנשים שמסתתרים במקלטי העיר הולך ואוזל.

10:30 - שר ההגנה האוקראיני, אולקסי רזניקוב, הכריז כי כ-66,224 גברים אוקראינים שבו למדינה מחו"ל כדי להתגייס ללחימה נגד צבא רוסיה שפלש למדינה. "מדובר בעוד 12 חטיבות לוחמים מלאות מוטיבציה", הוסיף שר ההגנה האוקראיני.


הפלת מסוק רוסי באוקראינה, צילום: טוויטר הפלת מסוק רוסי באוקראינה | צילום: טוויטר הפלת מסוק רוסי באוקראינה, צילום: טוויטר



בתוך כך אוקראינה אישרה גם היא את הפסקת האש הזמנית במריופול. המסדרונות ההומניטריים נפתחו ממריופול לזפוריז'יה שממוקמת ממערב לה, שם השתלטו הרוסים על תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה. אוטובוסים ייצאו משלושה מקומות בעיר, ומתאפשרת נסיעה גם בכלי רכב פרטיים. מועצת העיר מריופול ביקשה מהנהגים "לנצל את כל המקום ברכבם", והוסיפה כי נסיעה הרחק מהמסלול המוסכם אסורה בתכלית האיסור.

09:10 - משרד ההגנה הרוסי הודיע כי כוחות צבא רוסיה שצרים על עיר הנמל מריופול שבדרום-מזרח אוקראינה יעברו ל"מצב שקט" בשעה 10:00 שעון מוסקבה (09:00 שעון ישראל). לפי הודעת המשרד, הפסקת הלחימה מתרחשת כדי לאפשר פתיחת "מסדרונות הומניטריים" לתושבים במריופול, וכן לתושבי העיר וולנובאחה. "הצד הרוסי מכריז על הפסקת אש כדי לאפשר לאזרחים לעזוב את מריופול ואת ולנובאחה", נמסר בהודעת משרד ההגנה הרוסי. ההודעה הרוסית הגיעה אחרי שראש העיר מריופול ואדים בויצ'נקו הזהיר כי "העיר תחת אש. אין לנו מים, חימום או חשמל, וגם המזון עומד להיגמר". משרד ההגנה הרוסי הבהיר כי צבא רוסיה ימשיך לתקוף באופן נרחב ברחבי אוקראינה, במקביל לנצירת האש במריופול ובוולנובאחה.


שריפה בעיר אירפין, צילום: AFP שריפה בעיר אירפין | צילום: AFP שריפה בעיר אירפין, צילום: AFP


07:30 - בנאום אמוציונלי במיוחד, התייחס הלילה (בין שישי לשבת) נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לסירובה של נאט"ו להכריז על מדינתו כאזור אסור לטיסה, ואמר כי "כל האנשים שימותו מיום זה ואילך, ישלמו בחייהם גם בגללכם. בגלל החולשה שלכם, בגלל חוסר האחדות שלכם". הוא הציע כי אם המערב מתנגד לכך - עליו לפחות לספק לקייב מטוסי קרב. "הברית הצבאית נתנה היום אור ירוק להפצצת ערי וכפרי אוקראינה", האשים.


נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, רויטרס נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי | רויטרס נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, רויטרס



"כל מה שהברית הזו הצליחה לעשות היום היה להעביר דרך מערכת הרכש שלה 50 טון סולר עבור אוקראינה, אולי כדי שנוכל לשרוף את מזכר בודפשט", עקץ הנשיא זלנסקי, כשהזכיר את הערבויות הביטחוניות שניתנו לאוקראינה ב-1994, ובתמורה קייב חתמה על האמנה למניעת נשק גרעיני. "לא תוכל לשלם לנו בליטרים של דלק עבור הליטרים של הדם שלנו, שנשפך באירופה של כולנו", המשיך. בנאומו שיבח את האוקראינים שלדבריו "ימשיכו להתנגד" גם אחרי "שסבלו מתשעה ימים של חושך ורוע", וכבר קלקלו את תוכניותיה של רוסיה לפלישת בזק.

מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר אמש כי הכרזה על אזור אסור לטיסה מעל אוקראינה "אינה אופציה שנבחנת על ידי הברית". לדבריו, "הסכמנו שלא יהיו מטוסים של נאט"ו שיפעלו מעל המרחב האווירי של אוקראינה או חיילי נאט"ו בשטח המדינה". נזכיר כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רואה בברית נאט"ו איום ישיר על סמכותו. נאט"ו, כתוצאה מכך, נרתעת מאוד מהתערבות ישירה במלחמה באוקראינה. היא אמנם תומכת במאמצי ההתנגדות של אוקראינה ומכירה בפעולותיו של פוטין כפלישה לאומה ריבונית, אך אינה מוכנה לעשות שום דבר שעלול להתפרש כ"פעולת מלחמה" נגד רוסיה.



חיילים רוסים באוקראינה, EPA חיילים רוסים באוקראינה | EPA חיילים רוסים באוקראינה, EPA


זלנסקי הדגיש כי למרות סירובן של החברות בנאט"ו לנקוט בצעדים שלתפיסתן "מרחיקי לכת", הוא בטוח שאוקראינה תנצח: "מהיום הראשון של הפלישה אני בטוח בניצחון. נמשיך להילחם, נגן על המדינה שלנו ונשחרר את אדמתנו". אולקסי ארסטוביץ', יועצו, התבטא בביטחון על "הצלחת ההתנגדות", לדבריו. "הצבא הרוסי לא חזק, הוא פשוט גדול. 80% מצבאו של פוטין נמצא כאן, וכאן נקבור אותם", הזהיר.

