אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשה מאוימת בעת ריצה בפארק? את לא לבד מתעמלת בעת ריצה בפארק. רוב הנשים דיווחו כי הן נוקטות אמצעי בטיחות כמו לפיתת המפתחות בין האצבעות או ריצה עם אדם נוסף | צילום: תומי הרפז

חשה מאוימת בעת ריצה בפארק? את לא לבד

מחקר חדש של אדידס בקרב 9,000 רצים בתשע מדינות מצא כי 92% מהנשים חשות מאוימות כשהן רצות. עיריית תל אביב השיקה החודש מסלולים חדשים המיועדים לריצה בטוחה לנשים עם תאורה, מצלמות ואפליקציה מגינה

28.03.2023, 07:00 | רותה קופפר

שעת לילה, נשים בבגדי ספורט, מתחילות לרוץ, ביחד. בגדיהן משוחררים, הן מקפידות לשים אוזנייה רק באוזן אחת. אך לא די בהיערכות הזאת - לצדן אופנוענים על אופנועים, מכונית באמצע הדבוקה, ואפילו מישהי רוכבת על סוס בקרבתן. "זה מגוחך", נכתב בסרטון הזה של חברת אדידס, כלומר מגוחך שזאת הדרך של נשים לעשות פעולה פשוטה כג'וגינג. "אבל מגוחכת גם העובדה ש־92% מנשים חשות סכנה כשהן רצות", נאמר בו.

קמפיין "הריצה המגוחכת" של חברת אדידס נועד להפנות זרקור לתחושת חוסר הביטחון של נשים כשהן יוצאות לריצה ספורטיבית, ובכך גם לעורר מודעות לנושא, בעיקר אצל גברים.

לפי מחקר שחברת הביגוד ונעלי הספורט עשתה בקרב 9,000 רצים מתשע מדינות שונות — מחציתם גברים ומחציתם נשים בני 34-16, ביפן, סין, ארצות הברית, אנגליה, מקסיקו, האמירויות, צרפת, גרמניה ודרום קוריאה — התברר כי הרוב המוחץ של הנשים חשו מאוימות, מחציתן (51%) חששו מפני תקיפה לעומת 28% מהגברים. 38% מהנשים חוו הטרדה פיזית או מילולית בזמן שרצו, ומחציתן גם ספגו הערות סקסיסטיות או קיבלו תשומת לב שלא חפצו בה.

הרוב של הנשים בסקר (69% מהן) דיווחו כי הן נוקטות אמצעי בטיחות לפני ריצה, כמו לפיתת המפתחות בין האצבעות בזמן הריצה או קביעה לרוץ עם אדם אחר לצורכי ביטחון. בעוד 62% מהגברים מודעים לבעיה, רק 18% מהם חשים שהאחריות לכך שנשים יחושו בביטחון בזמן ריצה היא שלהם. אדידס, בשיתוף עמותת "סרט לבן", שמטרתה לעזור במניעת אלימות נגד נשים, יצרה גם מדריך שנותן כלים לגברים שרוצים להעניק לנשים ביטחון כשהן רצות. המנהלת לענייני נשים של אדידס, סינה ניובראנדט, אמרה כי "הטיפול בנושא הזה הוא כמו מרתון, לא ספרינט, והקמפיין שלנו לא יפתור את הבעיה בן לילה. אבל אם נוכל לגרום ליותר גברים להבין את תפקידם כבני ברית, נוכל להגיע לקדמה, ואולי אף לשינוי".

ישראל אמנם לא השתתפה במחקר, אך לפי החלטת עיריית תל אביב־יפו ליצור מסלולי ריצה מוארים כדי לשמור על שלומן של נשים רצות, ברור כי הבעיה קיימת גם כאן. היוזמה היא חלק מתוכנית "עיר שווה" של העירייה לקידום שוויון מגדרי בספורט. ממחקר שנעשה ב־2020 התברר כי יותר גברים מנשים עושים פעילות ספורטיבית בחוץ — ברחוב, בפארק ובחוף הים (50% לעומת 43%). פער זה גדל כשהפעילות נעשית במתקנים במרחב הציבורי, אז נוכחות הגברים עוד יותר משמעותית.

מהעירייה נמסר כי "במשך השנים העירייה קיבלה פניות מנשים על תחושת חוסר ביטחון בעת פעילות ספורטיבית בפארקים בשעות החשיכה. העירייה הבינה כי זה אחד החסמים המרכזיים של נשים לביצוע פעילות גופנית במרחב הציבורי. סלילת מסלולי 'רצות על בטוח' — שני מסלולי ריצה ראשונים המוארים, מרושתי מצלמות, עם חיבור לאפליקציית SafeUp, שיאפשרו ריצה נעימה ובטוחה — היא חלק מתוכנית רחבה לקידום נשים בספורט". המסלולים שהושקו החודש הם בצפון העיר, בפארק גני יהושע, ובדרם־מזרח העיר, משדרות ההשכלה דרך שכונת יד אליהו, שכונת התקווה, ועד לפארק דרום. SafeUp היא אפליקציה של קהילת נשים, “שומרות”, שיכולות להגיע ולסייע לנשים החשות מאוימות.

מיכל ארצי, מאמנת ריצה, שבמקצועה היא פסיכולוגית של ספורט (בשלבי הפרקטיקום שלה כעת, שנעשית עם קבוצות של טריאתלוניסטים), מכירה את החוויה מקרוב. "לפני כמה שנים, בשכונה בתל אביב, הוטרדתי מינית כשיצאתי לרוץ. מישהו עם קורקינט נסע לידי, זרק מילים לא יפות, עשה העוויות פנים. זאת הייתה אווירה נוראית, אבל זה הסתיים בזה. שקלתי להתלונן במשטרה למען נשים אחרות, אני שומעת גם סיפורים ממתאמנות שלי ומהבת שלי".

גם כשהיא ובתה היו בטיול בהודו ויצאו בבגדי ספורט לרחוב, חשו בסכנה. "זה היה פחד מוות. איום נוכח כל הזמן. אבל אני מתעסקת בריצה בחיים שלי ובמקצועי, אז אני שמה את הפחדים שלי בצד כשאני יוצאת לריצה".

ארצי, בת 56, אומרת שקבוצות ריצה של נשים, שגם אותן ארגנה, נועדו גם להעניק תחושת ביטחון. "מישהו שומר עלייך לא רק מפני איום גברי מבחוץ, אלא גם שלא תיפלי, שלא תתייבשי, ובכלל שיהיה עניין חברתי מהנה בריצה. השאר הוא עניין של חינוך, ובעולם הפטריארכלי הדתי שלנו, במיוחד כאן, אני פסימית שיהיה שינוי לטובה".

תגיות