אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תסמכו על משרד האנרגיה, קנו גנרטור ביתי מימין פרופ' יאיר זימון ועודד שורר

דעה

אל תסמכו על משרד האנרגיה, קנו גנרטור ביתי

תוכנית העבודה שפרסם משרד האנרגיה מבטיחה שמשק החשמל יקרטע ויסבול מהפסקות חשמל לרוב בשנים הקרובות בשל חוסר יכולת לעמוד בביקושים העולים. ככה זה כשמתעלמים מדו"חות מבקר המדינה

28.07.2023, 07:45 | פרופ' יאיר זימון, עודד שורר

משרד האנרגיה פרסם השבוע את תוכנית העבודה שלו והיא מבטיחה מאומה מעבר לכך שנזיע. מרבית אנשי המקצוע צופים מחסור חמור בחשמל בשנים הבאות, משק חשמל מקרטע, דרישות של חברת החשמל לכסות את חובה בהיקף של כ-36 מיליארד שקל והפסקות חשמל לרוב. בניגוד לאופטימיות של משרד האנרגיה, עצת המומחים – קנו גנרטור ביתי.

ב-20 השנה שחלפו מציב משרד האנרגיה יעדים שמעולם לא התממשו, החל מייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות שכבר נמצא בפיגור של שנים, גרירת הרגליים באישור הקמת תחנות כוח חדשות על פי החלטת ממשלה מ-2018, ופיגור מזעזע בהשקעה בתשתית ההולכה של חברת החשמל המעכב הוספת יחידות פרטיות לייצור חשמל הן בגז והן באנרגיה סולרית.

מי זוכר את הפסקות החשמל שטלטלו את המשק בקיץ 2006? מבקר המדינה זוכר. ב-2008 כתב מבקר המדינה כי "התנהלותם של חברת החשמל ושל גורמים האחראים לפיתוח משק החשמל והגז הטבעי היא מחדל חמור עד כדי חשש לפגיעה מהותית במשק המדינה והעמדת המדינה בפני סכנה ממשית של מחסור בחשמל ובזבוז של מיליארדי שקלים למשק". זאת לאחר שתי יממות בקיץ 2006 במהלכן חוו כרבע מתושבי המדינה הפסקות חשמל.

ב-2012 הזהיר מבקר המדינה כי משרד האנרגיה התרשל בפיתוח מערך ייצור החשמל. בגלל מחדלים בניהול משק האנרגיה, קבע, יורגש מחסור בחשמל בשנים הבאות וייגרם נזק במיליארדים למשק.

ב-2018 האשים מבקר המדינה כי הפיגור בהשקעות ברשת החשמל הגיע לכ-23 מיליארד שקל וכי תוצאות ההזנחה של תשתיות החשמל יביאו להחרפה במספר הפסקות החשמל. חברת החשמל – האשים -- התחמקה מהשקעות ברשת למרות שקיבלה מקדמות בתעריף, שלא הובילו להשקעה מוגברת.

ב-2022 קבע המבקר כי לא רק שמספר הפסקות החשמל עלה בחדות אלא החלטת משרד האנרגיה לשמר ארבע יחידות ייצור חשמל פחמיות בחדרה לשימוש בשעת חירום היא מוטעית ותעלה מיליארדים מבלי שיתאפשר להשתמש בהן כלל לייצור חשמל. והנה, הגענו עד הלום מבלי שדבר נעשה, למרות אזהרות המבקר.

ד"ר עמית מור, מנכ"ל חברת הייעוץ אקו-אנרג'י ומרצה בכיר באוניברסיטת רייכמן, מלין על כך שאין התייחסות במשק החשמל לתוכניות ארוכות טווח. למשל, כיצד מתכוונים לפתח תחנות כוח בהתאם לעלייה הקבועה שצפויה בביקוש. צריך להביא בחשבון לדבריו, את התחזיות לזינוק בביקוש לחשמל עקב כניסת כלי רכב חשמליים ופרויקטים תחבורתיים לאומיים, גידול האוכלוסייה והצמיחה המשקית, קליטת אנרגיות מתחדשות וחשמול הולך וגובר של תחבורה ותעשייה.

