אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקשתם למשוך כסף מקרן של פאגאיה? תמתינו שנתיים וחצי מימין: יהב יולזרי, אביטל פרדו וגל קרובינר, מייסדי חברת פאגאיה | צילום: ענבל מרמרי

בלעדי

ביקשתם למשוך כסף מקרן של פאגאיה? תמתינו שנתיים וחצי

קרנות האשראי של פאגאיה הודיעו שמעתה יאפשרו פדיונות במתכונת של העברת 10% מהכסף מדי רבעון. מדובר בהרעה נוספת לאחר שבאפריל הודיעה קרן האשראי הצרכני שלא תאפשר פדיון מלא ומיידי, אלא בתשלום רבעוני וקבלת מלוא הסכום בתוך עד שנה וחצי

15.06.2023, 06:00 | אלמוג עזר

הקשיים בתחום האשראי של חברת הפינטק פאגאיה מעמיקים. ל"כלכליסט" נודע כי הקרנות של פאגאיה הודיעו למשקיעים על צמצום נוסף ביכולת משיכת הכספים מהקרנות, בצעד שמהווה הכפלה של משך הזמן שהמשקיעים יאלצו לחכות על מנת להיפגש עם הכסף שאותו הם מבקשים לפדות.

לפי ההחלטה החדשה, בקשות למשיכת כספים יכובדו באופן כזה שבו מדי רבעון יקבלו המשקיעים 10% מהסכום שביקשו למשוך. כלומר, מלוא הסכום יגיע אליהם בתוך 10 רבעונים, שהם 30 חודשים – כשנתיים וחצי. זאת לעומת המצב הנוכחי, שבו הקרנות מכבדות את בקשות המשיכה ומעבירות את הכסף מדי רבעון, כשהמטרה היא להעביר את מלוא הסכום בתוך 4—6 רבעונים (שנה עד שנה וחצי). זאת בשל אתגרי הנזילות של הקרנות, שהובילו את את קרנות פאגאיה לפעול כך במקום לאפשר משיכה מלאה ומיידית של הכספים.

לפאגאיה, חברת הפינטק שנסחרת בנאסד"ק, יש שתי קרנות אשראי שמופעלות על ידי חברה־בת בבעלות מלאה: קרן האשראי הצרכני פאגאיה אופורטיוניטי, שמנהלת 1.3 מיליארד דולר, וקרן הלוואות לרכישת רכבים בשם פאגאיה Auto Loans. פאגאיה אופורטיוניטי היא קרן האשראי הצרכני הגדולה בישראל, והיא משווקת למשקיעים כשירים ופועלת בארה"ב.

מנהלת הקרן בישראל, קרן דנציגר, שלחה אתמול הודעה למשקיעים כי הקרן משנה את מנגנון המשיכות החל מסוף החודש הנוכחי. זאת לאחר שקצב בקשות המשיכה ממשיך להיות גבוה משמעותית מזה שאפיין את הקרן לאורך השנים שהיא פועלת, מאז שהוקמה ב־2018. במכתב שנשלח למשקיעים מסרו מנהלי הקרן כי "אנו מאמינים שהטיפול בפדיונות באופן המתואר לעיל יבטיח יציבות מתמשכת למשקיעים שלנו. תהליך זה יאפשר למנהל ההשקעות לנהל באופן מיטבי את הקרנות, במקום ליצור מצב שבו מנהל ההשקעות ייאלץ לממש את הנכסים מהר מדי במחירים נמוכים יותר ויפגע בכל המשקיעים". על פי הערכות, היקף המשיכות בקרן הגיע כבר לכדי מאות מיליוני דולרים.