אזור אסור לטיסה נועד למעשה למנוע כניסה למרחב אווירי לצורך מתקפות, טיסות מודיעין והעברת כוחות ונשק. הוא נאכף צבאית, ואם נאט"ו תחליט בסופו של דבר כן לעשות זאת היא תהיה האחראית לאכוף אותו. "זה ידרוש למעשה מהצבא האמריקני להפיל מטוסים רוסיים ועלול להוביל למלחמה ישירה מול רוסיה - ואנחנו רוצים להימנע מכך", הסבירה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי את ההתנגדות האמריקנית.

גורמים בארה"ב ובנאט"ו הבחינו מוקדם יותר השבוע בשינוי מובהק באסטרטגיית הלחימה של רוסיה. בכיר אמריקני הזהיר כי רוסיה מתכוונת להציב בזמן הקרוב עוד 1,000 שכירי חרב נוספים באוקראינה. בכיר מודיעין מערבי אמר לרשת CNN כי נראה שרוסיה מוכנה כעת "להפציץ ערים עד לכניעתן", דבר שעלול להביא לפגיעה משמעותית באזרחים. לדבריו, מהיכרותו עם המנהיגות הרוסית ופוטין עצמו, "יש להם סטנדרט שונה לחלוטין בכל הנוגע לכבוד לחיי אדם".

במהלך היממה החולפת עדכן האו"ם כי לפחות 331 אזרחים נהרגו ו-675 נפצעו באוקראינה מאז החלה הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, בין ההרוגים לפחות 19 ילדים. בהודעת משרד הנציב העליון של האו"ם לזכויות האדם צוין כי "המספר האמיתי כנראה גבוה בהרבה". על פי ההודעה, רוב הקורבנות נהרגו מהפגזות ארטילריה כבדה, ירי ממערכות שיגור רקטות רב-קניות מתנייעות (MLRS) וירי טילים בליסטיים.

הרשויות באוקראינה פרסמו הלילה סרטון מחדר הבקרה בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה שהופגזה על ידי כוחות רוסיים, שלאחר מכן גם השתלטו על המקום. בסרטון ניתן לשמוע את אנשי הבקרה מזהירים את הכוחות הרוסיים שבחוץ: "תפסיקו לירות על המתקן הגרעיני. תפסיקו לירות מיד! אתם מאיימים על ביטחון העולם כולו! לא תהיה לנו אפשרות לשקם את הנזקים. שימו לב! תפסיקו עם זה".

אמש, שרי החוץ של שבע המדינות החברות בארגון המדינות המתועשות (G7) קראו לרוסיה "לעצור את המתקפות ליד תחנות הכוח הגרעיניות של אוקראינה". בהודעה משותפת מסרו מדינות ה-G7 - ארצות הברית, קנדה, יפן, גרמניה, צרפת, איטליה ובריטניה - כי יקדמו החמרה של הסנקציות "בתגובה לתוקפנות הרוסית. אנו מודאגים מאוד מהמתקפות נגד האוכלוסייה האזרחית של אוקראינה, נראה ברוסיה אחראית לפשעי מלחמה".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס אתמול לאפשרות של החמרה בסנקציות, והזהיר מפני "הסלמה של המצב". בנאום במפגש ממשלתי אמר: "אין לנו כוונות רעות כלפי שכנותינו. אני מייעץ להן לא להסלים את המצב, לא להטיל הגבלות החדשות. אנחנו נמלא אחר ההתחייבויות שלנו".

מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה גם כן לדיון חירום בעקבות הפגזת הכור הגרעיני. שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומס-גרינפילד אמרה בדיון כי "העולם היה פסע מאסון גרעיני" כאשר שריפה פרצה במהלך ההשתלטות הרוסית. "אנו דורשים ממוסקבה הבטחה שתקיפה כזו לא תחזור על עצמה", אמרה תומס-גרינפילד, והבהירה שהתקיפה שיקפה "הסלמה חדשה ומסוכנת" בפלישה הרוסית לאוקראינה.

שגריר רוסיה באו"ם וסילי נבנזיה אמר מנגד כי תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה נמצאת תחת שמירה, ורמות הקרינה בה "נורמליות". לדבריו, לא נגרמה דליפה כלשהי של חומר רדיואקטיבי מהאתר שנמצא בדרום-מזרח אוקראינה, וישיבת החירום שכינסה מועצת הביטחון של האו"ם בעקבות האירוע היא "ניסיון נוסף של האוקראינים לעורר מחדש 'היסטריה' סביב מה שקורה במדינתם".

תומס-גרינפילד טענה כי לאחר שהשתלטו על תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, כעת הכוחות הרוסיים מתקרבים למתקן הגרעיני השני בגודלו באוקראינה. "הם נמצאים כעת במרחק של 32 ק"מ מהתחנה", אמרה השגרירה - אך לא נקבה בשמו של המתקן. לפי Energoatom, הגוף המפקח על תחנות הכוח הגרעיניות של אוקראינה, המתקן הגרעיני השני בגודלו באוקראינה - מבחינת יכולת ייצור חשמל - הוא יוז'נוקריינסק במחוז מיקולאיב, שבדרום אוקראינה.

תגיות