אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם רשות התחרות תבלום את עסקת הפניקס-פסגות? מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן־סימון ובעל השליטה בפסגות רני צים | צילומים: פאביאן קולדורף, עמית שעל

האם רשות התחרות תבלום את עסקת הפניקס-פסגות?

הפניקס שילמה את רוב התמורה עבור קרנות הנאמנות של פסגות, אך מתברר שהרשות טרם אישרה את העסקה, שנעשית ברובה באמצעות הסבת הלוואה. ביטול של העסקה הוא חדשות רעות לפסגות, שמתמודד עם מינוף גבוה

26.03.2023, 08:16 | אלמוג עזר

האם עסקת הפניקס—פסגות בסכנה? ביום חמישי, בשעות הערב, דיווחה בית ההשקעות פסגות שבשליטת רני צים (61.5%) כי "רשות התחרות הודיעה לצדדים להסכם כי בכוונתה לבחון את ההשלכות התחרותיות של העסקה. לפיכך, בשלב זה, אין ודאות בנוגע ללוחות הזמנים להשלמת ההסכם, או להשלמתו במתווה שדווח".

בתחילת השנה הנוכחית חתמו הפניקס ופסגות על עסקה שבמסגרתה הפניקס רוכשת מפסגות חלק מפעילות קרנות הנאמנות שלו ואת פעילות ניהול התיקים בתמורה כוללת של 310 מיליון שקל. עבור 105 קרנות הנאמנות, שמנהלות כ־17 מיליארד שקל, הפניקס — שמבצעת את העסקה באמצעות קסם, החברה־הבת של הפניקס בית השקעות (השם הנוכחי של אקסלנס, החברה־הבת של הפניקס) — משלמת 260 מיליון שקל, ועבור פעילות ניהול התיקים, שכוללת נכסים בכ־8 מיליארד שקל, היא משלמת 50 מיליון שקל.

את החלק השני, והפחות מהותי של העסקה, אישרה רשות התחרות בתחילת החודש הנוכחי, ב־9 במרץ, אולם את החלק המהותי יותר של העסקה, רכישת קרנות הנאמנות, הרשות טרם אישרה. על אף שטרם התקבל האישור, חלק מהקרנות כבר עברו לידי הפניקס. כפי שכותב פסגות בדיווח: "יצוין כי למועד הדיווח העבירה פסגות קרנות נאמנות לקסם חלק מקרנות הנאמנות הנמכרות לפי ההסכם, וקיבלה חלק מהתמורה לפי ההסכם בסך כולל של כ־175 מיליון שקל".

הפניקס בית השקעות, שבראשו עומד אבנר חדד, אמור לרכוש במסגרת העסקה עם פסגות בעיקר קרנות מחקות וקרנות סל שעוקבות אחרי מדדי מניות ואג"ח (קרנות הסל והקרנות המחקות שנרכשות מנהלות את רוב הנכסים — 15.2 מיליארד שקל). מדובר בקרנות שמתאפיינות בדמי ניהול נמוכים, משום שהן משתייכות לקטגוריית הקרנות הפסיביות. הפניקס בית השקעות הוא השחקן הבולט בתחום הקרנות המדדיות, עם נתח שוק של 24.8%, ורכישת הקרנות המדוברות של פסגות תביא את הפניקס לחלוש על 36% מהטקגוריה שמנהלת כ־155 מיליארד שקל. עם השלמת העסקה, הפניקס בית השקעות ינהל 55 מיליארד שקל בקרנות מדדיות.

אם החלק המרכזי של העסקה בין הפניקס לפסגות לא יקבל את אישור רשות התחרות, אזי שמדובר בחדשות רעות בעיקר עבור פסגות. כיום בית ההשקעות מצוי בשליטת צים. הוא הגיע לידיו לאחר שבאמצע 2021 רכשה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת של בית ההשקעות אלטשולר שחם, את פסגות מידי קרן אייפקס תמורת 910 מיליון שקל. אלטשולר שחם גמל ופנסיה לטשה עיניים רק לנכסי הגמל, והיא מכרה חלק מהנכסים להראל ביטוח (בעיקר קרנות פנסיה) ואת יתר הפעילות — קרנות הנאמנות, ניהול התיקים, קרנות הגידור וחבר הבורסה — לוואליו קפיטל הציבורית שבשליטת צים, ששמר על המותג פסגות, ואף מיזג בין ואליו קפיטל לפסגות ושינה את השם של החברה הנסחרת לפסגות. צים שילם תמורת הנכסים האלו 405 מיליון שקל, כך שהעסקה מול הפניקס מהווה הצפת ערך עבורו.

אלא שאת רוב התמורה בעסקה הפניקס משלמת באמצעות נטילת חוב קיים של פסגות על עצמה. כאמור, עבור הקרנות הפניקס אמורה לשלם סכום כולל של 260 מיליון שקל, שרק 55 מיליון שקל ממנו במזומן, והיתרה בהסבת הלוואה בנקאית מפסגות לקסם. במילים אחרות, העסקה מול הפניקס הייתה אמורה להפחית את המינוף של פסגות, שאינו נמוך. נכון לסוף הרבעון השלישי, יחס החוב נטו ל־CAP של החברה עומד על 71.2% ויחס ההון העצמי למאזן עומד על 17.2% בלבד. המינוף הוא אחת הסיבות לכך שמתחילת השנה ירדה מניית בית ההשקעות ב־8% וב־12 החודשים האחרונים היא איבדה 40%, זאת בשעה שמדד ת"א־פיננסים עלה ב־1% מתחילת השנה וירד רק ב־9% ב־12 החודשים האחרונים. גם התשואה על סדרת האג"ח הגדולה של פסגות, סדרה ג', הגיעה לתשואה דו־ספרתית של 12.7%.


תגיות