אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר שהיתה מושבתת מתחילת המלחמה: מתחדשת הפקת הגז מאסדת תמר אסדת תמר | צילום: אלבטרוס

לאחר שהיתה מושבתת מתחילת המלחמה: מתחדשת הפקת הגז מאסדת תמר

משרד האנרגיה הודיע לחברות המפעילות את המאגר - הממוקם כ-20 ק"מ מחוף אשקלון - כי הן יכולות לחדש את הפקת הגז; לפי דו"ח של BDO, הפגיעה הכלכלית מסגירת המאגר נאמדת ב-800 מיליון שקל בחודש

12.11.2023, 10:12 | עדיאל איתן מוסטקי

לאחר יותר מחודש שבו אסדת הגז תמר הייתה מושבתת עקב המלחמה בעזה, הודיע משרד האנרגיה לחברות המפעילות את המאגר - הממוקם כ-20 ק"מ מחוף אשקלון - כי ניתן לחזור להפיק בו גז.

ההחלטה התקבלה בהמשך לכמה דיונים שנערכו במועצה לבטחון לאומי שבראשות צחי הנגבי בשבועיים האחרונים בנושא. לפי הודעת החברות לבורסה, הפעלת המאגר מחדש צפויה להימשך כמה ימים.

כפי שפורסם ב"כלכליסט", דו"ח של חברת הייעוץ BDO העריך את הפגיעה הכלכלית מסגירת מאגר תמר בכ-800 מיליון שקל בחודש, מתוכם כ-300 מיליון שקל בהפסד הכנסות למדינה, וזאת על אף שהושקעו כ-3 מיליארד שקל בקניית ספינות להגנה על האסדות. על אף הסיכון, לאורך השנים הושקעו כספים רבים בהגנה על אסדות הגז, כולל גרסה ימית של כיפת ברזל שהפכה למבצעית בשנת 2017 לאחר סדרת ניסויים מוצלחים. הגז הטבעי משמש לייצור 70% מהחשמל בישראל.

להשבתת תמר שתי סיבות מרכזיות: הראשונה היא שבעת מלחמה מתקני תשתית הופכים למטרה מרכזית בעיני האויב. מעבר לחשיבות של בטיחות העובדים באסדה, פגיעה באסדת גז פעילה עלולה להיות הרסנית בהרבה מאשר פגיעה באסדה בזמן שהיא מושבתת בשל כמות הגז בה בעת ההפקה. מאגר תמר הוא הספק העיקרי של גז טבעי לחברת החשמל. בשנת 2022 המאגר סיפק 57% מהדלקים של החברה, ולכן השבתת האסדה הובילה לצורך של המאגרים האחרים לגבות את הפקת הגז הטבעי מתמר, בין היתר על ידי צמצום ייצוא הגז הטבעי למצרים.

עם הפסקת הפקת הגז מהמאגר באסדה שנמצאת כ-25 ק"מ מחופי אשקלון, צומצם ייצוא הגז הטבעי על ידי שאר המאגרים בישראל, על מנת לענות על הביקוש המקומי, דבר שייתכן שפגע במידה מסוימת בתוצאות המאגרים האחרים (לוויתן וכריש). הייצוא מישראל קטן בכ-70% לאחר ההשבתה של מאגר תמר.

על פי הדו"ח של BDO, מאז תחילת המלחמה גדל השימוש בפחם לייצור חשמל מ-10% ל-15%, מה שמוביל, כך לפי הדו"ח, להתייקרות של 80 מיליון שקל בעלויות ייצור החשמל בישראל. עלות ייצור החשמל בפחם גבוהה פי שניים מעלות הייצור בגז טבעי.

כמו כן, הפסקת הפקת הגז מתמר הובילה לחשש של חברת הדירוג מוד'יס מהשפעות המלחמה על דירוג האג"ח של חברת החשמל, אנרג'יאן המחזיקה במאגר כריש והאג"ח של מאגר לוויתן. החשש של מוד'יס ביחס לאג"ח של המאגרים האחרים נבע בעיקר מסכנה שמלחמה בצפון תוביל להשבתת ההפקה גם מהם.

כמו כן, חברת החשמל נאלצה להגדיל את רכישת הסולר שלה, דלק מזהם ויקר בהרבה מגז טבעי שמשמש לגיבוי. רשות הכוח (חברת ניהול המערכת נגה בזמן חירום) הנחתה את החברה לקנות סולר בכ-600 מיליון שקל בשל המצב הבטחוני והצורך בדלק גיבוי.

כלכלני מוד'יס כתבו לגבי חברת החשמל: "פעילות אסדת תמר הופסקה ב-9 באוקטובר 2023 וחברת החשמל התבקשה לרכוש גז ודלק אחר ממקורות חלופיים מאז. עלויות גבוהות יותר של דלק והידרדרות בגביית המזומנים הגבירו את דרישות החברה למזומנים, מה שגרם לחברת החשמל למשוך מיליארד שקל מכרית הביטחון שלה כדי לשמור על המשכיות התפקודית של החברה ולרכישת דלק.

"}לחברת החשמל יש מספיק נזילות כדי לבצע את פעילותה בחודשים הקרובים, אך היא תצטרך לגייס מימון נוסף כדי לכסות דרישות תזרים מזומנים גבוהות יותר. עלויות גבוהות יותר והידרדרות בגביית המזומנים יפעילו לחץ על הפרופיל הפיננסי של חברת החשמל, שכבר היה חלש.

מודי'ס סברה בעבר כי החולשה במדדים של חברת החשמל היא זמנית וכי הפרופיל הפיננסי יתחזק בשנה הבאה על רקע התאוששות הדרגתית של החוב הצרכני והתמורה ממכירת תחנת הכוח אשכול. עם זאת, קיימת כעת אי ודאות גדולה יותר לגבי כל שיפור בפרופיל הפיננסי של חברת החשמל, ומודי'ס תמשיך להעריכו מחדש".

תמר הוא השני בגודלו מבין מאגרי הגז בישראל עם כ-300 BCM (הצריכה בישראל ב-2022 הייתה כ-12.3 BCM). במאגר מחזיקות שברון (25%), ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), מובאדללה (11%), דור חיפושי גז 4% ואוורסט תשתיות (3.5%). בשבוע שעבר הגיש אהרון פרנקל המחזיק ב-24.99% ממניות תמר פטרוליום הצעת רכש להגדלת אחזקותיו בחברה ב-5% בתמורה ל-66.4 מיליון שקל.


תגיות