אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל מובילה גלובלית בתחום הפטנטים - זה המקצוע שלוקח חלק קריטי בהצלחה ישראל מובילה גלובלית בתחום הפטנטים | shutterstock

ישראל מובילה גלובלית בתחום הפטנטים - זה המקצוע שלוקח חלק קריטי בהצלחה

ישראל היא מעצמת-על גלובלית בכל הנוגע לפטנטים. האקו-סיסטם המדהים של הסטארטאפים והחברות הטכנולוגיות בישראל, לצד המיומנות והיצירתיות של חברות עריכת הפטנטים, מובילים לפריחה ושגשוג של קניין רוחני וחדשנות. אחד החלקים הקריטיים בסיפור ההצלחה של ישראל בעולם הפטנטים, הוא הפאראליגלים, הכוח המניע של חברות עריכת הפטנטים. מהם תחומי האחריות שהופכים את הפאראליגלים לחלק כה חיוני בפאזל?

03.08.2023, 11:28 | בשיתוף קבוצת ארליך

עם יותר מ-9000 סטארטאפים ו-70 יוניקורנים, ישראל היא ללא ספק אחד ממוקדי החדשנות העולמיים כבר מספר עשורים. הסטארטאפים הישראלים מציגים טכנולוגיות חדשניות, המגובות בפטנטים. הרבה פטנטים. על פי נתוני הרשות לחדשנות, נכון ל-2019 ישראל היתה בחמישייה המובילה בעולם מבחינת מספר פטנטים לנפש. הפטנטים היוצאים מישראל מגנים על המצאות פורצות דרך המשנות את העולם ואף מצילות חיים.

אחד התפקידים אשר נמצאים בחזית עולם הקניין הרוחני של ישראל, הוא תפקיד הפאראליגל בחברת עריכת הפטנטים. אלברט גבאי, VP פאראליגל בקבוצת ארליך, החברה המובילה בישראל בתחום הפטנטים, מספר על החשיבות הרבה של הפאראליגלים בפעילות היום-יומית ובמימוש החזון של חברות הטכנולוגיה הישראליות.

אלברט גבאי, VP פאראליגל בקבוצת ארליך, אופיר גפקוביץ אלברט גבאי, VP פאראליגל בקבוצת ארליך | אופיר גפקוביץ אלברט גבאי, VP פאראליגל בקבוצת ארליך, אופיר גפקוביץ

מה הופך את הפאראליגלים לתפקיד שעורכי הפטנטים לא יכולים בלעדיו?

"עורכי הפטנטים תלויים באופן שוטף בעבודה של הפאראליגלים"

תחומי האחריות של הפאראליגלים הם מגוונים, מקיפים וחיוניים. ראשית, הפאראליגלים אחראים לתחזוקת הרישום של כל הנושאים הקשורים לקניין רוחני שהמשרד עוסק בהם, לרבות התנהלות מול הרשויות.

בשלב הגשת הפטנט, הפאראליגלים אחראים על הגשת הבקשה בפועל. "הפאראליגלים מנהלים את כל תהליך ההתקשרות במדינות היעד, לרבות יצירת קשר, ניהול משא ומתן וכד', מספר גבאי.

תהליך הגשת הבקשה כולל הכנה, איסוף המסמכים הנדרשים והגשת הבקשות במועד, באמצעות מגוון תוכנות מקצועיות ופלטפורמות אונליין. בחלק מהמקרים, הפאראליגלים אחראים על הגשת בקשות דרך עמיתים במשרדים בחו"ל, מה שדורש תיאום קפדני ברמה בינלאומית.

לאחר הגשת הבקשה, הפאראליגלים הם אלו שנמצאים בקשר עם הלקוח בכל שאלה, עדכון סטטוס וגיבוש הצעות לעתיד מבחינת עלויות. בכל תהליך של הגשה ורישום פטנט, אשר לוקח מספר שנים, מבוצעת בחינה של הפטנט בכל מדינה ומדינה. "אנחנו מלווים את הלקוחות מול הבוחנים. במהלך אורך החיים של הפטנט יש התנהלות ארוכה ומורכבת מול הלקוח, ואנחנו אחראים עליה", אומר גבאי. לאורך הדרך, הפאראליגים אחראים גם על מעקב אחרי בסיסי נתונים, לרבות חיפוש אחר פטנטים חדשים שעלולים להשפיע על לקוחות המשרד. בנוסף, הפארליגלים אחראים על קבלת המידע לגבי הבעלים של הפטנט, ומנהלים את כל נושא התשלומים והחיובים.

