אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מדד S&P 500 כל כך דומיננטי, אם אני לא שם הלקוח הורג אותי" בורסת ניו יורק | צילום: שאטרסטוק

"מדד S&P 500 כל כך דומיננטי, אם אני לא שם הלקוח הורג אותי"

הצפי להורדות ריבית עורר את שוק המניות ובמיוחד את S&P 500. דוד בוטבול, Clarity Wealth Managers: "כל הלקוחות אמרו לי 'למה אתה לא מחזיק אותו?'". יובל אייזנברג, אם אס רוק: "אם מתנהגים כמו כבשים זה מסוכן. המדד יכול גם לרדת"

21.12.2023, 06:00 | אלמוג עזר

האם לפעמים החגיגה לא נגמרת? אם שואלים את ציבור המשקיעים, ייתכן שהתשובה היא "כן". בשבוע האחרון הציבור הזרים לקרן הסל (ETF) הגדולה בעולם ‑ SPDR, שנסחרת תחת הסימול SPY ועוקבת אחרי מדד S&P 500, כ־35 מיליארד דולר, כשביום שישי זרמו לקרן הסל 20.8 מיליארד דולר ‑ ההפקדה היומית הגדולה בתולדותיה.

מתחילת השנה הציבור הזרים לקרן 44.7 מיליארד דולר. כלומר, 80% מההפקדות ב־2023 התרחשו בשבוע האחרון. נהירת הציבור לקרן הסל מתרחשת על אף שב־2023 מדד S&P 500 עלה בכ־25%.

כלומר, הציבור סבור שהחגיגה צפויה להימשך, על רקע האמירה של הפדרל ריזרב בשבוע שעבר, לפיה הריבית תתחיל לרדת בשנה הבאה. כשהריבית יורדת, או לפחות קיים צפי שתרד, האטרקטיביות של המניות עולה. SPY, שמנהלת נכסים ב־480 מיליארד דולר, היא לא רק קרן הסל הגדולה בעולם במונחי נכסים מנוהלים, אלא גם זו שהמציאה את תעשיית קרנות הסל כולה.

היא נולדה בינואר 1993, בעקבות יום שני השחור, 19 באוקטובר 1987, בו בורסות העולם קרסו. בעקבות האירוע, אנשי רשות ני"ע בארה"ב (SEC) הבינו שאין אף נייר ערך שמשקף באופן רחב את השוק, ושקיומו של מוצר כזה היה יכול לרכך את הזעזוע. חמש שנים לאחר מכן הושקה SPY.

גם בישראל המדד הפך פופולארי להשקעה. הקרנות העוקבות מנהלות 16 מיליארד שקל מתוך 440 מיליארד שקל בענף ו־3 מתוך 5 קרנות הנאמנות הגדולות בישראל עוקבות אחריו. גם ענף הגמל לא חף מהתופעה כאשר הקופות שעוקבות אחרי המדד בעלות נכסים של כמעט 10 מיליארד שקל. קרנות הסל, שנסחרות כמניות, נסחרות בשווי כולל של 24.7 מיליארד שקל.

על פי יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק, הזינוק במדד בשבועות האחרונים נובע ממספר גורמים. לדבריו: "יש יותר כסף בעולם. זה גורם לצעירים להיכנס למשחק והם לוקחים סיכונים גבוהים יותר מאשר הדור הקודם. גם הנגישות לשוק המניות עלתה באופן משמעותי בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית. כל אלו דוחפים את השוק קדימה, גם בתקופות של אי ודאות. כל עוד העולם חי בסיטואציה הזו יש למה לצפות. אבל צריך לזכור שניהול השקעות הוא ניהול סיכונים ואסטרטגיה". אייזנברג מבקר את הזרמת הכסף של המשקיעים למדד "בצורה עיוורת". לדבריו "אם אנחנו מתנהגים כמו כבשים במרעה זה מסוכן. השקעה במדד היא למעשה השקעה באפיק שהוא 100% מניות, ואת זה אנשים שוכחים. יש הרבה אנשים שמתייחסים למדד כמניות בטוחות או שחושבים שהמדד היסטורית עולה 9% בשנה וזה יקרה כל שנה.

"מזה צריך להיזהר. S&P 500 יודע גם לרדת. המדד מזכיר לנו את זה מדי כמה שנים, במלחמות או בהתפרצות מגפה. לפעמים אפילו לא צריך דרמה. בסוף 2018 לא קרה בעולם שום דבר מיוחד והמדד ירד 15% בשלושה שבועות". אייזנברג מוסיף כי יש לנהל סיכונים ולהבין במה משקיעים. "וורן באפט אמר הרבה פעמים שעדיף להשקיע בשוק דרך מדדים, אבל שוכחים שהוא בעצמו מנהל השקעות. בריא להחזיק מדדים, אבל חשוב להחזיק גם מנהלים".

דוד בוטבול, מנהל השקעות ראשי ב־Clarity Wealth Managers מקבוצת קלאריטי קפיטל, מסביר כי הסיבה המרכזית לעליית המדד היא "צפי לריבית נמוכה ממה שהנחנו לפני חודש. השוק חש בחודש האחרון שהפד כבר לא כל כך ניצי. לפני שבוע ג'רום פאוול אמר כי 3־4 הורדות ריבית יכולות להיות בשנה הבאה. זה גרם לכל המניות בשוק לטוס והן לא מפסיקות. זה משמח אותי בתור מנהל השקעות".

בוטבול טוען כי הפופולריות של המדד משנה את הדרך שבה מנהלי השקעות מנהלים סיכונים. לדבריו, "אם אני לא מציג תשואה דומה לזו של S&P 500 אני בבעיה. כל משקיע שמסתכל על השוק, קודם כל מסתכל על המדד. הוא הפך כל כך דומיננטי בראש של האנשים, לכן אני חייב להשקיע במדד ובאופן משמעותי. לאורך חודשים כל הלקוחות אמרו לי 'למה אתה לא מחזיק ב־S&P 500?'. הלקוח סולח אם אני יורד כשהמדד יורד, אבל אם המדד עולה ואני לא עולה, אני מת. הלקוח יהרוג אותי".

תגיות