אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות זיהום אוויר: התראה לפני השבתת פעילות למפעל המלט נשר מפעל מלט נשר אזור התעשייה הדרומי ברמלה | צילום: אריאל שרוסטר

בעקבות זיהום אוויר: התראה לפני השבתת פעילות למפעל המלט נשר

המשרד להגנת הסביבה הוציא לחברת המלט שבבעלות איש העסקים לן בלווטניק, צו מנהלי למניעת זיהום אוויר. המשמעות: אם תנאי הצו לא ימולאו יוכל המשרד להורות על השבתת מתקניו של המפעל

02.08.2023, 11:52 | שני אשכנזי

בשל חשש לגרימת זיהום אוויר חזק ובלתי סביר בניגוד לחוק תוך הפרת ההיתר שניתן לו, המשרד להגנת הסביבה הוציא היום (ד׳) לחברת המלט נשר שבבעלות איש העסקים ובעלי ערוץ 13 לן בלווטניק, צו מנהלי למניעת זיהום אוויר לפי סעיף 45 לחוק אוויר נקי. המשמעות: אילו מפעל נשר לא יפעל להפסיק באופן מידי את זיהום האוויר, יוכל המשרד להגנת הסביבה להורות על השבתת מתקניו.

במסגרת הצו, הורה המשרד להגנת הסביבה לנשר להעביר לאישורו עד ה-3‪.‬9 תוכנית מפורטת למניעת פליטות בלתי מוקדיות מכלל מתקני המפעל, לרבות אבני דרך ולוח זמנים לביצוע. בתוך חודשיים מהיום, אילו לא תאושר תוכנית המפעל להתמודדות עם זיהום האוויר, יוכל המשרד להגנת הסביבה להורות על סגירת מתקניו עד לתיקון הליקויים. ‬השימוש של המשרד להגנת הסביבה בצו 45 מתוקף חוק אוויר נקי, הינו חריג במיוחד. לאורך העשור האחרון, הוציא המשרד צווים דומים לפחות מעשרה מפעלים מזהמים.

ב-18 ביולי 2023 ערך המשרד להגנת הסביבה שימוע במשרדי מחוז מרכז למנהלי המפעל בגין הפרות שונות. לפי המשרד ההפרות כוללות, בין היתר, פליטות בלתי מוקדיות וחריגות מערכי הפליטה הקבועים בהיתר עבור חלקיקים בארובות. בנשר לא רק חרגו מהיתר הפליטה וגרמו לזיהום באזור, אלא גם לא מסרו למשרד להגנת הסביבה נתונים אודות ליקויים, תקלות ופליטות חריגות, כמתחייב מכוח היתר הפליטה של המפעל, במספר אירועים. לפי המשרד להגנת הסביבה, מפעל נשר מפר לכאורה ובאופן מתמשך את תנאי היתר הפליטה שניתן לו, כאשר חלק רב מההפרות הינן חוזרות ונשנות, ולגביהן קיבל המפעל התראות בעבר.

בסיורים שערכו פקחי המשרד במפעל נשר שברמלה, עלו ממצאים חמורים. כך, בין היתר, משטחי התפעול בכל המפעל נראו מלאים באבק, ונסיעת רכבים בשטח המפעל גרמה בעת הסיור לריחוף אבק רבה לאוויר. בדיגומי פתע שערך המשרד במפעל בארובות המפעל, עלה ״חשש ממשי״ כי המפעל ״עובר על חוק אוויר נקי ומפר תנאים בהיתר הפליטה״ בשל חריגות, כך לפי הצו שהוצא היום למפעל.

בנוסף, המפעל לא טרח לדווח כנדרש על דיגומי ארובות ועל תקלות. לפי הצו שהגיע לידי כלכליסט, ״רבים מדיגומי הארובות לא הוגשו כנדרש״, וחלק מהדיווחים הוגשו כחצי שנה לאחר מועד הדיגום. חלק מדיווחי שנת 2022, לא הוגשו עד היום. המפעל אף לא דיווח על תקלות שונות, והמשרד להגנת הסביבה גילה על התרחשותן מצפייה במצלמות המפעל. לפי הצו, ״באופן עקבי ומתמשך, המפעל אינו מעביר למשרד את הדיווחים הנשרדים תוך 24 שעות ממועד גילוי התקלה. גם כאשר מועבר על ידי המפעל דיווח, הוא אינו עונה לדרישות היתר הפליטה״.

