אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הותר לפרסום: יו"ר ומנכ"ל פסגות נחקרו ברשות ני"ע בחשד לשימוש במידע פנים בעל השליטה בפסגות רני צים ומנכ"ל פסגות יניב בנדר | צילומים: מושיק ברין, מאיר אדרי

הותר לפרסום: יו"ר ומנכ"ל פסגות נחקרו ברשות ני"ע בחשד לשימוש במידע פנים

ביחד עם רני צים ויניב בנדר נחקרו שלשום עובדים בכירים נוספים - כולם שוחררו אחרי החקירה; במוקד - העסקה שבמסגרתה רכש צים, בעל השליטה בפסגות, את בית ההשקעות מידי אלטשולר שחם ב-2021; בא כוחם של הבכירים: "כל הפעולות שביצעו מרשיי בניירות ערך בוצעו כדין ובליווי משפטי צמוד"

12.01.2023, 09:10 | אלמוג עזר

יו"ר פסגות רני צים ומנכ"ל החברה יניב בנדר נחקרו ברשות ניירות ערך בחשד לשימוש במידע פנים. כך הותר לפרסום בחלוף 48 שעות מאז עוכבו לחקירה. ביחד עם צים ובנדר נחקרו מספר עובדים בכירים נוספים. כל המעורבים שוחררו לאחר החקירה ממשרדי הרשות.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בלב החקירה של רשות ני"ע עומדת העסקה שבמסגרתה רכש רני צים, בעל השליטה בפסגות (61.45%), את בית ההשקעות מידי אלטשולר שחם באמצע 2021.

במסגרת החשד שצים ובנדר עשו שימוש במידע פנים למסחר במניות וואליו, נחקר חשד כי גם מקורבים אליהם סחרו במניות על בסיס מידע מוקדם על עסקת המיזוג עם פסגות. בין היתר נחקרה אתמול ברשות מקורבת לצים, בכירה לשעבר בשירות הציבורי, שעלי פי החשד סחרה במניות וואליו על בסיס מידע שקיבלה מצים.

צים רכש את הפעילות המרכזית של בית ההשקעות באמצעות חברת וואליו קפיטל הציבורית שבשליטתו, שלאחר מכן מוזגה עם הפעילויות של פסגות ושינתה את שמה לקבוצת פסגות. רשות ני"ע חושדת כי מספר עובדים בוואליו קפיטל, ביניהם נושאי משרה, רכשו מניות של החברה בסמוך למועד העסקה ועל בסיס מידע פנים.

בפברואר 2021 סיכמה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה-הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, על רכישת בית ההשקעות פסגות מידי קרן אייפקס תמורת 910 מיליון שקל.

העסקה הושלמה במאי, אך בתוך פרק הזמן הזה החלה אלטשולר שחם גמל ופנסיה למכור נתחים שונים מפעילויות פסגות לגורמים אחרים, זאת משום שהיא הייתה מעוניינת רק בנכסי הגמל של בית ההשקעות. בין היתר, העמידה אלטשולר שחם גמל ופנסיה את חברת קרנות הנאמנות של פסגות ואת פסגות ני"ע על המדף.

מי שרצה לרכוש את הפעילויות האלו היה צים. בסוף מרץ, ב-30 לחודש, דיווחה וואליו קפיטל, שבאותה העת עסקה באשראי חוץ-בנקאי, על כך שהגישה הצעה לקנות את פסגות קרנות נאמנות ואת פסגות ני"ע.

שבועיים קודם לכן, ב-15 לחודש, צים רכש מניות ב-1.2 מיליון שקל בעסקה מחוץ לבורסה. בטווח זמנים רחוק יותר, לקראת סוף פברואר, רכש המנכ"ל יניב בנדר מניות בכמעט מיליון שקל בשתי עסקאות שונות (967.2 אלף שקל).

ב-9 במאי הגישה וואליו קפיטל הצעה מחייבת לרכישת פסגות. ב-8 לאפריל בנדר רכש מניות ב-16.9 אלף שקל וב-18 לאפריל הוא מכר מניות ב-235.3 אלף שקל. ב-11 במאי נחתם הסכם למו"מ בלעדי מול אלטשולר שחם גמל ופנסיה שהוארך פעמיים.

ביום הראשון של חודש יוני נחתם הסכם מחייב שלפיו וואליו קפיטל תרכוש את חברת קרנות הנאמנות ואת פסגות ני"ע בשני שלבים ובתמורה כוללת של 405 מיליון שקל. ארבעה ימים קודם לכן, ב-26 במאי, הונפקו לצים 5 מיליון אופציות במסגרת הקצאה פרטית.

מדובר במידע הציבורי של עסקאות שבוצעו על ידי צים, בנדר ו-וואליו קפיטל באותם חודשים, אולם ייתכן שקיימות גם עסקאות לא מדווחות שנעשות על ידי גורמים שלישיים.

לאחר שהושלמה רכישת קרנות הנאמנות של פסגות ופסגות ני"ע על ידי וואליו קפיטל, שינתה החברה את שמה לקבוצת פסגות, שכן עיקר הפעילות של בית ההשקעות נותר בידה. וכך, לראשונה, בית ההשקעות החל להיסחר בבורסה. כיום שווי השוק של פסגות עומד על 224 מיליון שקל, זאת לאחר שהמניה שלו ירדה ב-41% במהלך 2022. כך שכיום צים, שמחזיק ב-61.5% מהמניות, מופסד על הנייר.

בתחילת החודש הנוכחי נחשף ב"כלכליסט" שהפניקס הציעה לצים לרכוש מפסגות את פעילות קרנות הנאמנות ב-600 מיליון שקל. פסגות מיהר להכחיש את המגעים, אולם בהמשך, לאור התערבות של רשות ני"ע, הוא נאלץ לאשר את עיקר הפרסומים.

עוד בטרם הכחיש פסגות את המגעים, גם באמצעות מכתב ששלח בנדר לעובדים שבו כתב במפורש שהפרסום שגוי מכל וכל. אולם בנדר אמר ל"כלכליסט" כי "קיבלנו הצעה מאוד גבוהה מהפניקס ואנחנו שוקלים אותה. הציעו לי רק על חברת הקרנות 600 מיליון שקל. לא אמרנו כן או לא, אלא שאנחנו שוקלים. זה לא סוד היום שקסם מוכנה לקנות את כולם בכל מחיר".

בדיווח לבורסה אישרה הפניקס את דבר קיומם של המגעים, הגם שדיווחה כי המתווה המדובר שונה ושגם המחיר שעל השולחן נמוך יותר – 550-480 מיליון שקל. הפרסום שלח את מניית פסגות לזינוק של 17.7%. שלושה שבועות קודם לכן רכש בנדר מניות של פסגות ב-1.4 מיליון שקל.

עו״ד ערן שחם שביט, ממשרד בלטר גוט אלוני, בא כוח נושאי המשרה בחברה, מסר בשמם: ״למיטב הבנתנו, מדובר באירועים ישנים, שאינם נוגעים באופן כלשהו לפעילות בית ההשקעות פסגות. כל הפעולות שביצעו מרשיי בניירות ערך בוצעו כדין ובליווי משפטי צמוד. בהתאם לכך, אנו משוכנעים, כי כשהרשות החוקרת תסיים את בדיקתה, יתברר שמרשיי פעלו כדין וכי לא דבק בהם רבב. אוסיף, כי נושאי המשרה שיתפו פעולה בחקירה, שוחררו לבתיהם עם תום חקירתם, ללא כל מגבלה ביחס לתפקידיהם בחברה הציבורית״.


תגיות