הוא צופה כי נמשיך לחיות עם הגז הטבעי גם במאה הבאה וכי חוסר המעש של ראשי משק האנרגיה בעבר יביא לעלייה במחיר החשמל לצרכן בשנים הבאות. נדרשות, כך מתברר, החלטות "אתמול" להקמת 6-7 תחנות כוח גז טבעי מסוג מחזור משולב, החלטות שנדחו משיקולים שחלקם פוליטיים, חלקם אינטרסים של ראשי ישובים בעלי כוח פוליטי להרחיק מהם את התחנות וכן אמונה לא מקצועית שניתן להקים בישראל מתקני אנרגיה סולרית בישראל בקצב משולש מהקצב הריאלי.

כיוון שהקמת תחנה נמשכת כ-10-12 שנים וזקוקה לאישורם של 22 רגולאטורים, מעריך ד"ר מור כי הפיגור יגרום לירידת הרזרבה בייצור חשמל ולחוסר אמינות של המערכת בשנים הקרובות שתתבטא גם בהפסקות חשמל, רזרבה נמוכה ומערכת מקרטעת תגרום בהכרח לעליית תעריפי חשמל.

מול הפיגור המתמשך בפיתוח משק החשמל, נשאלת השאלה האם משק החשמל יצליח לעמוד בביקושים. למודי ניסיון אנו מתקשים להאמין לתחזיות חברת נגה, חברת ניהול מערכת החשמל המחפשת עדיין את דרכה, כי הייצור של חשמל מאנרגיות מתחדשות יגיע ל-18% מכלל ייצור החשמל ב-2030 (כ-10% כיום). היא מתעלמת מהיעדר תשתית לקליטת כל החשמל הזה וההשקעות הנדרשות בעשרות מיליארדים למימוש ההבטחות. על פי תחזיתה, יהיה צורך להקים שלוש תחנות כוח חדשות עד 2030 (כלומר להתחיל לפני שנתיים) וחמש תחנות כוח נוספות עד 2035. לדעתה תוקם יכולת אגירת חשמל מאנרגיות מתחדשות ששקולה להספק של שלוש תחנות כוח נוספות, הצהרה שמומחים בתחום בתולי זה מטילים בה ספק רב מאוד. אבל הנייר סופג הכל.

המדינה סבורה שתידרש להקים בין 6-8 תחנות כוח חדשות עד 2035. אך המציאות פחות ורודה. על השולחן מונחות הצעות להקמה או הרחבה של חמש תחנות כוח נוספות. לאור העבר הכושל, מי שמאמין לכך וכן לתחזיות הרשמיות לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, שידפדף שוב בדוחו"ת מבקר המדינה.

פרופ' יאיר זימון הוא מרצה לכלכלה ומימון באוניברסיטת ת"א. עודד שורר הוא שותף בחברת Kashat Ventures Studio לפיתוח עסקים בתחום הפינטק

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שיבנו בירדן תחנות כוח ויעבירו כבל לארץ
בישראל פרוייקטים לוקחים המון זמן, הרבה בדיקות סקר, והתמודדות עם התנגדויות ותקנים של זיהום אוויר. אבל בשכנותינו ישנה במידה שם אפשר לבנות בלי בעיה כל מה שאתה רוצה רק תשלם. הירדנים יקבלו כסף ומקומות עבודה ואנחנו נוכל לקבל חשמל זול תוך 5 שנים
אופציה ירדנית  |  28.07.23
4.
לבנות גרעין בקפריסין
במקום 10 תחנות כז מונעות בגז צריך להקים כור גרעיני בקפריסין ולחבר אותו לרשת החשמל הישראלית בכבל חשמל תת ימי. לפתוח שם חברה ולקנות שטח. אפשר גם להתחבר לאירופה למכור להם את העודפים. זה הכל לפתור את הנושא במכה אחת יש לנו מספיק בעיות תהיה אחת פחות.
עודגה און  |  04.08.23