אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת האנרגיה

"ישראל צפופה ואין בה משאבים מגוונים לייצור אנרגיה, זה הזמן לבחון פרדיגמות"

את הדברים אמר סגן הממונה על התקציבים באוצר איליה כץ, בפאנל שהתקיים בוועידת האנרגיה הלאומית של כלכליסט. בפאנל השתתפו גם סמנכ"ל תפעול בחברת ICL נעם גולדשטיין, מ"מ מנכ"ל חברת החשמל רם ארליכמן, יו"ר חברת ניהול המערכת סמי תורגמן ומנכ"ל דוראד אלי אסולין

17.05.2022, 15:55 | שלמה טייטלבאום

"אוהבים להגיד שמשבר שלא נוצל הוא משבר מבוזבז, זה נכון פי כמה כשמדובר במשבר של מישהו אחר. משבר האנרגיה האירופי הוא הזדמנות לבחון פרידגמות בעולם האנרגיה. ישראל צפופה מאוד, תכפיל את עצמה עד 2050. אין לנו הידרו, אין לנו רוח, ואין לנו שטחים פתוחים, ואין לנו יכולת להשתמש באנרגיה גרעינית. ואנחנו לא יכולים לשחק עם הביטחון האנרגטי, זה מצרך יסוד", כך אמר סגן הממונה על התקציבים באוצר, מר איליה כץ, בפאנל שהתקיים בועידת האנרגיה הלאומית של כלכליסט שהתקיים בתל אביב.


קראו עוד בכלכליסט:


מתוקף תפקידו הציבורי, נמנע כץ מלתקוף באופן מפורש את היעדים השאפתניים שהוכנסו לחוק, אך רוח דבריו היתה ברורה, ותאמה את זו שהוצגה בראשית היום על ידי נגיד בנק ישראל אמיר ירון, לפיה היעדים הנוכחיים הם שאפתניים מדי.


הוועידה הלאומית לאנרגיה - פאנל אנרגיה, חשמל וחדשנות, צילום: אוראל כהן הוועידה הלאומית לאנרגיה - פאנל אנרגיה, חשמל וחדשנות | צילום: אוראל כהן הוועידה הלאומית לאנרגיה - פאנל אנרגיה, חשמל וחדשנות, צילום: אוראל כהן


מנגד, נעם גולדשטיין, סמנכ"ל תפעול בחברת ICL סיפר כי הם פתחו במהלך לפיו מפעלי ICL יקטינו את הפליטות ה-CO2 לאפס במהלך השנים: "יש לנו בסדום רק אנרגיית שמש, אך מאידך אנחנו חייבים להפעיל את המפעל 24/7 ולכן אנחנו מכינים פתרונות אגירה, אגירת חום, אגירת חשמל, ואגירת מימן". בנוסף אמר גולדשטיין "אנחנו גם נוקטים בצעדי התייעלות, אך התייעלות לבד לא מספיקה, היא מקטינה צריכת אנרגיה ב-10% או 20% לכל היותר".

בפאנל נכח גם רם ארליכמן, שמשמש כיום מ"מ מנכ"ל חברת החשמל. ארליכמן התייחס לכאוס באיוש התפקידים הבכירים בחברת החשמל ואמר: "החברה ממשיכה לשמור על היציבות התפעולית ועל ההמשכיות העסקית. אנחנו מחכים שהמנכ"ל הנבחר יגיע וימלא את תפקידו. בעלי תפקידים מחליפים את תפקידם, זה לא חדש, זה קרה גם לפני 3 שנים, אנחנו יודעים להתמודד עם מצבי מעבר מסוג זה וגם מסוגים אחרים יותר". ארליכמן התייחס גם להישגיה של חברת החשמל בשנים האחרונות ואמר: "חברת החשמל עברה שינוי דרמטי בעקבות הרפורמה, היא הפכה לחברה יעילה ויציבה יותר. אנחנו נמצאים במקום אחר. עקרנו מתוכנו את חברת ניהול המערכת. מכרנו 3 תחנות כוח ב-7 מיליארד שקל שמגיעים לידי ביטוי בתעריף. צמצנו מ-13 אלף עובדים ל-11 אלף עובדים. ונצמצם ל-9 אלפי עובדים תוך שנתיים, החוב של החברה צומצם והמדדים הפיננסיים שלה טובים יותר. בנוסף, אנחנו לוקחים חלק פעיל בכל המהפכות בתחום האנרגיות בישראל".


סגן ממונה אגף תקציבים באוצר איליה כץ, צילום: אוראל כהן סגן ממונה אגף תקציבים באוצר איליה כץ | צילום: אוראל כהן סגן ממונה אגף תקציבים באוצר איליה כץ, צילום: אוראל כהן


יו"ר חברת ניהול המערכת, סמי תורג'מן, הציג את תפקידי החברה העיקריים ואמר "התפקיד הראשון הוא לתכנן את המשק ולצפות ביקושים קדימה. לבנות ולתכנן מערכת שתוכל לייצר ולהוליך חשמל לכל מי שיצטרך בעוד 10-20 שנה, התפקיד השני זה לתפעל את המשק ברמת היומיום, לדאוג שכל יום, הייצור יהיה כמה שיותר צמוד לביקוש, ולא לייצר יותר מדי או פחות מדי". תורג'מן הקדיש חלק ניכר מדבריו לתפקיד השלישי והוא קידום התחרות במשק, תורג'מן העריך כי התחרות תלך ותגבר בשנה הבאה עם כניסת היצרנים הישנים לתחרות.

מנכ"ל דוראד, מר אלי אסולין אמר בפאנל, כי "כיום תחנת דוראד מייצרת כ-7% מכלל החשמל, התחרות שלנו היא בין היצרנים הפרטיים, לחברת החשמל אסור להציע מחיר זול כעת. אנחנו יכולים לספק לכל צרכן בישראל מקרית שמונה ועד אילת. התחרות היא מאוד קשה מכיוון שכל היצרנים רוכשים גז מאותם ספקים, ורכיב מקורות האנרגיה מהווה בין 60% ל-70% מהמחיר הסופי. היכולת שלנו להתחרות תלויה ביעילות שלנו, כלומר, עלויות הקמה זולות, ועלויות תפעול זולות".

תגיות