אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר מאיים על המורים: "שלמו 18.5% מהשכר" הפגנת מורים | צילום: אלכס קולומויסקי

האוצר מאיים על המורים: "שלמו 18.5% מהשכר"

משרד האוצר דורש ממורים שפרשו בשנה שעברה וממורים לקראת פרישה תשלום עבור שנות ההשתלמות שלהם, אחרי שדרישתו לקבל 2 מיליארד שקל מעודפי קרנות ההשתלמות שלהם סורבה על ידי הסתדרות המורים

11.01.2023, 06:02 | שחר אילן

משרד האוצר מאיים להפחית מקצבאות הפנסיה של גמלאים חדשים של הסתדרות המורים את החלק היחסי על השנים בהן היו בהשתלמות. מדובר בהפחתה שיכולה להגיע ל־14% מהקצבה ולאלפי שקלים.

הרקע לעימות הוא מחלוקת על 2.1 מיליארד שקל מכספי קרנות ההשתלמות של הסתדרות המורים. זו מצדה מאשימה את האוצר שהוא לוקח את הגמלאים בני ערובה כדי להפעיל עליה לחץ בתביעת המיליארדים.

שתי קרנות של הסתדרות המורים - הקרויות קרנות השתלמות למורים ולגננות וקרנות השתלמות למורים תיכוניים, מורי סמינרים ומפקחים - צברו בקופותיהן בתקופה שבין השנים 2011-1955 עודפים בסכום של כ־3 מיליארד שקל. הקרנות הסבירו כי העודף הכספי בקופות נוצר כתוצאה מכך שעד ל־2011 הן הבטיחו לעמיתיהן תשואה שנתית קבועה של 4%, אבל התשואה בפועל היתה גבוהה יותר.

לפיכך, הקרנות החליטו לחלק למבוטחים וליורשיהם סכום של 2 מיליארד שקל, ולהשאיר בקופותיהן מיליארד שקל כמעין "כרית ביטחון". כך, כל אחד מבין 165 אלף העמיתים שהחלו לחסוך בקרנות עד 2011 או יורשיהם היו אמורים לקבל סכום של 12 אלף שקל. הקרנות פנו ב־2020 לבית המשפט המחוזי בלוד ובית המשפט העביר את בקשתן לחלק את הכספים להמשך דיון בבית הדין לעבודה בתל אביב.

אלא שבתחילת 2022 הגיש משרד האוצר תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, ובה נטען כי יש סיבה אחרת לגמרי להיווצרות החריגה של הרווחים בקרנות: לפי חוק הגמלאות ותקנון הקרנות, הן חייבות להעביר למדינה בשנת ההשתלמות תשלום עבור קניית ותק פנסיה למורים הנמצאים בפנסיה תקציבית, אך הקרנות חדלו לעשות זאת ב־1990.

מורים פורשים לפנסיה מדי שנה בסוף אוגוסט. בקיץ האחרון החלה המדינה לנכות את שנות קרן ההשתלמות מחישובי הוותק של המורים. הסתדרות המורים פנתה לבית הדין האזורי לעבודה, באמצעות עורכי הדין אסף ברנזון וארנה לין, שימנע זאת. הוצא צו מניעה שעיכב את פעולות האוצר עד אפריל השנה. זה אומר שהאוצר משלם למורים כרגע מקדמות על השנים האלה. עכשיו החל האוצר לשלוח מכתבים למורים שפרשו בשנה שעברה ולמורים שצפויים לפרוש השנה שבהם הוא כותב שאם לא ישלמו 18.5% מהשכר עבור שנות ההשתלמות, הן ינוכו מהגמלה שלהם והם אף יידרשו להחזיר את המקדמות.

בתגובה פנתה הסתדרות המורים לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. ברנזון ולין מאשימים את האוצר בפעולה "שמטעה את המורים כאילו הם בעלי הבית של ההליכים המשפטיים". הם מבקשים מבית המשפט להורות למדינה להפסיק להפיץ את המכתבים למורים ולהפיץ נוסח מתוקן.

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד מסרה בתגובה: "הסתדרות המורים לא תאפשר לפגוע בציבור יקר זה שנתן ונותן את מרב ומיטב שנותיו ומודיעה בזאת כי אף עובד הוראה או גמלאי לא ייפגע".

ראש מחלקת דיני עבודה במשרד גולדפרב זליגמן עו"ד אסף ברנזון מסר בתגובה: "המדינה מתנערת ממחויבות של עשרות שנים לעובדי ההוראה והגמלאים. היא ממשיכה לפעול חד־צדדית".

משרד האוצר מסר בתגובה: "מינהלת הגמלאות פועלת ותמשיך לפעול בהתאם לנקבע בהסכם פשרה בבית הדין. במסגרת ההליך המשפטי הוחלט כי תקופות ההשתלמות ישולמו בינתיים כמקדמה והמינהלת תשקף החלטה זו לגמלאים החדשים. הסתדרות המורים מעולם לא טענה כי לדעתה מדובר בהפרת צו בית משפט".

תגיות