אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניו יורק מוצפת והתושבים זועמים: "לא נערכנו מספיק לסערות עתידיות" הצפות בניו יורק בעקבות גשמים כבדים | צילום: REUTERS/Mike Segar

ניו יורק מוצפת והתושבים זועמים: "לא נערכנו מספיק לסערות עתידיות"

כמעט 200 מ"מ של גשם ביממה גרמו להצפות כבדות בעיר – כבישים הפכו לנהרות, מרתפים הפכו למלכודות, מערכת הביוב עלתה על גדותיה ושדות התעופה נסגרו. הממונה על תחום שינויי האקלים בעירייה: "האקלים שלנו משתנה מהר יותר ממה שהתשתית שלנו יכולה להגיב"; דוח מ-2022 הראה שרבע מכספי השיקום לאחר הוריקן סנדי לא נוצלו: "התשתית שלנו ממשיכה להזדקן"

30.09.2023, 12:11 | שני אשכנזי

מרתפים מוצפים, רכוש שניזוק ושיבושי תנועה לאורך שעות ארוכות: ניו יורק הוצפה בעקבות הגעתה של סופה עוצמתית אתמול (יום שישי) לאזור, והתושבים נותרו להתמודד עם הנזקים. בתוך פחות מ-24 שעות, כ-177 מ״מ של גשם הציפו את העיר, והכריעו את מערכת הביוב שעלתה על גדותיה וגרמה לכבישים להפוך לנהרות ולמרתפים להפוך למלכודת בעיר המאוכלסת ביותר במדינה. עיריית ניו יורק נאלצה לסגור כבישים, רכבות תחתיות ולעכב או לבטל טיסות. בברוקלין פונה בית ספר, אוטובוסים נלכדו בשיטפונות ו-15 בני אדם חולצו מדירותיהם.

בסך הכל, היו תחת אזהרת שיטפונות בניו יורק 23 מיליון בני אדם. מושלת ניו יורק, קתי הוצ'ול, הכריזה על מצב חירום בניו יורק, לונג איילנד ועמק ההדסון, וכינתה את הסופה "אירוע מסכן חיים". זכרי איסקול, נציב ניהול החירום בעיר ניו יורק, אמר כי יום שישי היה היום הגשום ביותר של העיר מאז הוריקן אידה בשנת 2021. לפי הערכה ראשונית, על שדה התעופה ג׳ון אף קנדי שבקווינס, ניתחה כמות גשם שלא נראתה באזור מאז שנת 1948. גשם של חודש ירד בברוקלין בתוך שלוש שעות בלבד, כשהאזור ספג נתח נכבד מעוצמת הסופה. במנהטן, כמעט 50 מ״מ של גשם ירדו בשעה אחת בסנטרל פארק, השעה השנייה הכי רטובה בפארק מזה 80 שנה.

מי שיטפונות נשפכו לרכבות התחתיות ואל מסילות הברזל וגרמו ל"שיבושים גדולים", כולל הפסקות שירות ב-10 קווי רכבת בברוקלין. השיטפונות פקדו גם את כל שלושת שדות התעופה באזור ניו יורק, ואילצו את סגירתם. התושבים ששהו מחוץ לבית, התקשו לשוב אליו. ההצפה הייתה כל כך קשה עד שבעלת מסעדה אמרה ל-CBS ניו יורק שהיא הייתה צריכה לשחות ברחוב כדי להגיע לדלת הכניסה שלה.


ממרונק, מחוז ווסטצ ממרונק, מחוז ווסטצ'סטר בניו יורק | צילום: REUTERS/Mike Segar ממרונק, מחוז ווסטצ


צילום: REUTERS/Mike Segar צילום: REUTERS/Mike Segar צילום: REUTERS/Mike Segar


הצפות בניו יורק בעקבות גשמים כבדים, צילום: REUTERS/Andrew Kelly הצפות בניו יורק בעקבות גשמים כבדים | צילום: REUTERS/Andrew Kelly הצפות בניו יורק בעקבות גשמים כבדים, צילום: REUTERS/Andrew Kelly


מנהטן, צילום: AP/Stefan Jeremiah מנהטן | צילום: AP/Stefan Jeremiah מנהטן, צילום: AP/Stefan Jeremiah



רוכב קטנוע מנסה לצלוח את המים בברוקלין, צילום: AP/Jake Offenhartz רוכב קטנוע מנסה לצלוח את המים בברוקלין | צילום: AP/Jake Offenhartz רוכב קטנוע מנסה לצלוח את המים בברוקלין, צילום: AP/Jake Offenhartz


ברוקלין, צילום: AP/Jake Offenhartz ברוקלין | צילום: AP/Jake Offenhartz ברוקלין, צילום: AP/Jake Offenhartz


רטוב בניו יורק, צילום: REUTERS/Mike Segar רטוב בניו יורק | צילום: REUTERS/Mike Segar רטוב בניו יורק, צילום: REUTERS/Mike Segar


הכביש הפך לנהר, צילום: REUTERS/Andrew Kelly הכביש הפך לנהר | צילום: REUTERS/Andrew Kelly הכביש הפך לנהר, צילום: REUTERS/Andrew Kelly