"אנחנו אחראים להגשת הבקשות במועד הנכון ומוודאים את חידוש הפטנטים במועד. עולם הקניין הרוחני עובד על פי מועדים וחלונות זמן, ולכן ביצוע המשימות בזמן הוא מרכיב קריטי", אומר גבאי.

התפקיד של הפאראליגלים הופך להיות מרכזי מתמיד במקרים בהם חברה אחת קונה חברה אחרת, מה שדורש העברת פטנטים בין הישויות העסקיות. "ישנן משימות הדורשות העברה פורטפוליו שלם של פטנטים רבים. מדובר בפרויקטים ענקיים", מספר גבאי.

גבאי מסכם ואומר כי "הפאראליגלים חולשים על כל מה שנחשב 'מאחורי הקלעים' של הגשת הפטנט וניהול תיק הפטנטים של הלקוחות. מדובר בתפקיד מאוד חשוב ועורכי הפטנטים תלויים בשירות הזה".

תפקיד גלובלי, מרתק ודינמי

"אני אוהב במיוחד את העובדה שמדובר בתפקיד מאוד גלובלי", אומר גבאי. "הפאראליגלים מתנהלים מול מגוון עצום של חברות וגופים ממדינות שונות. אנחנו מתמחים בהתנהלות עסקית-משפטית בינלאומית ומפתחים מערכות קשרים נרחבות".

בהשוואה לרוב המשרדים בתחום, בהם לכל עורך פטנטים יש מספר פאראליגלים המסייעים לו, "בקבוצת ארליך הפאראליגלים הם מומחים לאזור גיאוגרפי מסוים", מספר גבאי. "נכון לעכשיו יש לנו מחלקת ארצות הברית, ישראל, שאר העולם ומחלקת בקשות בינלאומיות". באופן שכזה, הפאראליגלים מצליחים לתת ללקוחות שירות מומחה, המבוסס על ידע נרחב ומעמיק גם יחד. "החלוקה לפי אזורים על פני הגלובוס מאפשרת לנו להתמחות ולהתעדכן בחוקים של כל מדינה ומדינה - הכל כדי לתת את הערך המקסימלי ללקוחות", אומר גבאי.

השירות של ארליך כולל בין היתר פגישות חודשיות עם עורכי הפטנטים והפאראליגלים, בהן בוחנים את פעילות הלקוח באופן מרוכז. "בעקות מודל העבודה מול חברות ישראליות בתחום, הלקוחות יכולים להעלות שאלות באופן חופשי ולבקש מאיתנו בכל רגע דו"ח סטטוס וצפי לשנה-שנתיים הקרובות", מספר גבאי. "העבודה מאתגרת ודינמית מאוד. אנחנו מאוד גאים בהישגים של המחלקה שלנו".

ישראל היא מעצמת-על גלובלית בכל הנוגע לפטנטים., shutterstock ישראל היא מעצמת-על גלובלית בכל הנוגע לפטנטים. | shutterstock ישראל היא מעצמת-על גלובלית בכל הנוגע לפטנטים., shutterstock

"רק אחרי חצי שנה עד שנה של הכשרה, פאראליגל יכול לעבוד באופן עצמאי לחלוטין"

גבאי מספר כי אחת התפיסות השגויות בנוגע לפאראליגלים היא שמדובר בעורכי דין. "קודם כל, צריך להוריד את זה מהשולחן - פאראליגלים הם לא עורכי דין. מצד שני, ישנה גם תפיסה שאומרת שמדובר בעובד אדמיניסטרטיבי וכל אחד ואחת יכולים להית פאראליגלים. במציאות, הלמידה וההכשרה בתחום הזה לוקחות זמן רב. בארליך, למשל, עוברת חצי שנה עד שנה עד שהפאראליגל יכול לעבוד באופן עצמאי בלי שיבדקו אותו". במהלך תקופת הלמידה וההכשרה "מנהל המחלקה לרוב מלמד את העובדים החדשים. מדובר באתגר קשה ומורכב, הדורש משאבים וזמן. זו השקעה לטווח ארוך".

בעקבות תקופת ההתמקצעות הארוכה של התפקיד, "פאראליגל נחשב כיום בתור מקצוע חיוני ונחשב, שמביא אליו כוח אדם איכותי", אומר גבאי. "כאשר מדובר על קבוצה עם פעילות גלובלית, אשר מספקת שירות ברמה גבוהה ומסביב לשעון, אסור להתפשר על איכות כוח האדם, משום שמדובר בחלק מהותי, משמעותי וקריטי בתהליכי הגשת וניהול הפטנטים מסביב לעולם".


תגיות