במסגרת הצו, הורה המשרד להגנת הסביבה למפעל נשר להפסיק את כלל הפעולות הגורמות לזיהום אוויר מהמפעל ולפעול בכל האמצעים הדרושים למניעתו או לצמצמו של זיהום האוויר שעלול להיגרם. המשרד ימשיך לעקוב אחרי ביצוע דרישותיו. לאורך העשור האחרון, הוציא המשרד צווים דומים לכ-13 מפעלים מזהמים, ובמקרה אחד נדרש מפעל להפסיק את פעילותו בשל הצו (דור כימיקלים).

בחודש אוגוסט 2022 הטיל המשרד להגנת הסביבה עיצום כספי בסך 6 מיליון שקל על חברת נשר – מפעלי מלט ישראליים מרמלה, בגין חריגות מערכי הפליטה וזיהום אוויר. המשרד להגנת הסביבה הטיל את העיצום הכספי לאחר שבדיגומי פתע שקיים בארובות המפעל נמצאו חריגות מהערך הקבוע של מזהם חלקיקים בהיתר הפליטה. נוסף על כך, במהלך שנת 2019 נתגלו בכמה מקרים חריגות מהערך הקבוע למזהמי כספית ותרכובותיה במערכות הניטור הרציף של המפעל המופעלות לדרישת המשרד.

"נשר", הממוקם בסמוך לערים לוד ורמלה, נמצא בבעלות איש העסקים לן בלווטניק, בעל השליטה בערוץ 13, הנחשב גם לאחד האנשים העשירים בבריטניה. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, נשר הוא המפעל הפרטי המזהם בישראל, והמפעל השלישי בישראל בעל העלות החיצונית הגבוהה ביותר של פליטת מזהמים. הנזק הכלכלי לו גורם זיהום האוויר בנשר עולה לציבור 860 מיליון שקלים בשנה, ומקדימות אותו רק שתי תחנות כוח פחמיות של חברת החשמל.

מפעל נשר הוא אחד ממקורות הפליטה המשמעותיים בישראל של תחמוצת חנקן, שחשיפה אליה עלולה להוביל לדלקות במערכת הנשימה והחמרה במחלות נשימה ואף לעלייה לסיכון למום לבבי בעוברים. מפעל אף פולט חלקיקים אבק דקים ממגוון רחב של פעילויותיו ונרשמו בו גם חריגות בפליטת כספית, מתכת כבדה ורעילה, שחשיפה אליה עלולה לגרום לנזק בריאותי בלתי הפיך משום שהיא מצטברת בגוף ולתבטא גם שנים לאחר החשיפה. בספטמבר 2021 בוצעו מדידות סביבתיות במחסן הלוגיסטי של הום סנטר, הנמצא כ-150 מטר מגדר מפעל המלט נשר ברמלה. במדידה נמצאה חריגה של 233% בריכוז הכספית השעתי באזור. במדידות חוזרות שהתבצעו מאד, לא נמצאו חריגות נוספות.

מנשר נמסר בתגובה: ״נשר היא חברה שפועלת כחוק, על פי הנחיות המשרד להגנ"ס ותוך עמידה ביעדים בינלאומיים מחמירים. החברה משקיעה משאבים אדירים מדי שנה בפיתוח ובהטמעת טכנולוגיות לשיפור מתקניה, ולראייה, בעשור האחרון חלה ירידה משמעותית בפליטות מהמפעל, וזו נמשכת גם היום. אנו לומדים את האמור בצו ומגבשים בימים אלה תכנית למילוי ההרחבות שמבקש הצו להיתר הפליטה שניתן לחברה״.

תגיות