אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באר שבע ואילת יצאו ממפת אזורי העדיפות הלאומית לסבסוד בנייה בנייה בבאר שבע | צילום: חיים הורנשטיין

באר שבע ואילת יצאו ממפת אזורי העדיפות הלאומית לסבסוד בנייה

הישובים ברשימה שאישרה הממשלה יהנו מסבסוד בהוצאות תכנון ופיתוח לתשתיות ציבוריות לבנייה חדשה, רוויה וצמודת קרקע. התושבים יוכלו לרכוש דירות בהנחה של 50% ומגרשים בהנחות שנעות בין 20%-70%. בין הישובים החדשים שנכנסו לרשימה - נוף הגליל ועפולה

22.05.2023, 15:26 | גיא נרדי

הממשלה אישרה אתמול (א') את מפת אזורי ויישובי העדיפות הלאומית החדשה לצורך סיבסוד דירות בבנייה רוויה וצמודת קרקע. החידוש העיקרי ברשימה הוא שרק ערים שבהן יש התאמה בין הערך הנמוך של הקרקע ומצב סוציואקונומי נמוך של התושבים יהנו מסיבסוד. במסגרת השינויים הערים באר שבע ואילת יצאו ממפת העדיפות הלאומית, ונכנסו יישובים חדשים כמו נוף הגליל ועפולה. בנוסף, אחרי דיון סוער נקבע כי צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה יגבש תוך 30 יום רשימה של ישובים כפריים שנמצאים במצוקה דמוגרפית או ביטחונית, שבהם תסובסד הקרקע לצמודי קרקע.

החלטה מספר 1371 של הממשלה מאפריל 2022, שהחליפה את החלטת 4032 מ-2018, המתייחסת ל"הגדרת ישובים ואזורים כבעלי עדיפות לאומית", קובעת, בין היתר, כי יש לפעול להגדלת הצמיחה הכלכלית וצמצום פערים בין אזורי העדיפות הלאומית לבין מחוז ת"א. הקריטריונים הכלליים להגדרת יישובי העדיפות הלאומית הם מדד הפריפריאליות (מחושב ע"י הלמ"ס לפי נגישות פוטנציאלית וקירבה למחוז ת"א), סמיכות לגבול, יישובים ביהודה ושומרון המוגדרים כ"מאויימים" ויישובים חדשים.

בישיבה שנערכה אתמול, גובשה המפה המתייחסת להחלטה מ-2022. על פי הודעת משרד הבינוי והשיכון מאתמול, ההטבות יתייחסו מעתה ליישובים עירוניים שדירוגם במדד החברתי-כלכלי של הלמ"ס הוא 1-4. ערים וגם ישובים כפריים שמדורגים ע"י הלמ"ס כ-5 ומעלה ייכנסו לרשימה אם ערך הקרקע נמוך מ-25% מערך קרקע מפותחת.

על פי ההחלטה שאושרה, משרד הבינוי והשיכון יסבסד באותם יישובים הוצאות תכנון ופיתוח לתשתיות ציבוריות לבנייה חדשה, רוויה וצמודת קרקע. שיעור סבסוד הפיתוח לבנייה רוויה הוא 50% ולבנייה צמודת קרקע – 70%, 50%, 20% (לפי שיפוע הקרקע) או סבסוד תכנון בלבד, בכפוף לתקרה כספית ובהתאם לדירוג הישובים. בנוסף, אושר כלי משלים למפה לפיו תושבי היישובים הכוללים במפה החדשה יוכלו לממש הלוואה לדיור הניתנת למחוסר דיור ממשרד הבינוי והשיכון.

על פי ההחלטה שאושרה יקבלו הישובים שברשימה סיבסוד של הוצאות תכנון ופיתוח לתשתיות. התושבים יוכלו לרכוש דירות בהנחה של 50% ומגרשים בהנחות שנעות בין 20%-70%. תושבי הישובים שאין בבעלותם נכס, יוכלו לקבל הלוואה ממשרד הבינוי והשיכון. הוועדה המיוחדת שיזמה השרה סטרוק מקדמת רשימה של ישובים כפריים שבהם ניתן יהיה לרכוש קרקעות במחיר מוזל.

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר לכלכליסט כי "הרחבנו את מפת עדיפות הלאומית גם לערים בסוציו 1-2 שמצויים בפריפריה החברתית, ולא רק במפת הפריפריה הגיאוגרפית. סבסוד יינתן רק לישוב שנמצא בסוציו 1-2 שגם ערכי הקרקע שלו נמוכים. מטרת כלי הסבסוד היא לעודד התיישבות ביישובים אלה באמצעות פיתוח התשתיות הציבוריות והענקת תוספת הלוואה לדיור לתושבים החדשים ביישוב".

בין היישובים בקטגוריית "צמודי הגדר" שיהנו מסיבסוד ניתן לציין את נתיב העשרה (דירוג 9 לפי הלמ"ס), מטולה (דירוג 7 לפי הלמ"ס), כפר עזה (דירוג 8 לפי הלמ"ס), יודפת (דירוג 7 לפי הלמ"ס), ואלוני אבא (דירוג 9 לפי הלמ"ס). ברשימת 94 הישובים העירוניים שיהנו מסיבסוד יש הרבה מאוד יישובים מהמגזר הערבי, וגם מעט שאינם, וביניהם: קרני שומרון, עפולה, ג'סר א זרקא, אופקים, זרזיר, טובא, כפר כנא, כרמיאל, ערד.


תגיות