אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוב מאיים להקטין את האחזקה של שלמה אליהו במגדל בעל השליטה במגדל שלמה אליהו. טוען שיוכל לעמוד בתשלום הקרוב בלי למכור מניות של החברה | צילום: ריפליי הפקות צילום

החוב מאיים להקטין את האחזקה של שלמה אליהו במגדל

אליהו הנפקות, החברה שבאמצעותה נטל שלמה אליהו חוב כדי לרכוש את השליטה במגדל החזקות, לא העבירה 163 מיליון שקל לתשלום האג"ח הקרוב לידי הנאמן, ובשבוע הבא הוא יוכל למכור מניות של מגדל החזקות

12.07.2023, 06:10 | אלמוג עזר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל ביטוח, הוא אדם למוד קרבות. בשנים האחרונות הקרבות שלו הם בעיקר מול הרגולטור של עולם הביטוח, רשות שוק ההון, שלא רואה בעין יפה את הממשל התאגידי בחברת הביטוח, שלטעמה סופג פגיעות בשל מעורבות יתר של בעל השליטה. אולם כעת ניצב אליהו מול חזית לוהטת יותר ושונה – שירות החוב שנטל על עצמו כדי לרכוש את השליטה במגדל ביטוח.

אליהו הנפקות, החברה שהקים אליהו על מנת להנפיק אג"ח כדי למחזר את החוב שנטל מהבנקים כדי לרכוש את השליטה במגדל החזקות (64.3%), החברה־האם הציבורית של מגדל ביטוח הפרטית, עדיין לא הפקידה בידי הנאמן לאיגרות החוב שלה את הסכום שדרוש לתשלום הקרוב למחזיקי האג"ח בחודש ספטמבר השנה בהיקף של 163 מיליון שקל, שהם כ־15% מהחוב הכולל. לפי שטר הנאמנות, היה על אליהו לעשות זאת כבר ביום רביעי הקודם, ב־5 ביולי, אך אליהו הנפקות טרם העבירה את הכסף או את הבטוחות.

לפי שטר הנאמנות, במצב כזה, החל מעוד שמונה ימים, ב־20 ביולי, יוכל הנאמן למכור נתח ממניות מגדל החזקות שלא נחשבות לחלק מגרעין השליטה בחברה. הנאמן מחזיק במניות מגדל החזקות שמהוות 30% ממניות החברה. שווי השוק הנוכחי שלהן עומד על 1.4 מיליארד שקל. אם הנאמן יפעל למכירת מניות בשווי של 163 מיליון שקל, הדבר יפעיל לחץ שלילי משמעותי על מניית החברה, שמחזור המסחר הממוצע שלה ב־90 הימים האחרונים עומד על כ־4 מיליון שקל ביום.

משום שהכספים טרם הופקדו, חברת הדירוג מדרוג הציבה את דירוג החוב של אליהו הנפקות, שעומד על A2 עבור סדרת האג"ח הבודדה שלה (א'), תחת בחינה עם השלכות שליליות. לפי אליהו הנפקות, החברה תוכל לפרוע את התשלום הקרוב בלי למכור מניות מגדל החזקות. במדרוג מציינים כי יחס המינוף של החברה (LTV) עומד על 60%, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, מה שמאפשר לחברה גמישות פיננסית בדרך לשירות החוב.



באוקטובר 2012 רכש אליהו את השליטה במגדל החזקות תמורת 3.54 מיליארד שקל מידי תאגיד ג'נרלי האיטלקי באמצעות מימון בנקאי, ולפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. כיום עומד שווי השוק של החברה על 4.8 מיליארד שקל. ב־2017 הוא הקים את אליהו הנפקות הפרטית, במטרה לגייס חוב שיחליף את יתרת החוב הבנקאי שקיבל חמש שנים קודם לכן. מטרתה הראשונית של אליהו הנפקות היתה להנפיק למוסדיים אג"ח ב־1.3 מיליארד שקל, כשיתרת החוב לבנקים, ובראשם לאומי, עמדה אז על 1.2 מיליארד שקל. האג"ח שהנפיק אליהו נושאות ריבית שנתית של 4.06%, ובנוסף לריבית קיבלו המוסדיים שהשתתפו בהנפקה אופציות לרכישת מניות של מגדל אחזקות מידי אליהו. המהלך הסתיים בהצלחה — אלטשולר שחם רכש אג"ח ב־183 מיליון שקל, מנורה מבטחים ב־113 מיליון שקל, כלל ביטוח ב־60 מיליון שקל, מיטב ב־50 מיליון שקל והפניקס ב־49 מיליון שקל. אליהו הנפקות גיסה את כל הסכום שביקשה לגייס.

את התשלומים למוסדיים ביקש לשרת אליהו באמצעות הדיבידנדים שיגיעו מחברת הביטוח. חברות ביטוח ידועות בתור פרות מזומנים, אולם יחס כושר הפירעון של מגדל ביטוח (היחס הקובע את ההון העצמי לעומת ההתחייבויות העתידיות שלה) הנמוך יחסית, מקשה על מגדל ביטוח לחלק דיבידנד באופן עקבי או רציף למגדל החזקות, שמחלקת בתורה דיבידנדים לבעלי המניות, ובראשם אליהו. בהתאם, החלוקה האחרונה של מגדל החזקות נערכה במאי 2023 בהיקף של 32 מיליון שקל בלבד. באוקטובר 2021, שנת שיא מבחינת רווחים עבור חברות הביטוח, חילקה החברה דיבידנד בהיקף של 47 מיליון שקל. בהתאם תשואת הדיבידנד של מגדל עומדת על 0.8% בלבד.

כפי שזה נראה כעת , יובש הדיבידנד של מגדל ביטוח ומגדל החזקות לא אמור להסתיים בקרוב. נכון לסוף הרבעון הראשון, שיעור כושר הפירעון, ללא הקלות של רשות שוק ההון, עומד על 72%. על מנת לחלק דיבידנד, שיעור כושר הפירעון אמור לעמוד על 100%, ועל מנת להגיע לשיעור פירעון כזה על מגדל ביטוח להיכנס לגירעון של 4.1 מיליארד שקל. הפער נובע מהקיטון ברווחים של מגדל ביטוח. הרווח הכולל של מגדל ביטוח הסתכם ב־139 מיליון שקל ברבעון הראשון, זאת לעומת רווח כולל של 294 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של 53%. התשואה על ההון של מגדל עומדת על 7%.

את שלושת התשלומים הראשונים של סדרת האג"ח שלו, בשיעור מצרפי של 35% מהחוב הכולל, ביצעה אליהו הנפקות בחודש ספטמבר של כל אחת מהשנים 2020—2022, אך הפירעונות האלו בוצעו בעיקר באמצעות מימוש נכסים של אליהו שלא קשורים לחברת הביטוח. כך, בשנה שעברה, כשאליהו נתקל בקושי לפרוע תשלום של 190 מיליון שקל, הוא מכר את אחזקותיו בחברת גן העיר, שאותה העביר קודם לכן לידי אליהו הנפקות.

חברת הדירוג מדרוג כבר הזהירה בעבר מפני קשיים של אליהו לשרת את החוב הפרטי שנטל. כך, במרץ 2020, בעת שהקורונה פרצה בעוצמה, שווי השוק של מגדל החזקות ירד ל־1.3 מיליארד שקל, כך ששווי האחזקות האישיות של אליהו נשחק דרמטית, והדבר הוביל את מדרוג להציב את האג"ח של אליהו הנפקות תחת בחינה עם השלכות שליליות, כפי שעשתה אתמול.

תגיות