ארה"ב לישראל: ביום חמישי נכריז שקיבלתם פטור מוויזה
ארצות הברית הודיעה לישראל שעמדה בכל התנאים להתקבל לתוכנית היוקרתית. זה התאריך שבו הפטור ייכנס לתוקף, וכך תוכלו לקבל אישור כניסה לארה"ב באמצעות האינטרנט - בתשלום של 21 דולר בלבד
ארצות הברית הודיעה לישראל באופן לא-רשמי שעמדה בכל התנאים להצטרפות לתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן צפוי לחתום על "מועמדותה" של ישראל לתוכנית ב-27 בספטמבר, ויום לאחר מכן המזכיר להגנת המולדת אלחנדרו מיורקס יחתום על ההכרזה הרשמית שישראל הצטרפה לתוכנית.
מאותו רגע של החתימה, יחל מהלך היישום של הפטור - שיימשך בין ארבעה לשישה שבועות. ככל הנראה, באמצע נובמבר כבר יוכלו ישראלים להיכנס לארה"ב ללא חובת ויזה - ורק יחויבו להירשם באתר ESTA. האתר מיועד למועדון היוקרתי של המדינות הפטורות מוויזה לארה"ב: משלמים דרכו 21 דולר, ומקבלים תוך זמן קצר אישור כניסה לארה"ב שתקף לשנתיים.
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן, שהחל במהלך הפטור מוויזה מול ממשל ביידן בעת שכיהן כשגריר ישראל בארה"ב, שוחח על כך בשולי פגישת נתניהו-ביידן עם מזכיר המדינה בלינקן והבין גם ממנו שישראל עמדה בכל התנאים. הגורם האמריקני המרכזי שדחף לזה היה מי שהיה שגריר ארה"ב בישראל עד לא מזמן, טום ניידס, ושרת הפנים הקודמת איילת שקד.
לפני כשבועיים נכנס לתוקף שלב חדש בתוכנית הפטור מוויזה, שעשוי היה להוות אתגר לשב"כ. לפי השלב החדש, אמריקנים תושבי עזה יכלו להיכנס לישראל ללא בעיה במעמד של תייר, להסתובב בה במשך 90 יום ואף לנחות ולהמריא בנמל התעופה בן גוריון וממנו. יש לציין כי מדובר במספר מצומצם מאוד של עזתים, לפי ההערכה בישראל כ-200 בלבד, שנחשבים כאלה ש"אינם מהווים איום ביטחוני". בנוסף התוכנית חלה גם על פלסטינים-אמריקנים בפזורה.
ההקלות החדשות לפלסטינים היו כחלק ממזכר ההבנות שנחתם ב-20 ביולי. עוד טרם הסכימה ישראל למזכר, בשירות הביטחון הכללי הסתייגו ממנו - ובכלל גורמי הבטחון לא התלהבו מהצעדים שדרשו האמריקנים מישראל. עם זאת, לבסוף הושג מתווה מוסכם על גורמי הביטחון - ובירושלים - שם נחושים להשיג לישראל את הפטור המיוחל - יישרו קו.
בארצות הברית הבהירו לפני כחודש שמדובר גם באינטרס אמריקני. סגן דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ודנט פאטל, אמר במהלך תדרוך עיתונאים כי "ארה"ב היא לא 'סנטה קלאוס' שמחלק דברים כמו פטור מוויזה או משהו אחר. אנחנו דוחפים את הדברים האלה ועוסקים בהם כי הם אינטרס שלנו".
כשבועיים קודם לכן ביקרה בישראל משלחת אמריקנית שמורכבת מנציגי מחלקת המדינה והמשרד לביטחון המולדת שהגיעה לוודא שישראל ממלאת את תנאי הקבלה לתוכנית. את המשלחת ליווה גיל ברינגר, מנהל בכיר לתפקידים מיוחדים ברשות האוכלוסין וההגירה שמשמש פרוייקטור הפטור מוויזה בממשלת ישראל.
המשלחת ביקרה בנתב"ג ובמעברי הגבול היבשתיים של ישראל. כמו כן ביקרה בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה. חברי המשלחת ביקשו לבדוק מקרוב את הליך ההוצאה של דרכונים זמניים וזאת על רקע חשש אמריקני שאזרחים עם רקע בעייתי, גם פלילי וגם ביטחוני, ינצלו את הדרכון הישראלי כדי להגיע לארה"ב עם הפטור מוויזה. החשש נגע בעיקר לרוסיה, אך גם למדינות נוספות.