אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיונה דרמון עוזבת את JVP: "יהיו עוד גלי קיצוצים בהייטק, אבל יש יותר בהירות היום" פיונה דרמון. "לחברות בינלאומיות שמחפשות רכישות מדובר בחנות ממתקים" | צילום: אולפן כלכליסט

פיונה דרמון עוזבת את JVP: "יהיו עוד גלי קיצוצים בהייטק, אבל יש יותר בהירות היום"

דרמון, שכיהנה 13 שנה כשותפה בקרן ההון סיכון של אראל מרגלית, צפויה להקים קרן השקעות ייעודית שתתמחה בניצול שוק משברי, "שמאפשר לעשות דברים חדשים". כיצד תשפיע ההפיכה המשפטית על ההשקעות: "זו חזית מיותרת"

29.01.2023, 06:21 | סופי שולמן

פיונה דרמון, אחת הנשים הבכירות בתעשיית ההון סיכון הישראלית, עוזבת את קרן JVP כדי להקים מיזם עצמאי. דרמון כיהנה כשותפה בקרן, שהוקמה ומנוהלת על ידי אראל מרגלית, מאז 2009. בין היתר היא היתה אחראית על גיוס משקיעים, וכן שימשה כחברה בוועדת השקעות וכדירקטורית במספר חברות הפורטפוליו של הקרן.

דרמון תעזוב את הקרן בחודשים הקרובים לטובת הקמת קרן השקעות ייעודית משלה שתתמחה בעסקאות מורכבות תוך ניצול מצבים משבריים. "אני עוזבת דווקא עכשיו במה שנראה כמו עיצומו של המשבר ודווקא בגלל זה", אומרת דרמון בשיחה עם "כלכליסט, שבה היא מאשרת את פרישתה. "אני עוד מעט בת 50 ויש החלטות שמקבלים מהבטן ומצדיקים מהראש. יש לי חלום לעשות משהו שיהיה גדול ושאני אצור אותו בעצמי. דווקא בגלל הטלטלה המתרחשת כעת בכלכלה העולמית נוצרה אפשרות לעשות דברים חדשים ואני אעשה אותם גם יחד עם JVP", היא מוסיפה.

קרן JVP, אחת מקרנות הון הסיכון הוותיקות בישראל שמנהלת 1.75 מיליארד דולר, הובילה בשנתיים האחרונות השקעות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר והשקיעה מאז הקמתה ב־160 חברות.

האם אין בך חשש לצאת למהלך של גיוס הון בתקופה הנוכחית?

"אסור לפספס את השוק של היום. בתקופות הכי מטורפות ומשבריות הבאנו את השותפים הכי אסטרטגיים לקרן, זה מה שהיה ב־2009 כשהצטרפתי ל־JVP בלב הסערה כדי לגייס קרן חדשה דווקא כשהמשקיעים סגרו את הריצ'רץ' של הכסף. הסביבה הנוכחית יוצרת הזדמנויות לכל אורך שרשרת ההשקעות: החברות זקוקות להון כדי להמשיך לצמוח, קרנות זקוקות להון כדי לתמוך בחברות והמשקיעים המוסדיים רוצים להנזיל את ההשקעות שלהם", מסבירה דרמון את תוכניתה לבנות קרן שתפעל במודל חדש שישלב כלים מגוונים של השקעה והענקת נזילות.

את משדרת סוג של אופטימיות?

"אני עוד לא אופטימית, זה עוד לא נגמר ויהיו גלי קיצוצים נוספים בחברות ומהמורות השנה, אבל יש קצת יותר בהירות ואווירה יותר טובה. הרבה חברות אמנם עשו התייעלות, אבל ממה שאני רואה כמעט כל העובדים מצאו עבודה בתוך שבוע. יש עכשיו בשוק הרבה עובדים טובים שנחטפים במהירות שיא. בארה"ב מראש המצב היה יותר טוב, אבל עכשיו רואים גם באירופה שהחורף החם מנע השתוללות של מחירי האנרגיה, וזה הרגיע את הרוחות.

"יש תחושה שהמצב לא כזה נורא, ואני רואה את זה בסטארט־אפים שלנו ששוב מתחילים לקבל פניות מלקוחות שעצרו את הרכישות ברבעון האחרון של 2022. הרבה חברות חזרו מחופשות סוף השנה עם כוחות מחודשים ועם תקציבים מחודשים. יש פה לא מעט חברות שמסתובבות ומחפשות שיתופי פעולה, ועבור החברות הבינלאומיות שמחפשות רכישות בכלל מדובר בחנות ממתקים. יהיו גם חברות גדולות שיימכרו כי הענקיות הרב־לאומיות כבר שנים מעדיפות לקנות טכנולוגיות במקום לפתח לבד".

אז שיא המשבר מאחורינו?

"יהיו עוד סגירות של חברות השנה, זה מצב טבעי, אם כי בישראל יש לנו אופי כזה שלא מוותרים, אז פחות סוגרים פה חברות. את השיפור במצב נתחיל לראות מלמטה: החברות ימכרו יותר, מבנה ההוצאות יהיה מאוזן יותר והן יתחילו לחזור ולנסות לגייס בשוק הפרטי לקראת הרבעון השני והשלישי של השנה".

ומה עם מצבה הספציפי של ישראל שמושפע גם מהרפורמות הפוליטיות?

"אני מאוד מוטרדת. האירועים עשויים להשפיע על גופים שירצו לעבוד עם החברות שלנו ולקנות מהן. הטכנולוגיה אמנם מתקדמת, אבל תמיד יש לפחות מתחרה אחד שמסתובב בשוק והמוצר שלו מספיק טוב. אם יהיו מדינות שיחליטו לפתוח חזית או לנקוט עמדה נגד מה שקורה היום בישראל, זה ישפיע גם על ההייטק. הרפורמה המשפטית תערים קשיים. במקום לדחוף קדימה שיפתחו לנו את הדלתות, יעמדו בשער ויבדקו עשר פעמים לפני שייתנו לחברה ישראלית להיכנס. אנחנו ממש פותחים חזית מיותרת".

תגיות