ככל שריכוז גזי החממה באטמוספרה עולה והיא הולכת ומתחממת, כך הופכים אירועי הקיצון האקלימיים לתדירים, עוצמתיים וממושכים יותר. אטמוספירה חמה יותר מתפקדת למעשה כמו ספוג עצום. היא סופגת כמות גדולה של אדי מים שהתאדו מהקרקע בשל החום (7% יותר על כל מעלת התחממות), ואז יכולה ״לסחוט״ אותם במהירות ובעוצמה באזורים ממוקדים. לדברי ד״ר עמיר גבעתי מהחוג למדעי הסביבה באוניברסיטת תל אביב, ״ההצפות הקשות ביממה האחרונה בעיר ניו יורק מדגימות שוב את ריבוי אירועי הקיצון בשנה האחרונה. לאחר השיטפונות הקטלניים ביוון, טורקיה ובעיקר בלוב ספגה הפעם ניו יורק אירוע גשם קיצוני בזמן קצר, וגשמים נוספים עוד בדרך ביממה הקרובה״.

בני האדם כבר חיממו את כדור הארץ בכ-1.2 מעלות צלזיוס בהשוואה לתקופה הטרום תעשייתית, והחודשים יולי-אוגוסט הם החמים ביותר שנרשמו אי פעם. כך, צפוי גם להיות חודש ספטמבר. גבעתי מסביר כי נוסף להתחממות שלה גרמה הפעילות האנושית, השנה הנוכחית מתאפיינת גם בתוספת התחממות הנגרמת בשל תופעת ה"אל ניניו", המחממת את מי האוקיינוס השקט. מערכות האקלים בכדור הארץ קשורות זו בזו, ולכן לתופעה השפעה עולמית. לדבריו, "כל האירועים הללו הם תוצאה של טמפרטורות המים שוברות השיאים השנה שגורמות לסופות להיות עוצמתיות יותר ויותר. התחזיות העדכניות מראות שהאל ניניו השנה יהיה אף חזק ממה שנצפה עד כה ועל כן יש להמשיך לצפות בחודשים הקרובים להמשך טמפרטורות שוברות שיאים לצד אירועי מזג אוויר קיצון כגון סופות והצפות".

מערכות הביוב והתשתיות בערים ברחבי העולם לא מסוגלות להתמודד עם כמויות ענק של גשם הניתח בבת אחת בעיר, והן עולות על גדותיהן פעם אחר פעם. גם הקרקע היבשה והאטומה לאחר הקיץ אינה מסוגלת לספוג ביעילות את כמויות הענק של הגשם. בכך, הסופה חשפה עד כמה התשתיות המיושנות בעיר פגיעות לאירועי מזג אוויר קיצוניים, ההולכים ומתעצמים בשל שינויי האקלים. "בסך הכל, כידוע, דפוס מזג האוויר המשתנה הזה הוא תוצאה של שינויי אקלים", אמר רוהיט אגרוואלה, קצין האקלים הראשי של ניו יורק במסיבת עיתונאים ביום שישי בבוקר. "והמציאות העצובה היא שהאקלים שלנו משתנה מהר יותר ממה שהתשתית שלנו יכולה להגיב".

ביקורת על הרשויות

אך יש מי שהוצף בזעם וטען כי הרשויות לא נערכו כראוי לסופה, ולא תיווכו את המצב לאשורו לציבור. ביקורת הופנתה אתמול לראש עיריית ניו יורק, אריק אדמס, על כך שהפנייה לציבור התנהלה באיטיות ולא שוגרה אזהרה מספקת טרום הסופה באופן שיזהיר את התושבים מפני חומרת המצב. "אם מישהו נתפס לא מוגן", הוא כנראה חי "מתחת לסלע", אמר אדמס בתגובה לביקורות.

אלא שהרשויות בניו יורק, בדומה למדינות וערים ברחבי העולם, לא עושות די כדי להיערך להתמודדות עם אירועי הקיצון האקלימיים הגוברים, תוך הצבת סיכון לחיי אדם. לפי משרד מבקר עיריית ניו יורק, לא הושגה התקדמות מספקת בהכנת האזור להתמודדות עם סיכוני האקלים מאז הוריקן סנדי, שהוביל למותם של 43 תושבים, נזק או הרס ל-70 אלף יחידות דיור ונזק של כ-19 מיליארד דולר לעיר ניו יורק.

"כמעט עשור אחרי סופת העל סנדי ושישה חודשים אחרי הוריקן אידה, לא עשינו מספיק כדי להתכונן לסערות עתידיות", אמרה לואיז יונג העוסקת בשינויי האקלים במשרד המבקר למועצת העיר באפריל 2022. "בינתיים, התשתית בת העשורים שלנו ממשיכה להזדקן". דו"ח של משרד המבקר מצא שהעירייה הוציאה רק 73% מ-15 מיליארד הדולר שניתנו לה במענק פדרלי להתאמת התשתיות לאחר הוריקן סנדי נכון ליוני 2022. בנוסף, רוב הקצאות ההון של העיר עצמה לפרויקטי חוסן אקלימי לא נוצלו.

תגיות