אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל חטיבת השווקים של בנק ישראל: בנקים מרכזיים לא ימהרו להוריד את הריבית ד"ר גולן בניטה | דוברות בנק ישראל

מנהל חטיבת השווקים של בנק ישראל: בנקים מרכזיים לא ימהרו להוריד את הריבית

על פי ד"ר גולן בניטה, הריביות בעולם צפויות להישאר גבוהות למשך זמן ממושך יותר. לדבריו, ישנה התאוששות הדרגתית בישראל וניכרת שונות בין הענפים, לרבות ענף הבנייה שמתקשה בינתיים להתאושש

04.03.2024, 16:19 | אדריאן פילוט

מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל, ד"ר גולן בניטה, מזהיר בפני התמתנות חדה בקצב הורדות הריבית הצפוי לעולם, זאת על רקע השפעת "דביקות" האינפלציה (היא יורדת אבל לא מספיק ונשארת גבוהה, בעיקר בשירותים) ולפיכך הבנקים המרכזיים לא ממהרים להוריד ריבית. המשמעות היא שהריביות בעולם צפויות להישאר גבוהות יותר למשך זמן ממושך יותר. בניטה אמר את הדברים בוועידת ההנפקות השנתית שערך איגוד החברות הציבוריות.

בניטה הראה כמה דוגמאות: בארה"ב, השוק תמחר בתחילת השנה 4 הורדות ריבית בסך 1.42 נקודות אחוז במהלך 2024; פחות מחודשיים מאוחר יותר (29.2), השוק כבר מתמחר 3 הורדות של 0.8 נקודות אחוז "בלבד"- כמעט מחצית. גם בגוש היורו האינפלציה מסבכת את ההתנייה המוניטרית: אם בתחילת 2024 השוק תמחר 4 הורדות ריבית בסך 1.64 נקודות אחוז, נכון לסוף פברואר השוק מתמחר 3 הורדות בסך 0.88 נקודות אחוז –גם כמחצית מההורדה הצפויה רק לפני חודשיים.

בבריטניה, הפער הוא הרבה יותר משמעותי וצפויה שם הורה מצטבר של 0.61 נקודות אחוז לעומת 1.65 נקודות אחוז לפני חודשיים. לפי בניטה, רוב הפחתות הריבית יחלו רק בחלק האחרון של הרבעון השני של השנה, קרי, לקראת יולי 2024.

ומה לגבי ישראל? השוק מתמחר הורדה של כ-1 נקודות אחוז שלם, אך הורדת ריבית אחת פחות - כלומר 3 הורדות ולא 4. בהקשר של ההתאוששות הכלכלית, שיקול קריטי להכרעות בסוגיית הריבית, בניטה הסביר כי ישנה התאוששות, אך היא איננה מהירה אלא הדרגתית, כאשר רמות הפעילות טרם הגיעו לרמה ערב המתקפה וניכרת שונות בין הענפים, לרבות ענף הבנייה שמתקשה להתאושש ורמת הפעילות רחוקה מרמתה ערב ה-7.10.

בניטה הוסיף כי בולטים ביצועי החסר של שוק ההון הישראלי ביחס לעולם תוך עלייה בפרמייה השקלית ארוכת הטווח והדולרית. עם זאת, בניטה הוכיח באמצעות כמה פרמטרים (שקל, CDS, אג"ח ממשלה ומדדי בורסה) כי אחרי הורדת הדירוג של ישראל על ידי מודי'ס, לא נרשמה תגובת שוק משמעותית.


תגיות