בלעדי
שלמה אליהו לא מוותר על הכוח: מחליף 4 דירקטורים במגדל
בעל השליטה במגדל שם תג מחיר לעצמאות שגילו הדירקטורים המכהנים במגדל אחזקות ומגדל ביטוח אריה מינטקביץ, גבי פיקר, חיים רמון ועוזי מוסקוביץ - ומסמן לבאים בתור את גבולות הגזרה. שני הראשונים אמורים להיות מוחלפים כבר בישיבה היום
שלמה אליהו מוביל מהפך במגדל ביטוח. לכלכליסט נודע כי בעל השליטה החליט להחליף ארבעה מבין הדירקטורים שמינה בחברה, המכהנים הן במגדל ביטוח והן במגדל אחזקות: גבי פיקר, אריה מינטקביץ, חיים רמון ועוזי מוסקוביץ.
קראו עוד בכלכליסט:
המטרה של אליהו היא להחזיר לעצמו את הדומיננטיות בהתוויית התנהלות מגדל. בשנה האחרונה קיבל הדירקטוריון כמה החלטות שלא תאמו את עמדתו והפגינו עצמאות רבה מדי לטעמו. הדירקטוריון כולל נציגים מטעם בעל השליטה שהם דירקטורים רגילים; דירקטורים חיצוניים, שהם עצמאיים ואינם מטעמו; ודירקטורים בלתי־תלויים שהם יצור ביניים בין שתי ההגדרות.
שניים מהדירקטורים, אריה מינטקביץ וגבי פיקר, יוחלפו למעשה כבר היום. מגדל ביטוח, החברה־הבת של מגדל אחזקות (100%), תקיים אסיפה כללית של בעלי המניות שלה. ההחלטה לגבי החברה־האם היא בידי אליהו הנפקות, חברה בשליטה מלאה של אליהו.
פיקר מלווה את אליהו כדירקטור מאז 2013, אבל ההיכרות ביניהם נולדה הרבה קודם, והוא נחשב לאורך שנים לאדם המקורב לאליהו במיוחד. גם מינטקביץ, בעבר יו"ר רשות ני"ע, עמד לצד בעל השליטה תקופה ארוכה - מאז מונה לדירקטור ב־2018. לאחרונה, משרשות ני"ע הידקה את הפיקוח על החברה, הצביעו שניהם לעתים נגד עמדתו של בעל השליטה, והם לא יועמדו לבחירה מחודשת באסיפה לחידוש כהונתם.
אליהו יביא לאישרור את מינוים של שני דירקטורים חדשים, שי בסון ואבי דותן. בסון שימש עד דצמבר האחרון כסמנכ"ל בבנק לאומי וכראש חטיבת לאומי טכנולוגיות, ופרש אחרי שלוש שנים וחצי בתפקיד. בסון מכיר את אליהו, ועד 2017 שימש שבע שנים כמנכ"ל מאסטרו מגדל, זרוע ה־IT של חברת הביטוח. דותן, ניצב בדימוס במשטרת ישראל, כיהן כמנכ"ל פי גלילות.
ההחלטה שתעמוד בפני אסיפה הכללית - לצד אישרור המינויים של בסון ודותן, שלא ברור אם קיבלו כבר אישור מרשות שוק ההון - תהיה שלא להעמיד לכהונה נוספת את שני הדירקטורים הנוספים, שר המשפטים לשעבר חיים רמון והאלוף לשעבר עוזי מוסקוביץ.
הדירקטוריון בהרכבו הנוכחי לא מאפשר לאליהו לממש את רצונו להדיח מתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות את יו"ר מגדל ביטוח יפתח רון־טל. אליהו נקם ברון־טל על שלא איפשר להעביר לאישור את המועמד שלו לתפקיד המנכ"ל רונן אגסי. והדרך: הוא לא אישר לרון־טל תשלום 10% מעלות שכרו דרך מגדל אחזקות (340 אלף שקל בשנה) ולא אישר לו שיפוי, קרי מחויבות של החברה לעמוד מאחוריו במקרה של תביעה. רון־טל חתם על דו"חותיה הרבעוניים של מגדל ללא שיפוי, מהלך שחושף אותו אישית לתביעות. זהו מצב חסר תקדים וחריג, שרשות שוק ההון, האחראית על התנהלות מגדל אחזקות, לא מתערבת בו משום מה. נראה שאליהו מאמין כי תחת דירקטוריון חדש שיעצב, ניתן יהיה להעביר החלטה להדחת רון־טל.
אליהו ביקש להעביר החלטה כזו בשבועיים האחרונים, אבל נוכח לדעת שיש דירקטורים המתנגדים למהלך, כולל חלק מהדח"צים בראשות לינדה בן שושן. זו עשויה להתנגד גם בניסיון הבא.
גם עיתוי המהלך הנוכחי של אליהו דרמטי. מנכ"ל מגדל החדש שגיא יוגב רק נכנס לתפקיד השבוע. הוא החליף את רן עוז, שהפרידה ממנו נעשתה בטונים צורמים: מרבית הדירקטורים לא איחלו לו בהצלחה בישיבה האחרונה שלו, ישיבת הדו"חות, אולי משום שאחרי שהציג אותם מיהר לצאת. גם ניסיון לארגן הרמת כוסית למנכ"ל לנוכח העזיבה לא צלח.
גם גיא פישר, מנהל ההשקעות של החברה, עזב אותה וטרם נמצא לו מחליף. כל אלה, לצד העימות בין יו"ר חברת האחזקות אליהו ליו"ר חברת הביטוח ומנכ"ל האחזקות רון־טל, מטלטלים את הספינה של חברת הביטוח הישראלית.