אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני תקף את הנגיד, שלא נשאר חייב: "המפתח לצמצום פערים הוא לימודי ליבה" הנגיד אמיר ירון (משמאל) וח"כ משה גפני | צילומים: אייל טואג, אורן זיו

גפני תקף את הנגיד, שלא נשאר חייב: "המפתח לצמצום פערים הוא לימודי ליבה"

יו"ר ועדת הכספים תקף את אמיר ירון: "התפקיד שלך הוא גם לצמצם את הפערים בחברה, תשקיע גם בנושא החברתי". לאחר שהנגיד הדגיש את חשיבותם של לימודי הליבה, אמר גפני: "אני מכיר את הסיסמאות הללו", והפטיר: "לא חשוב, זה לא הנושא"

30.01.2024, 18:09 | שלמה טייטלבאום

חילופי דברים נרשמו היום (ג') בדיון בוועדת הכספים בין יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני לנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון.

בדיון שהתפתח בוועדה על הגברת התחרות במערכת הבנקאית, אמר גפני לירון: "אתה איש מוכשר מאוד, ואני מעריך את העבודה שלך, אבל אתה כל הזמן מדגיש רק את היציבות הפיננסית של הבנקים, כשהתפקיד שלך הוא גם לצמצם את הפערים בחברה. אתה יועץ חברתי של ממשלת ישראל, וצריך לדעת את האיזון. צריך גם יציבות חברתית, צריך שלא יהיו פערים כל כך גדולים. הבנקים עשירים כל כך, ואלו שמשקיעים עניים כל כך. אני מבקש ממך אדוני הנגיד שתשקיע גם בנושא החברתי, זה התפקיד שלך!". גפני בביקורתו התבסס על הנוסח הנוכחי של חוק בנק ישראל הקובע כי "הנגיד ישמש יועץ לממשלה בעניינים כלכליים, לרבות לעניין צמצום פערים חברתיים וצמצום אי-שוויון בחלוקת ההכנסות בחברה".

הנגיד השיב: "אי שיוויון הוא נושא שעולה מעבר לקונטקסט הצר של מערכת הבנקאות. בנוגע לאי שיוויון ואי שיוויון לטווח הארוך, המפתח הוא הקניית השכלה רלוונטית לכולם, זה המפתח לצמצום אי שיוויון. אנחנו בעד לתת חכות ולא דגים, אנחנו מדברים על זה בבנק ישראל כל הזמן. לאורך כל המסמכים האסטרטגיים שלנו, אנחנו מדגישים שגם בהקשרים של תקציב, הדברים החשובים הם דברים שמגדילים את הפריון - תשתיות, השקעה בהון אנושי והשכלה. כל הספרות מדברת על זה שהשכלה בגיל צעיר זה המפתח להצלחה בהמשך, ולעניות דעתנו, בהקשר הזה, לימודי ליבה הם חשובים ביותר".

גפני לא תיכנן להשיב לדברי הנגיד, אך כשנדחק על ידי ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) להגיב, הסתפק באמירה כללית: "אני מכיר את הסיסמאות הללו. הבנות אצלנו שלומדות הכל, מצליחות במבחני הפיזה, בהכל, אז מה? הן מקבלות עבודה? לומדות ליבה, לומדות הכל, אז מה? איפה הן בשיוויון?". לבסוף הפטיר גפני: "לא חשוב, זה לא הנושא".

יצוין כי שיעורי התעסוקה של נשים חרדיות גבוהים ביותר, ושכרן השעתי (בתפקידים דומים) מתקרב לזה של הנשים הלא חרדיות. גפני לא הציג ממצא מובהק לפיו קיימת אפליה כלפי חרדיות, אלא הסתפק ברמיזה כללית ולא מוסברת.

הנגיד גם השיב לסוגיית קידום התחרות בבנקים ואמר כי "אנחנו עושים צעדים לקדם את התחרות במערכת הפיננסית. אנחנו רוצים יותר, אבל אנחנו לא חוצים את הקו, לא נכנסים למנגנוני השוק. אנחנו עושים כל מה שאפשר כדי להביא גופים נוספים". הנגיד התייחס גם שיגר עקיצה עדינה למשרד האוצר: "הדגש שלנו על יציבות הוא לא בגלל שאנחנו לא מבינים את הצורך בתחרות, אלא פשוט בגלל שיש לנו תחושה שזה (הצורך ביציבות המערכת - ש"ט) נעלם מעיניהם של מקבלי ההחלטות, ואנחנו מנסים לעשות איזון בנושא הזה".

זו אינה הפעם הראשונה בה גפני מותח ביקורת על הנגיד. בנובמבר ביקר גפני את ההחלטה להאריך את כהונתו, ואמר: "הוא נגיד רע, הקדנציה שלו מאופיינת בפגיעה בחלשים". עוד קודם לכן מתח גפני ביקורת על מדיניות העלאות הריבית של בנק ישראל, ואף יזם הצעת חוק להגבלת הריבית במשכנתאות. הנגיד ביקר את ההצעה ואמר כי "פתרונות פלא עלולים לפגוע בשכבות החלשות". לאחר שהפעיל לחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ההצעה ירדה מסדר היום.

תגיות