אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי אמזון, גוגל, אפל ומטא: מיקרוסופט מסתבכת עם הרגולטור שירותי הענן של מיקרוסופט | צילום: רויטרס

אחרי אמזון, גוגל, אפל ומטא: מיקרוסופט מסתבכת עם הרגולטור

CISPE המייצג ספקיות שירותי ענן באיחוד האירופי, הגיש תלונה לנציבות האיחוד נגד מיקרוסופט בטענה שזו מנצלת את שליטתה בתחום התוכנות המשרדיות על מנת לדחוף לקוחות לעשות שימוש בשירותי הענן שלה, ולהקשות עליהם לעבור לשירותי ענן מתחרים

09.11.2022, 11:55 | עומר כביר

מבין ענקיות הטכנולוגיה, מיקרוסופט הייתה היחידה שפעלה בשנים האחרונות בלי יותר מדי שערוריות ולחצים רגולטוריים. ככה זה כשחברה עושה מוצרים משעממים (אך רווחיים מאוד), שלא מעוררים יותר מדי אמוציות בקרב משתמשים, עיתונאים או המחוקקים. בשעה שהאחרות הסתבכו ואף ספגו קנסות כבדים בגלל תעלולים אנטי-תחרותיים כמו שימוש במידע פנימי כדי להעתיק מוצרים של סוחרים (אמזון), תיעדוף מוצרים שלה על פני אלו של מתחרות (גוגל), יצירת סביבת פעילות סגורה שמונעת תחרות אמיתית (אפל) או רכישת חברות צעירות רק כדי למנוע מהן להפוך לאיום (מטא), מיקרוסופט הצליחה לשייט פחות או יותר ברוגע, מגדילה את השורה התחתונה ואת שווי השוק שלה אבל לא מושכת יותר מדי תשומת לב שלילית.

אבל גם זה מתחיל להשתנות עכשיו, כשבמוקד עומדת חטיבת שירותי הענן של החברה. זה מתחיל, כמו כל הדברים הטובים ברגולציה, באיחוד האירופי. CISPE, ארגון-גג שמייצג ספקיות שירותי ענן באיחוד האירופי (ומתהדר בשם המלא Cloud Infrastructure Service Providers in Europe) הודיע אתמול (ג') שהגיש נגד מיקרוסופט תלונה לנציבות האיחוד האירופי, בטענה שזו מנצלת את שליטתה בתחום התוכנות המשרדיות על מנת לדחוף לקוחות באירופה לעשות שימוש בשירותי הענן שלה, ולהקשות עליהם לעבור לשירותי ענן מתחרים.

אם אתם קשישים מספיק כדי לזכור את מלחמות הדפדפנים של שנות ה-90 של המאה הקודמת, ייתכן שזה ישמע לכם מוכר. אז, ניצלה מיקרוסופט את השליטה שלה בתחום מערכות ההפעלה כדי לדחוף לקוחות לעשות שימוש בדפדפן אינטרנט אקספלורר שלה. אז, זה הגיע להחלטה של בית משפט פדרלי בארה"ב לפרק את מיקרוסופט (שבסופו של דבר לא יצאה לפועל).

התלונה של CISPE מצטרפת לתלונות דומות מתוקשרות פחות שהגישו בשנה שעברה ספקיות ענן קטנות באירופה, וכן לתלונה שהגישה ב-2020 סלאק בטענה שמיקרוסופט משלבת את השירות היריב שלה באופיס באופן שפוגע בתחרות. התלונה היא רק ראשית הדרך ואין שום ודאות שתוביל לחקירה רשמית של הנציבות, לא כל שכן להחלטה נגד מיקרוסופט. עם זאת, הנציבות הפגינה בעבר נכונות גדולה להענות לתלונות מסוג זה, ולפתוח בחקירות שהובילו גם להחלטות קשות. ההסתבכויות של גוגל ואפל באיחוד האירופי החלו, בין השאר, בעקבות תלונות על התנהגות אנטי-תחרותית מצד יילפ וספוטיפיי, בהתאמה.

עם זאת, עצם הגשת התלונה על ידי CISPE מעלה חשד למשחק לא הוגן. אחת מהחברות בארגון-הגג היא אמזון, ספקית שירותי הענן הגדולה בעולם ובוודאות החברה הגדולה והדומיננטית בגוף. יש משהו אירוני בכך שאמזון, חברה שבעצמה נחקרת על פרקטיקות אנטי-תחרותיות ושבדומה למיקרוסופט עשתה שימוש בדומיננטיות שלה בשוק מסוים כדי לקדם את עצמה על חשבון מתחרים קטנים שתלויים בה, היא עתה חלק מאלו שמבקשים להגביל את כוחה של מיקרוסופט.

הקול הציני הקטן שבתוך הראש שלנו גם לא יכול לתהות האם המקור לתלונה הוא לא מצוקת חברות הענן הקטנות באירופה, אלא אמזון עצמה, שכיאה לאמזון מנסה את כוחה בטקטיקה מלוכלכת ולא ממש הוגנת על מנת לפגוע בכוחה של יריבה בשוק תחרותי. אחרי הכל, אמזון משתמשת בחברות קטנות יותר כחזית על מנת לפגוע בפעילות של יריבה עסקית זה לא התרחיש המופרך ביותר שאפשר לדמיין.

תגיות