אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחיות בעתיד של פורום קהלת נעה באסל |

דעה

לחיות בעתיד של פורום קהלת

"ניירות המדיניות" שמפרסם פורום קהלת כוללים המלצות אופרטיביות לשינוי האופן שבו עובדים כיום המוסדות השונים של המדינה. המלצות רבות של הפורום כבר השפיעו על מדיניות הממשלה, וחשוב להבין כבר כעת אילו אוכלוסיות צפויות להיפגע אם מגמה זו תימשך

24.04.2023, 17:04 | נעה באסל

דיור: צפי לעליית מחירים

אוכלוסיה בסיכון: משפחות מעוטות יכולת, שוכרי דירות

נייר מדיניות בנושא דיור ציבורי דורש למכור את כלל הדירות הציבוריות בשוק החופשי, למנוע מדיירים הנחה ברכישת הדירות ולהעדיף סיוע בשכר דירה על פתרונות דיור. הצעות אלה, שכבר מומשו חלקית על ידי משרד השיכון בראשות זאב אלקין, מנוגדות למדיניות הרווחת במדינות המפותחות, תורמות להגדלת הביקוש בשוק השכירות ומגלגלות את הסיוע הממשלתי ישירות לבעלי הדירות בשוק הפרטי. נייר מדיניות נוסף מתייחס ישירות לשוק השכירות וטוען כי "אסדרה בתחום הדיור להשכרה כרוכה בעלויות כבדות" וכי "התועלת הנובעת מהפרויקטים הללו לקבוצה מצומצמת אינה מצדיקה את עלותם הגבוהה לציבור הרחב".

נשים: הקמת "מאגר מתלוננות", הסרת "תמריצים להתגרש"

אוכלוסיות בסיכון: נפגעי תקיפה מינית, נפגעי אלימות במשפחה, משפחות חד הוריות

נייר מדיניות עמוס בציטוטים מקראיים מציג דרכים לצמצם את תופעת "תלונות השווא בגין עבירות מין ואלימות במשפחה", בהן שלל צעדים מאיימים כלפי מתלוננים/ות על עבירות אלה: אזהרות מחוקרי המשטרה, חתימה על תצהיר במעמד הגשת התלונה, פיצוי בסך 70-140 אלף שקל למושא התלונה ללא הוכחת נזק, והקמת מאגר מידע ציבורי של מי שהוכר/ה כ"מתלוננ/ת שווא", שיחשוף נפגעים לסיכונים נוספים.

נייר עמדה נוסף מציע לצמצם סיוע למשפחות חד הוריות כדי להמנע מיצירת "תמריץ" עבור נשים להיפרד מבני זוגן. לכך ניתן להוסיף מאמר דעה מאפריל 2022 המציע להגדיל את כמות נושאי הנשק במרחב הציבורי ומתעלם מנתונים המראים כי נשק ברישיון משמש בין היתר לרצח נשים.

הציבור העובד: לא לשכר מינימום

אוכלוסיות בסיכון: עובדים, צעירים אחרי צבא

נייר מדיניות בנושא ארגוני עובדים מציע להגביל ארגוני עובדים ולבטל את זכות השביתה, כשהנושא האחרון עלה לאחרונה גם כהצעת חוק של שמחה רוטמן. צעדים אלה מבקשים להקשות על עובדים להתנגד לפגיעה בתנאי העסקתם, ויוצרים פערים מדומים בין הביקוש הגבוה לעובדים כמו מורים, מנקים, טכנאים ועובדי רפואה, לבין התמחור של שכרם.

חמישה ניירות עמדה קראו להקפיא את שכר המינימום (בפברואר, מרץ ויוני 2022) או להפחית אותו (ביולי 2020 ושוב באוגוסט 2020), כביכול כדי לסייע לעובדים מוחלשים. ההצעות לא מבוססות על נתונים אלא על דוגמאות שהמציא הכותב, סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, כמו עסק דמיוני למכירת פרחים או "דוד השכן".

נכים ועיוורים: ביטול הפטור ממס, לא לנגישות

אוכלוסיות בסיכון: אנשים עם מוגבלויות

נייר מדיניות בנושא מיסוי ישיר בישראל מציע לבטל פטור ממס לנכים ולעיוורים בטענה ש״פטור קיצוני זה יוצר תמריצים לפיקציות״. אותו מסמך מציע כי ״ראוי למדינת ישראל להימנע מהטלת מס העיזבון בכל ורסיה שהיא״. כלומר, מי שמתמודדים עם קושי אובייקטיבי יצטרכו לשלם מס רגיל על הכנסתם, בזמן שיורשים של הון שהתקבל ללא עבודה פטורים ממנו לחלוטין. בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה העלתה נציגת פורום קהלת תרצה אטיה ספקות בנוגע לצורך להנגיש עסקים שונים לאנשים עם מוגבלות (עמ׳ 16 בפרוטוקול).

