אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשל שיווק דרך סוכנים: רשות ני"ע הקפיאה את קרן האשראי הצרכני של הפניקס יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה | צילום: אוראל כהן

בלעדי

בשל שיווק דרך סוכנים: רשות ני"ע הקפיאה את קרן האשראי הצרכני של הפניקס

הפניקס Value P2P הפסיקה לגייס לקוחות חדשים בנובמבר בשל הודעת הרשות כי היא משווקת את הקרן דרך סוכנים בניגוד להוראות. הפניקס מקיימת מגעים עם הרשות על מתווה פעולה מוסכם

20.02.2023, 06:02 | אלמוג עזר

דיון ממושך עם רשות ני"ע הביא לכך שזה שלושה חודשים הפניקס אינה משווקת ומגייסת לקוחות חדשים לקרן האשראי הצרכני שלה – הפניקס Value P2P. זאת משום שבנובמבר האחרון הרשות הודיעה לה שהיא אינה יכולה לשווק אותה באמצעות סוכנים. כך נודע ל"כלכליסט".

הקרן המדוברת היא קרן חוב, שהוקמה באוגוסט 2017, ועוסקת בתחום האשראי הצרכני בארה"ב באמצעות השקעה בפלטפורמות הלוואות עמיתים (Peer to Peer). מדובר בפלטפורמות שבמסגרתן לקוחות לווים כספים זה מזה. הקרן של הפניקס למעשה רוכשת את ההלוואות האלו מהעמיתים השונים ונכנסת בנעליהם, באופן מלא או חלקי. היא אף רוכשת לעתים תיק הלוואות שלם. את הרכישות היא מבצעת מהפלטפורמות עצמן או מצדדים שלישיים. נכון לנובמבר, אז נעצר שיווק הקרן, היא ניהלה נכסים בהיקף של 246 מיליון דולר. בתחילת 2022 ניהלה הקרן כ־294 מיליון דולר, אבל עצירת הגיוס הובילה לירידה בנכסים המנוהלים. מאז הקמתה השיאה למשקיעים תשואה מצטברת של 36.5%. ב־2022 הניבה למשקיעים תשואה של 4.2% - התשואה הנמוכה מהקמתה. ב־2018 הניבה 6.1%, ב־2019 התשואה עמדה על 5.4%, ב־2020 היא עמדה על 4.8% וב־2021 על 6.9%.

הפניקס Value P2P, שמנוהלת על ידי חן לוי, היא קרן שפועלת מכוח תשקיף שפרסמה, וזאת במטרה לעמוד בחוקי ני"ע ולגייס כספים מיותר מ־35 ניצעים. משום כך, הקרן היא גם קרן מדווחת. כלומר, המצב השוטף שלה – תשואות ונכסים – מדווח מדי חודש ומפורסם באתר הרשות. לפי תנאי הקרן, היא מגייסת סכום מינימלי של 50 אלף דולר מכל משקיע. לפי הוראות רשות ני"ע, קרנות שפועלות מכוח תשקיף נדרשות לשווק את הקרן ללקוחות באופן ישיר בלבד. אולם הפניקס שיווקה והפיצה את הקרן גם באמצעות סוכני ביטוח, מה שהוביל את הרשות להודיע לקרן בנובמבר שהיא אינה עומדת בהוראות.

בסוף נובמבר פנו נציגי הקרן לסוכנים ולחברות לידים (חברות שמספקות הפניות ללקוחות ומאגר לקוחות פוטנציאליים) והסבירו כי "בהמשך לשיחותינו עם רשות ני"ע בנוגע לעבודה עם סוכנים בשותפויות הציבוריות, הועלו מגבלות נוספות המקשות את עבודתנו המשותפת, וטרם הגענו להסכמה עם הרשות על מתווה ישים לרכישת לידים מסוכנים ואופן העבודה איתם שיהיה לשביעות רצוננו". הפניקס הוסיפה כי היא תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה "על מנת להגיע למתווה עבודה שוטף ומוסדר אשר יהיה מקובל עלינו, עליכם ועל רשות ני"ע, ויאפשר עבודה משותפת עם הסוכנים". נכון להיום, לקרן גם אין תשקיף פתוח, כך שהיא גם לא מגייסת לקוחות חדשים באופן ישיר.

קרנות החוב של המוסדיים מורשות לגייס כספים מיותר מ־35 ניצעים על בסיס תשקיף מאז סוף 2018, אז הרשות אישרה זאת לראשונה לקרן ארנו קפיטל. הדבר הוביל לבקשות נוספות מצד גופים נוספים, וחלקם ביקשו מהרשות את האפשרות להסתייע במתווכים לצורך שיווק הקרן, דוגמת חברות לידים וסוכנים, שמעבירים להם לקוחות בתמורה לעמלות. הגופים השונים אף התחייבו לבדוק שחברות הלידים קיבלו את ההסכמה המפורשת של הלקוחות להעביר להם את הפרטים, ושהתשלום לחברות האלו יבוצע רק אם אכן בוצעה השקעה. אולם הרשות קבעה שהדבר לא אפשרי.

הפניקס Value P2P היא אחת הקרנות האלטרנטיביות שמנהלת הפניקס. כלומר, קרנות שמשקיעות בתחום הלא סחיר. חמש הקרנות של הפניקס מנהלות נכסים בהיקף כולל של 4.5 מיליארד שקל. הפניקס פועלת בתחום באמצעות החברה־הבת הפניקס Value השקעות מתקדמות, שהיא פעילות שפותחה על בסיס אחת הזרועות של בית ההשקעות הלמן־אלדובי שאותו רכשה הפניקס ב־2021 תמורת 275 מיליון שקל.

הפניקס, בדומה לחברות ביטוח אחרות, משקיעה משאבים בתחום האלטרנטיבי על מנת להפחית את התלות של ביצועיה בשוק ההון. כפי שנחשף ב"כלכליסט", 10 הקרנות הגדולות שפועלות בתחום מנהלות יחד למעלה מ־5 מיליארד דולר, וב־2022, שהיתה שנה תנודתית ומתאגרת בשוק ההון, הן סיפקו מקלט. התשואה הממוצעת של הקרנות האלו עמדה בשנה זו על 8.25%, בעוד שלאורך שנת 2022 ירד מדד ת"א־125 ב־11.8% ואילו מדד ת"א־35 נחלש ב־9.2%. גם מדדי האג"ח נחלשו כאשר תל בונד־20 ירד ב־10% ואילו תל בונד־40 ירד ב־8%.


תגיות