אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלוש שנים אחרי כל העולם: בתי החולים בסין מתפוצצים בגלל הקורונה בית חולים בחביי | צילום: AP

שלוש שנים אחרי כל העולם: בתי החולים בסין מתפוצצים בגלל הקורונה

חולים משתעלים שמחכים ימים במסדרונות, נוירוכירורג שנדרש לנתח למרות שנדבק ועומס גם בבתי הקבורה: סין מתמודדת לראשונה עם התפרצות נרחבת, חשש שעד שני מיליון ימותו בשנה. הרופאים קורסים ומודים: "פשוט לא היינו מוכנים". בית חולים בבירה הזהיר: "זה יהיה מאבק טראגי, כל בייג'ינג תיפול". למרות זאת השלטון ממשיך להסיר הגבלות, והתיירים הסינים מתכננים כעת לשוב לחו"ל אחרי ביטול חובת הבידוד לנוסעים: "סוף-סוף חוזרים לנורמליות"

27.12.2022, 23:32 | חדשות חוץ

שלושה שבועות בלבד חלפו מאז שסין הסירה בפתאומיות את רוב הגבלות הקורונה שלה, בשינוי מדיניות חד שנבע מהמחאה החריגה נגד הסגרים הבלתי פוסקים בשלוש השנים האחרונות, וכעת מתמודדת מדינת הענק עם התפרצות נרחבת ביותר של הנגיף. אף שהרשויות חדלו מלפרסם נתוני נדבקים, וגם נתוני התמותה שהן מפרסמות כלל לא אמינים, מבתי חולים ברחבי סין מגיעים כעת תיעודים ועדויות על עומס אדיר במחלקות – עם חולים שממתינים לעתים ימים שלמים עד לקבלת הטיפול הרפואי ורופאים שנדרשים לעבוד אף שהם עצמם חלו – וגם בתי קבורה מדווחים על עומס חריג.

סין, נזכיר, הובילה מאז שהנגיף התפרץ לראשונה בשטחה בדצמבר 2019 מדיניות "אפס הדבקה", שבמסגרתה הטילה סגרים והגבלות תנועה קשות בגין כל התפרצות קורונה, קטנה ככל שתהיה. הסגרים הללו הצליחו אמנם למנוע מסין לחוות התפשטות נרחבת של הנגיף בשטחה, כפי שחוו רוב מדינות העולם בשלב כזה או אחר, אבל לצד זאת הם שיבשו קשות את חייהם של 1.4 מיליארד אזרחי המדינה ופגעו בכלכלתה. בחודש שעבר פרצה מחאה חריגה ביותר נגד השלטון הקומוניסטי, ונראה שזה נעתר לדרישות המפגינים: הוא ביטל את מדיניות הסגרים, חדל מלבצע בדיקות המוניות ולמרות ההתפשטות הנרחבת כעת הודיע רק אתמול על ביטול חובת הבידוד לזרים החל מהחודש הבא.

מומחי בריאות סבורים כי סין לא בהכרח הייתה חייבת להתמודד עם התפרצות נרחבת בעקבות הסרת ההגבלות, ומציינים כי השלטון בבייג'ינג היה יודע לנצל טוב יותר את הזמן ש"קנה" באמצעות אותן הגבלות ולהיערך להסרתן. כך למשל היה יכול לאגור תרופות רבות יותר לטיפול במחלה – בתי החולים במדינה מדווחים בין היתר על מחסור חמור ב"פקסלוביד" של פייזר – ולדאוג למבצעי חיסונים נרחבים עבור האוכלוסייה המבוגרת.