חינוך: לא חובה ולא חינם

אוכלוסיות בסיכון: ילדים עד גיל 3 והוריהם, תלמידים ומורים במערכת החינוך הציבורית, סטודנטים

בנייר מדיניות "חינוך חינם לגיל הרך" מודים בקהלת כי חינוך חינם מגיל 0 הוכח כבעל השפעות כלכליות, תעסוקתיות וקוגניטיביות חיוביות על החברה. אף על פי כן, המלצתם היא להימנע לחלוטין מסבסוד זה כי "ההשפעה על ילדים בגילאים הנמוכים מגיל 3 אינה חד משמעית", וכי שיעור הילודה בישראל גבוה מספיק. כלומר, קיומם של ילדים רבים בישראל הוא מבחינת קהלת סיבה לממן פחות מסגרות, מתוך מחשבה על כמות הילדים שיוולדו בעתיד, ולא על איכות חייהם של ילדים עכשוויים.

ניירות מדיניות נוספים, על חלקם חתומה אביטל בן-שלמה, בעלת תואר ראשון למשפטים וכיום גם המשנה למנכ״ל משרד החינוך, קוראים לעבור למערכת חינוך פרטית בשיטת השוברים, מודל שכבר הוכח כמגביר סגרגציה בין קבוצות שונות בחברה.

מאמר דעה של איש קהלת יונתן סורוצקין, ראש מטה הליכוד ומנהל קרן הון סיכון, קובע כי ״שכר המורים גבוה מדי ביחס לאיכות ההוראה״. נייר מדיניות בנושא "השכלה גבוהה עודפת בישראל" מציע להפחית את התקצוב של לימודים אקדמיים כך שיהיו פחות נגישים לבעלי הכנסה נמוכה, תוך התעלמות מהקשר הידוע בין רמת ההשכלה ורמות השכר, וכן מיתרונות נוספים ללומד כמו מימוש עצמי ועניין.

להט"ב: לא בבית ספרנו

אוכלוסיה בסיכון: נוער, הקהילה הגאה

מטרת האוטונומיה בחינוך, לפי קהלת, היא בין היתר לאפשר לבתי הספר שירצו בכך לצנזר תכנים הקשורים לחינוך מיני וללהט"ב, המוצגים כ"דיון ערכי" שיש "להשאיר מחוץ לכיתה". הצגה זו מטעה שכן היא מבקשת לחסום באופן מלאכותי בפני תלמידים מידע על מין ומיניות ולא שאלות ערכיות. מידע זה נחוץ לכלל בני הנוער כדי לאפשר להם לזהות ולהתמודד עם פגיעה מינית, למנוע בידוד של ילדים ונוער להט"בים, ולהפחית עוינות וסטיגמה כלפי חריגוּת חברתית באשר היא.

הדרישה להסתיר סוגיות אלה מתלמידים תואמת את השיח שמנהלים גורמים רפובליקנים בארצות הברית, במסגרתו הועברו לאחרונה בפלורידה חוקים האוסרים על מורים לצאת מהארון ודורשים ביקורת שלטונית על ספרים.

בריאות: אין צורך

אוכלוסיה בסיכון: תושבי פריפריה

נייר עבודה בנושא פערים בבריאות טוען בניגוד לעמדת משרד הבריאות כי "לא נראה שישנה בעיה ייחודית הנוגעת לפריפריה ולפריסת תשתיות רפואיות", ומציע כי, "במדינה קטנה כמו ישראל", טיפולים רפואיים מורכבים לא צריכים להיות זמינים מחוץ לערים הגדולות. הכותב, ד"ר לכלכלה אורי כץ, מציין כי "רבים מתושבי הפריפריה בישראל רגילים לקבל שירותים שונים בירושלים, חיפה או תל אביב, ורפואה איננה שונה מתחומים אחרים".

נעה באסל היא דוקטורנטית באוניברסיטה העברית ופעילה במאבקי דיור ולהט"ב

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
בואו נהיה פרקטיים לרגע!
כאישה מאד פרקטית אני מציעה שכל מי שמתנגד לדברי ההבל והרוע של פורום קוהלת יעזוב את הארץ.  זמנית! בואו נשאיר במדינת היהודים שפעם קראו לה ישראל את תומכי הפורום עם החרדים שחלקם לא רק שאינו מועיל אלא ממש מזיק (נגד הקמת המדינה כי המשיח טרם. הגיע???, פגישות עם איראנים בכירים!!! וכו'). אני חושבת שדווקא אז כשאנחנו, קבוצת הנגד לקוהלת לא נפריע לתומכי הקבוצה לעשות מה שהם מציעים, קוהלת יתגלה במערומיו! המשך מגיע תכף
הפרקטית  |  27.04.23
לכל התגובות