אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מינוי מאיר שפיגלר לפרויקטור – אצבע בעין לאגף תקציבים מאיר שפיגלר | צילום: יואב דודקביץ

פרשנות

מינוי מאיר שפיגלר לפרויקטור – אצבע בעין לאגף תקציבים

פרויקטור המלחמה יצטרך לעבוד בצמוד לאנשי אגף תקציבים כדי לתת מענה לשיקום האזרחי. הבחירה של נתניהו וסמוטריץ' בשפיגלר, המקורב לליכוד ומי שמרבה להתנגח עם פקידי האוצר, מעלה חשש שהמינוי רק יסבך את השיקום

26.10.2023, 06:02 | צבי זרחיה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליטו אתמול על הקמת משל"ט - מרכז שליטה לניהול ההיבטים האזרחיים של מלחמת חרבות ברזל – שבראשו יעמוד מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. מינויו יידרש לקבל את אישור הממשלה.

המינוי של שפיגלר לתפקיד הוצע על ידי סמוטריץ', וקיבל את תמיכתו של נתניהו. ולא בכדי: רק בשבוע שעבר ביקש סמוטריץ' למנות כפרויקטור למלחמה את מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר, אודי אדירי, שאף שימש בעבר כסגן הממונה על התקציבים באוצר. מי שבלם את המינוי היה מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי, שמשמש כמרכז הקבינט החברתי־כלכלי. סמוטריץ' נכנע וויתר על מינויו של אדירי. כעת שר האוצר מקווה ששפיגלר "יוציא לו את הערמונים מהאש", ויתפעל את הנושאים האזרחיים במלחמה.

לאחר שיאושר מינויו כפרויקטור יוטל עליו עומס עבודה אדיר. לבד מהשגת כספים ממשרד האוצר, הוא יצטרך לנער כמעט את כל משרדי הממשלה, ולספק תשובות ותוצאות מיידיות לאזרחים, זאת כאשר עליו להמשיך לכהן כמנכ"ל חברת חשמל במשרה חלקית, בעת שחברת חשמל במשבר ניהולי עמוק (ראו הרחבה במסגרת).

לשפיגלר יש ותק רב בשירות הציבורי והוא מכיר את התנהלותו: קודם למינויו כמנכ"ל חברת החשמל היה דירקטור בחברה ושימש כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי.

למרות שמינויו כמנכ"ל חברת החשמל קודם על ידי הדירקטוריון ובעצם נכפה על שרת האנרגיה לשעבר קארין אלהרר (יש עתיד) שהתנגדה לכך, זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד כבר נפוצו ידיעות על כך שהוא עתיד לפנות את הכיסא לטובת תפקיד ציבורי רם דרג אחר.

לפני כמה חודשים ביקש שר העבודה יואב בן צור (ש"ס) למנותו שוב כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ללא מכרז, אבל המינוי לא יצא בסופו של דבר אל הפועל. שפיגלר נחשב כ"מקושר" וכמקורב לליכוד וליו"ר ש"ס אריה דרעי. בעבר שימש כמנכ"ל קק"ל תחת היו"ר שלמה דרעי (אחיו של יו"ר ש"ס). אשתקד מונה על ידי רה"מ דאז נפתלי בנט ושרת הקליטה פנינה תמנו שטה כפרויקטור לקליטת גל העלייה מרוסיה ומאוקראינה.

מינויו של שפיגלר כפרויקטור המלחמה הוא למעשה "אצבע בעין" לאגף התקציבים באוצר. כפרויקטור המלחמה יהיה עליו לעבוד מול אגף התקציבים, אלא שבמשך השנים שפיגלר צבר הרבה אויבים באגף בשל המאבקים שניהל מולו כמנכ"ל הביטוח הלאומי. גורמים באגף לא אוהבים בלשון המעטה את שפיגלר, בשל תפיסותיו והתנהלותו הכוחנית לדבריהם, וטוענים שהוא "אנטי אגף תקציבים".

בדיון שנערך ביום שני השבוע בוועדת הכלכלה על פעילות חברת החשמל במהלך המלחמה והיערכותה להמשך יצא שפיגלר נגד אגף תקציבים ורשות החשמל: "מתברר שיש גורמים שרואים עצמם יותר מקצועיים מחברת החשמל – רשות החשמל ואגף התקציבים. שיבואו ויראו מה המוצר ומשמעותו בשטח ואחר כך יקבלו החלטות וגם ישאו באחריות. הם לא האדונים ואנחנו לא חוטבי העצים ושואבי המים שלהם. הם רוצים לקבוע לנו מה לרכוש, באילו היקפים, ומתי. אבל אם יקרה משהו הם יהיה הראשונים לברוח ולא ישאו באחריות. כשאין חשמל יש כתובת אחת - חברת החשמל, ובצדק".