סין טוענת אמנם כי 90% מאוכלוסייתה מחוסנת לקורונה, אבל רק שני שלישים מ-191 מיליון בני ה-80 ומעלה בשטחה חוסנו, ורבים מהם לא קיבלו זריקת "בוסטר". לצד זאת סין מתעקשת לחסן את האוכלוסייה שלה בחיסונים מתוצרת מקומית, שלהם יעילות פחותה יותר מהחיסונים המערביים שמבוססים על שיטת mRNA. גם העובדה שעד כה לא היו בסין התפרצויות נרחבות, מלבד ההתפשטות הראשונית לפני שלוש שנים, משמעותה שרמת החיסוניות באוכלוסייה נמוכה, והנגיף יכול להתפשט במהירות אדירה.

סין חדלה כאמור מלספק נתונים על מספר הנדבקים אצלה, כיוון שלטענתה "בלתי אפשרי" יותר לעקוב אחר הנתונים הללו באופן אמין עם ביטול הבדיקות ההמוניות. היא אמנם ממשיכה לדווח על מקרי מוות מהנגיף, אבל לכל ברור שהנתונים הללו אינם מדויקים, בלשון המעטה: הבוקר דיווחה סין על אדם אחד בלבד שמת בשטחה ביממה הקודמת, אחרי שישה ימים שבהם לא דיווחה על מקרה מוות אחד. בסך הכול היא מדווחת על 5,242 מתים מקורונה מתחילת המגפה. הסיבה לכך, כך נראה, היא שסין החמירה את הקריטריונים שלפיהם היא קובעת שחולה כלשהו מת מהנגיף – וכעת היא מייחסת לקורונה רק מקרי מוות שנגרמו ישירות מדלקת ריאות או אי-ספיקה נשימתית. מדובר בקריטריונים נוקשים הרבה יותר ביחס לשאר מדינות העולם.

אף שהשלטון המרכזי הפסיק לדווח על נתוני הדבקה, גורמים מקומיים בערים שונות הודו שמספר הנדבקים אצלם עומד על מאות אלפים ואף יותר מכך. בסוף השבוע דלפו גם הערכות מדיונים פנימיים של ועדת הבריאות הלאומית של סין (NHC), ולפיהן כ-250 מיליון איש נדבקו בקורונה ב-20 הימים הראשונים של דצמבר. במקביל, חברת נתוני הבריאות הבריטית Airfinity העריכה כי מדי יום נדבקים לפחות מיליון בני אדם בסין, וכי יותר מ-5,000 מתים מסיבוכים הקשורים לנגיף. מומחי בריאות בעולם מעריכים כי מספר הקורבנות בהתפרצות בסין עלול להגיע למיליון איש בתוך כמה חודשים, וכי בשנת 2023 כולה עלול המספר הזה להגיע לעד שני מיליון. החשש שהוא שההתפרצות רק תחמיר בחודש הבא, אז המוני סינים צפויים לצאת לדרכים על מנת להתאחד עם משפחותיהם לרגל השנה הירחית החדשה.

בית חולים בחביי, צילום: AP בית חולים בחביי | צילום: AP בית חולים בחביי, צילום: AP

כעת כאמור מגיעים מבתי החולים בסין עדויות על עומס אדיר, ומבית חולים בעיר טיינג'ין שבצפון-מזרח המדינה הופצו למשל סרטונים שבהם נראים מטופלים ממתינים על כיסאות גלגלים או אלונקות בכל פינה כמעט במוסד. בסרטון שהגיע לידי העיתון "ניו יורק טיימס" נראו בין היתר מטופלים מצטופפים במסדרונות שמהם בוקעים שוב ושוב קולות שיעול. בסרטון אחר שצולם על ידי צוות של סוכנות הידיעות AP, נראה עובד בבית חולים במחוז חביי שבצפון המדינה כשהוא מפציר בקבוצה של אנשים שהגיעו לשם להעביר מטופל כלשהו לבית חולים אחר, ומסביר שבמקום אזלה אספקת החמצן. "אם אי-אפשר לתת לו אפילו חמצן, איך אפשר להציל אותו?", אמר אותו עובד. "אם אתם לא רוצים דחיות כלשהן, תסתובבו חזרה ותעבירו אותו מהר!".