זו הפעם השנייה בתוך פחות מחודשיים שבה משתנה מנגנון הפדיונות בפאגאיה בעקבות בקשות רבות למשיכות כספים. באמצע אפריל, כפי שנחשף ב"כלכליסט", החליטה קרן האשראי הצרכני כי עד סוף השנה לא ניתן יהיה למשוך כספים באופן מלא ומיידי, ויופעל מנגנון שמכבד את בקשות המשיכה, אך יעביר את הכספים מדי רבעון, במטרה להעביר את מלוא הסכום בתוך שנה-שנה וחצי. ההחלטה עוררה את זעמם של משקיעים שאיימו בתביעה. עתה, בשל לחץ הפדיונות הוחלט בקרן, כאמור, כי בקשת משיכה תתמלא על ידי השבת 10% מההשקעה בכל רבעון. "רוב המשקיעים מעוניינים להמשיך להשקיע בקרן וצריך להגן עליהם", הסביר אתמול בכיר בפאגאיה. הבכיר הוסיף כי המהלך דומה לזה שנקטו בו שאר הקרנות הגדולות בעולם בתחום האשראי והנדל"ן כמו אלו של בלקסטון, בלקרוק ומורגן סטנלי.

טפטוף הכספים ללקוחות שמבקשים לפדות את כספם יעשה מתוך תזרים המזומנים העתידי שיניבו ההלוואות שמעמידה הקרן ולא מהנכסים הקיימים או ההון העצמי שלה. ההחלטה של מנהלי הקרן להכפיל את טווח הזמנים בו תשרת הקרן את בקשות המשיכה מצביע על כך שההנהלה מאמינה כי לצד המשך העלייה בבקשות משיכה גם תזרים המזומנים העתידי של הקרן יהיה קטן יותר מהצפוי. הנחה זו תואמת מהלך אחר שביצעה פאגאיה בסוף השנה שעברה בו ביצעה שיערוך כלפי מטה של תיק ההלוואות שלה ומחקה עשרות מיליוני דולר משוויו. כתוצאה מכך, בחודש האחרון של 2022 הציגה הקרן תשואה שלילית של 1.74%. את 2022 כולה סיימה הקרן עם תשואה של 4%, התשואה הנמוכה מבין קרנות האשראי הצרכני שמשווקות בישראל. עם זאת, באותה העת הדגישו בקרן שהשערוך כלפי מטה הוא תוצאה של אחריות וריאליות בשל המצב המאקרו־כלכלי שבו הריבית עולה כדי להילחם באינפלציה.

קרן פאגאיה, בדומה לקרנות אשראי צרכני אחרות, היא חלק משורה של קרנות שפועלות בתחום האלטרנטיבי. כלומר, בתחום הלא סחיר. קרנות האשראי הצרכני הישראליות שפועלות בארה"ב נהנו מעדנה ורוח גבית בשנים האחרונות בזכות הריבית האפסית במשק. אולם החל ממרץ אשתקד, בתגובה לאינפלציה שהרימה את ראשה, החלו הבנקים המרכזיים השונים להעלות את הריבית במטרה להחזיר את השד לבקבוק. כך, בארה"ב הריבית טיפסה משיעור אפסי ל־5.25%-5%. התוצאה של העלאת הריבית היא פגיעה באטרקטיביות של נכסי הסיכון השונים – מניות, אג"ח, וכן גם אשראי צרכני – משום שכשהריבית נמצאת ברמה גבוהה ישנם אפיקי השקעה סולידיים יותר ועם סיכון מופחת, והציבור נוטה להעביר את הכספים שלו לאפיקים האלו. בנוסף, כשהריבית עולה במקביל לאינפלציה, שעדיין נשמרת ברמות גבוהות, כוח הקנייה של הציבור נשחק. הריבית העולה גם מגדילה את הסיכון לכשל פירעון בתחום האשראי הצרכני.

פאגאיה הציבורית, החברה־הסבתא של קרנות פאגאיה, הוקמה בשנת 2016 על ידי המנכ"ל גל קרובינר, סמנכ"ל הטכנולוגיה אביטל פרדו וסמנכ"ל ההכנסות יהב יולזרי. ב־2022 היא נכנסה לנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, ולאחר זמן קצר נסקה לשווי של 20 מיליארד דולר, מה שהפך אותה לרגע לחברה הישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק. אולם מאז המניה צנחה ושווי השוק הנוכחי שלה עומד על 857 מיליון דולר בלבד.

תגיות