וזו לא הפעם היחידה שלו כנושא משרה ציבורית, שבה יצא בפומבי נגד אגף התקציבים: בפברואר 2021 בעיצומה של הקורונה התראיין לגל"ץ ואמר כי "אנחנו בשטח. אנחנו רואים את המצוקה וחוסר האונים. לא אנשי אגף תקציבים שניצבים מאחורי חומה שמנתקת בינם ובין התושבים. אם היו ממתינים למודלים הכלכליים שלהם, היו נותנים סיוע כשכבר לא היה למי לתת".

כעת, לנוכח מינויו הצפוי כפרויקטור המלחמה מובע חשש לחידושן של אותן מלחמות בינו לבין אגף תקציבים. סמוטריץ' עשוי לתפקד כ"גננת" – גורם מפשר בין הפרויקטור לבין אגף תקציבים.

מאחר ששפיגלר הוא מינוי של סמוטריץ' – אזי סביר שיקבל את הגיבוי מהשר הממנה. אבל לא מן הנמנע שלתוכניותיו או לחלקן תובע התנגדות באגף תקציבים. אם כך יקרה, נשאלת השאלה כיצד יתן הפרויקטור מענה לצורכי השיקום האזרחי, חברתי וכלכלי?

ויש כאן שאלה נוספת ורחבה הרבה יותר: עד כמה לסמוטריץ' יש יכולת להוביל את הקבינט החברתי־כלכלי במלחמה.

מי שעומד בראש הקבינט החברתי־כלכלי הוא נתניהו, וסמוטריץ' הוא ממלא מקומו. בשבוע שעבר העניקה הממשלה סמכויות נוספות לקבינט כדי לנהל את המערך האזרחי של המלחמה. אלא שלצידו של סמוטריץ' הציב נתניהו את מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי שהוא בעצם מרכז הקבינט.

למעשה נתניהו "ברח" מהאירוע והפקידו בידי שר האוצר. אם סמוטריץ' יצליח, נתניהו צפוי לקחת את הקרדיט. אבל אם ייכשל, האשמה תוטל אך ורק עליו. בדיוק כפי שנתניהו והליכוד כבר מגלגלים את האשמה למלחמה על הדרג הצבאי.

חילוקי דעות שוררים בין שר האוצר לבין ראשי אגף התקציבים בראשותו של יוגב גרדוס. סמוטריץ' מבקש לקבוע מסגרת חוץ תקציבית למימון הוצאות המלחמה, הפיצויים והשיקום המכונה - "קופסה". מדובר במסגרת חוץ תקציבית, יעודית למלחמה והוצאותיה.

לעומתו, באגף תקציבים מתנגדים לכך, ודורשים להביא את מקורות המימון למלחמה, השיקום והפיצויים מתוך תקציב המדינה. באגף תקציבים סבורים כי יש לייעד את הכספים הקואליציוניים שנותרו בתקציב ל־2023–2024 למימון המלחמה.

סמוטריץ' אמנם הינחה בשבוע שעבר את משרדו לסרוק את סעיפי התקציב ולמפות סעיפים שלא קשורים בלחימה ובשיקום כדי להעבירם למימון המלחמה והשיקום. ההנחיה חלה גם על הכספים הקואליציוניים. אך כפי שחשף "כלכליסט", לצורך הסטת הכספים הקואליציוניים דרושה החלטת ממשלה, כשסמוטריץ' לא הגישה כלל.

גורמים ממשלתיים טוענים כי הנהגת קופסה חוץ תקציבית תאפשר בעצם לסמוטריץ' וליתר השרים להשתמש בכספים הקואליציוניים שנותרו ולהגדיל את החוב של המדינה להוצאות הממשלה.

הכאוס בנושא מתווה הפיצויים לא נגמר רק במחלוקות שבין סמוטריץ' לאגף תקציבים. גם שר הכלכלה ניר ברקת הציג לוועדת הכלכלה מתווה חלופי משלו, שאמור להרחיב משמעותית את גובה הפיצויים שיקבל כל עסק. בנוסף, אתמול גם יו"ר ועדת הכספים משה גפני איים שאם הממשלה תתעכב בהגשת חוק הפיצויים - הוועדה תגיש חוק משלה.

תגיות