סוניה ג'וטאר-בורו, רופאה בכירה באחד מבתי החולים הפרטיים בבייג'ינג, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי מספר הטופלים שם זינק פי חמישה או שישה, וכי בתוך שבוע אחד זינק גם גילם הממוצע של אותם מטופלים מ-40 ליותר מ-70. לדבריה, רובם אינם מחוסנים. "הם רוצים תרופה כאילו זה תחליף לחיסון, אבל התרופה היא לא תחליף לחיסון", הוסיפה – וציינה כי לצוותים שלה יש קריטריונים מחמירים מאוד למקרים שבהם ניתן להעניק תרופות כגון פקסלוביד. היא מביעה חשש ששיא ההתפרצות בבירה בייג'ינג טרם הגיע.

הווארד ברנסיין, שכמו גוטאר-בורו הינו אזרח זר שעובד שנים ארוכות בסין, סיפר גם הוא כי בית החולים הפרטי שבו הוא עובד בבייג'ינג מתמודד עם עומס אדיר. לדבריו מחלקת הטיפול הנמרץ "מלאה", וכך גם מחלקות אחרות במוסד. "רבים מהחולים מתאשפזים, ומצבם לא משתפר בתוך יום או יומיים, כך שאין זרימה. אנשים ממשיכים להגיע לחדר המיון ולא יכולים לעלות למעלה לחדרים בבית החולים. הם תקועים בחדר המיון במשך ימים", אמר. ברנסטיין ציין כי בחודש החולף הוא עבר ממצב שבו אין לו בכלל חולי קורונה למצב שבו הוא מטפל בעשרות חולים שכאלו מדי יום. "האתגר הגדול ביותר, אם לדבר בכנות, הוא שפשוט לא היינו מוכנים לזה".

ההתפרצות לא חסה על הצוותים הרפואיים, והעובדה שרבים מהם נדבקים גם הם במחלה מוסיפה רבות לעומס האדיר. אחות בעיר שיאן במרכז סין העידה כי בתוך שבועות ספורים 45 מתוך 51 האחיות במחלקה שלה נדבקו. "יש כל-כך הרבה מקרים חיוביים אצל הקולגות שלי", ארמה בת ה-22, שהזדהתה רק בשם וואנג, "כמעט כל הרופאים חלו". לדבריה הצוות הרפואי בבית החולים שלה, ובבתי חולים אחרים, התבקש להגיע לעבודה גם אם אובחנו כחיוביים ופיתחו תסמינים קלים. רופאה מהעיר ווהאן, מוקד ההתפרצות הראשון של המגפה, אמרה ל"ניו יורק טיימס" כי בשל המחסור הרב בכוח אדם נוירוכירורג במחלקה שלה נאלץ לבצע שני ניתוחים בתוך יום אחד – אף שהוא עצמו נאבק בתסמיני קורונה. "בית החולים היה על סף קריסה", אמרה אותה רופאה, ג'ודי פו. היא ציינה כי במחלקה שלה יש בדרך כלל 10 עד 15 אחיות, אבל המספר ירד כעת לשתי אחיות בלבד. "בסביבות 90-80% מהאנשים סביבי נדבקו".

החודש הזהיר גם אחד מבתי החולים בבייג'ינג את הצוות שלו מפני "מאבק טראגי" שצפוי להם. בהודעה שפרסם ברשת החברתית הסינית WeChat, שבהמשך נמחקה, נאמר: "זהו מאבק טראגי. כל בייג'ינג תיפול, וכל הצוות בבית החולים יידבק! כל המשפחות שלנו יידבקו! כל המטופלים שלנו יידבקו! אין לנו ברירה, אנחנו לא יכולים לברוח".

