אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אני בן 73, לא רוצה להגיע למצב שמישהו יגיד לי ללכת" חיים מר מייסד ח. מר הפורש | צילום: אוראל כהן

"אני בן 73, לא רוצה להגיע למצב שמישהו יגיד לי ללכת"

חיים מר, מייסד ח. מר, פרש היום במפתיע מתפקיד היו"ר אחרי 30 שנה, ואחרי שנים של משבר. גם החיבור עם קרן פימי של ישי דוידי לא עזר לחברה

26.12.2021, 21:03 | יובל אזולאי

אחרי יותר מ־30 שנה חיים מר, מייסד ח. מר תעשיות, מסיים את תפקידו כיו"ר החברה בטעם מריר משהו, כששווי השוק הנוכחי שלה עומד על 75 מיליון שקל בלבד. זאת, אחרי שנים שהחברה מתקשה להתרומם, רושמת ירידה מתמשכת בשווי, וגם מכירת השליטה בה (30%) ב־2013 לקרן פימי של ישי דוידי - לא הועילה. ח. מר, שנוסדה ב־1987 והחלה להיסחר ב־1992, עוסקת בביצוע של פרויקטים ואספקת שירותים בתחומי התקשורת, האבטחה והביטחון ללקוחות בארץ ובעולם. 


קראו עוד בכלכליסט:


היום היא דיווחה במפתיע כי מר ביקש לסיים את תפקידו כיו"ר, זאת אחרי שרק באוקטובר בעלי המניות אישרו את הארכת כהונתו בשנה נוספת. בעקבות פרישתו של מר, שימשיך לכהן כדירקטור, מונה המנכ"ל ניר למפרט ליו"ר, והמנכ"ל החדש, שייכנס לתפקיד בימים הקרובים, יהיה רועי הס שכיהן בשנתיים האחרונות כמשנה למנכ"ל. היום אמר מר ל"כלכליסט" כי הוא "עדיין נשאר מעורב בענייני החברה ויש לי בה מניות (29%, בשווי של כ־22 מיליון שקל - י"א) אך במשך תקופה ארוכה ראיתי בניר למפרט קנדידט להחליף אותי בתפקיד היו"ר מתוך אמונה שבכוחו לעשות מהלכים למען החברה. אני מאמין בח. מר ואך באחרונה קניתי בה מניות נוספות. 

"אחרי שנים של משבר, החברה הולכת למקום טוב יותר. זאת לא מאפייה, את תוצאות המהלכים שלנו לא יראו בן רגע וצריך קצת סבלנות. החלטתי לפרוש מתפקיד היו"ר כי פשוט הגיע הזמן. אני בן 73, אמנם מצבי מצוין ואני מרגיש טוב מאוד, אבל אני לא רוצה להגיע למצב שבו מישהו יגיד לי שצריך לקום וללכת. עשיתי את מה שהרגשתי לנכון לעשות. לפעמים צריך להגיד 'די. מספיק'".


חיים מר. "די. מספיק", צילום: אוראל כהן חיים מר. "די. מספיק" | צילום: אוראל כהן חיים מר. "די. מספיק", צילום: אוראל כהן


עד 2013 מר היה בעל השליטה היחיד בחברה, אז מכר לקרן פימי 30% ממנה לפי שווי של 320 מיליון שקל. החיבור עם פימי נראה תחילה מבטיח, הרבה בזכות יכולות ההשבחה המוכחות של הקרן. כמה חודשים אחרי העסקה השווי של ח. מר האמיר לשיא של 536 מיליון שקל, אלא שאז הנסיקה הגדולה נבלמה ומאז השווי שלה צנח באופן קבוע. בסוף 2014 שווייה ירד לפחות מ־300 מיליון שקל. בסוף 2018 השווי שלה התכווץ ל־160 מיליון שקל, ועם פרוץ מגפת הקורונה במרץ 2020 השווי של ח. מר כבר צנח לשפל של 27 מיליון שקל, שווי שממנו היא עלתה מעט מאז, ל־75 מיליון שקל, שמשקף קריסה של 81.3% מאז תחילת השותפות עם פימי.

הפעם האחרונה שח. מר חילקה דיבידנד - 87 מיליון שקל - היתה בסמוך למועד רכישת השליטה בה על ידי פימי ב־2013. מאז לא חולקו דיבידנדים נוספים, כך שפימי מופסדת על ההשקעה בחברה וחיים מר נפרד מתפקיד היו"ר כשאת הרבעון השלישי של 2021 היא חתמה עם הפסד של 1.1 מיליון שקל, מספר כואב פחות לעומת הפסד של 17.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, והפסד כולל של 28.6 מיליון שקל ב־2020 כולה.

לפי דו"חות הרבעון השלישי, הקורונה הסבה פגיעה משמעותית בפעילותה הגלובלית של ח. מר, פגיעה שמתבטאת בהכנסותיה וברווחיה בעיקר בשל עיכובים ודחיות של פרויקטים מול לקוחות מדרום אמריקה. בנוסף, החברה דיווחה על פגיעה ניכרת בפעולות השיווק שלה בעולם, באופן שעשוי להשפיע לרעה על תזרים המזומנים שלה.

על רקע קשיים אלה ח. מר נקטה שורת מהלכים להפחתת הוצאות, בפעילותה בארץ ובחו"ל, שכללו גם פיטורי עובדים והוצאת עובדים לחופשות ללא תשלום, פריסה מחודשת של תשלומים לספקים וקבלת מענק סיוע של 3 מיליון שקל מהמדינה. בסוף ספטמבר עמד החוב של ח. מר ל־3 תאגידים בנקאיים בארץ על 164 מיליון שקל, ובכוונת החברה להגיע במהלך 2022 לארגון מחדש של חובותיה לבנקים, לצד בחינת הזדמנויות פיננסיות שיחזקו את ההון שלה.

תגיות