במטרה להקל על העומס האדיר בבתי החולים פועלת כעת סין להרחיב באופן משמעותי את מספרן של מרפאות מקומיות עבור טיפול בחולים עם תסמיני שפעת. מרפאות שכאלו יכולות לתת טיפול לחולים עם תסמינים קלים יחסית, כשברקע העובדה שבסין נהוג להתפנות לבתי חולים גם בגלל מחלה קלה. בימים האחרונים צצות עוד ועוד מרפאות שכאלו: בעיר שנז'ן דווח למשל כי הרשויות המירו תאי בדיקות קורונה למרפאות, ובבייג'ינג הן הוקמו באצטדיונים ובמתחמים שעד כה שימשו כמתחמי בידוד. בעיר הבירה לבדה זינק מספרן של המרפאות ליותר מ-1,000 בתוך מספר שבועות.

סין פועלת במרץ גם לחסן את האוכלוסייה המבוגרת שלה, ודיווחה כי רק ב-23 בדצמבר, ביום אחד, חילקה בסביבות 3.5 מיליארד זריקות. אבל עדיין מדובר במספר נמוך הרבה יותר מעשרות מיליארדי החיסונים שחולקו בה מדי יום במבצע הזריקות הראשון בתחילת 2021. סיבה מרכזית לכך היא שסינים רבים – בהם גם מבוגרים – חוששים מלהתחסן, וחוששים במיוחד מהחיסונים מהתוצרת המקומית, שלגביהם סין לא פרסמה תוצאות ניסויים על השפעותיהם על אנשים בני 60 ומעלה. העובדה הזו תרמה אולי לשמועות שנפוצו בדבר תופעות לוואי שיש לחיסונים הסיניים. כדי להרחיב את מבצע החיסונים, השלטון המרכזי הורה לפקידים מקומיים בערים לאתר את אותם מבוגרים ולשכנע אותם לקבל זריקה. בשכונת ליולידון בבייג'ינג הגדילו לעשות והציעו לבני ה-60 ומעלה להתחסן תמורת תשלום של 500 יואן (70 דולר).

לצד ההשלכות הקשות של ההתפרצות בסין, רבים מתושביה מקבלים בשמחה רבה את הסרת ההגבלות: ההודעה אמש של השלטונות על ביטול חובת הבידוד בכניסה למדינה הביאה לפרץ שמחה מצד סינים שיוכלו כעת, אחרי שלוש שנים של ניתוק מהעולם, לצאת לטיולים בחו"ל או להתאחד עם בני משפחותיהם. "אני מרגיש כאילו המגפה סוף-סוף נגמרה", אמר פן צ'נגצ'נג, בן 27 מבייג'ינג. תושבת אחרת שם אמרה לסוכנות הידיעות AFP כי שינוי המדיניות עבורה הוא "כאילו מישהו לחץ על כפתור שמסיים את הסרט" שבו חיה בשנים האחרונות. "סוף-סוף, סין חוזרת לנורמליות".

ההודעה אמש על שינוי המדיניות הביאה לזינוק למספר החיפושים באינטרנט בנוגע לטיולים בחו"ל. פלטפורמת הטיולים הסינית טונגצ'נג דיווחה על זינוק של 850% במספר החיפושים אצלה, ועל זינוק של פי עשרה במספר הפניות בנוגע להוצאת ויזה. פלטפורמת נסיעות אחרת, Trip.com, דיווחה גם היא על זינוק של פי עשרה במספר החיפושים – בפרק זמן של חצי שעה בלבד מרגע ההכרזה אמש. היעדים הפופולריים ביותר שחופשו היו מקאו, הונג קונג, יפן, תאילנד ודרום קוריאה. אבל בצל ההתפרצות הנרחבת התיירים הסינים עלולים להיתקל במכשול במדינות היעד – כשברקע חשש כי התפשטותו הנרחבת של הנגיף תוביל להתפתחות של זן חדש ומסוכן שלו. יפן כבר הודיעה ביום שישי האחרון כי תדרוש מהנוסעים מסין להציג בדיקת קורונה שלילית.

תגיות