אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנלייט בוחנת הנפקה בארה"ב, קרוב לנכסים שלה  מגזין מנהלים 31.12.20 גלעד יעבץ מנכ"ל אנלייט | צילום: יונתן בלום

אנלייט בוחנת הנפקה בארה"ב, קרוב לנכסים שלה

חברת האנרגיה המתחדשת הגישה לרשות ני"ע האמריקאית טיוטת תשקיף חסוי לקראת הנפקה אפשרית. לפי אנלייט, ש־73% מפעילותה מתרכזים בארה"ב, המהלך מהווה חלק מבחינת חלופות מימון שהיא מייצרת לעצמה

27.07.2022, 06:42 | יובל אזולאי

החזון של אנלייט ל־5 השנים הקרובות מדבר על הפיכתה לחברת אקלים־טק בין־לאומית מובילה, סוג של ראש חץ שמסמן את מימוש המעבר מאנרגיות פחמיות ומזהמות לאנרגיות ירוקות וידידותיות לסביבה. מבחינתה, שינויי האקלים שמתבטאים גם בימים אלה בגלי חום חסרי תקדים באירופה ובארה"ב הם הפרזנטור הטוב ביותר למוצרים שהיא מוכרת לעולם, מטורבינות ענק לייצור חשמל מהרוח ועד לשדות סולאריים ענקיים, המשולבים עם יכולות לאגירת אנרגיה ומאפשרות להזרים לרשתות החשמל אנרגיה שיוצרה בשעות של שמש גם בשעות החשיכה.

אתמול פרסמה אנלייט, שנסחרת בתל אביב לפי שווי של יותר מ־7 מיליארד שקל, כי היא בוחנת את הנפקתה האפשרית באחת הבורסות בניו יורק, וכחלק מההיערכות להנפקה היא הגישה לרשות ני"ע האמריקאית טיוטת תשקיף ראשונה, שאינה פומבית. אנלייט לא מפרטת באיזו בורסה היא בוחנת להנפיק, כמה כסף יש בכוונתה לגייס ומה לוחות הזמנים שהיא סימנה לעצמה לקראת המהלך, וכי מהלכיה בנושא עדיין מקדמיים ומהווים חלק מבחינת חלופות מימון שהיא מייצרת לעצמה בגזרות פעילותה בישראל ובמדינות אחרות בעולם.

הנפקה בארה"ב תהווה עבור אנלייט, אבן דרך משמעותית, תוך הצהרת כוונות ברורה על שאיפות הגדילה שלה לקראת הפיכתה לשחקנית מרכזית בשוק האנרגיות המתחדשות בעולם. בנוסף, בשוק רואים הגיון במהלך כזה שכן 73% מפעילותה נעשית כיום בארה"ב ואותה היא רוצה לפתח ולהעמיק במהלך השנים הקרובות. הפעילות של אנלייט בשוק האמריקאי חדשה יחסית, והחלה לפני כשנה כשרכשה 90% מחברת האנרגיות המתחדשות קלינרה (Clenera) תמורת 390 מיליון דולר, לפי שווי של 433 מיליון דולר. מימון הרכישה נעשה בשני סבבי גיוס באמצעות אג"ח: במרץ 2021 היא גייסה אג"ח ב־580 מיליון שקל וכ־4 חודשים לאחר מכן גייסה 600 מיליון שקל נוספים, גם הם באג"ח.

לפני רכישת קלינרה, אנלייט לא פעלה בארה"ב, ובזמן שהשקיעה בהתבססות בשוקי האנרגיות המתחדשות בישראל ובאירופה, פקחה עין על השוק האמריקאי, בחנה אותו במשך שנתיים, למדה את הרגולציה, את סביבת המחירים, את השחקנים שמניעים אותו והחליטה לצאת להסתערות. רכישת קלינרה היוותה עבורה דריסת רגל חזקה בשוק הצומח בזכות צבר של 50 פרויקטים שהביאה לה, שההספק הכולל שלהם הוא 12.3 גיגה־ואט. מדובר בפרויקטים שנמצאים בשלבי פיתוח שונים, כשחלקם משלבים מתקנים לאגירת אנרגיה בהספק כולל של 6.7 גיגה־ואט שעה.

בעת שרכשה את קלינרה, אנלייט כבר ידעה לאיזה אוקיינוס כחול היא צוללת: ברחבי ארה"ב נסגרות עוד ועוד תחנות כוח ששמשו לייצור חשמל באמצעות פחם יקר מאד ומזהם. במקביל, קרנו של תחום האנרגיות המתחדשות בארה"ב עולה, ובשנים האחרונות הוא רשם צמיחה בקצב של 15% בשנה — כך שהחברות שפועלות בו נהנות מרמת מחירים כדאית שפותחת את התיאבון לעוד.

טרם רכישתה על ידי אנלייט, קלינרה הקימה בארה"ב פרויקטים בהספק כולל של 1.6 גיגה־ואט — ועסקת אנלייט לא כוללת אותם. בתחילת השבוע אנלייט דיווחה על רכישה של ארבעה פרויקטים נוספים בארה"ב, בהספק כולל של 2.2 גיגה־ואט בתמורה ל־67 מיליון דולר. המדובר בשני פרויקטים באריזונה, פרויקט שלישי במונטנה ורביעי ביוטה ועלות הקמתם היא לפחות 2.2 מיליארד דולר. היקף ההשקעה בפרויקט ביוטה, שעדיין נמצא בשלבי מוקדמים, לא ברור — ולפיכך היקף ההשקעה צפוי להיות גבוה אף יותר. מיזמים אלה נרכשו על ידי אנלייט מחברה שנמצאת בשליטת קלינרה. עם רכישתם, ואנלייט דיווחה כי העסקה היא מהלך משלים לרכישת קלינרה לפני יותר משנה. רכישתם של מיזמים אלה ביחד עם רכישת קלינרה נמנעה ממנה בשעתו מחמת חסמים רגולטוריים שבינתיים הוסרו ואפשרו לה להשלים את העסקה. לאחר אותה רכישה אנלייט מתקרבת להספק כולל של ייצור חשמל שמתקרב ל־20 גיגה־ואט - כאשר 15 גיגה־ואט בארה"ב בלבד והשאר פזורים בעיקר במדינות באירופה.

גורמים בענף האנרגיה אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי שוק האנרגיות המתחדשות בארה"ב עוד רחוק ממימוש הפוטנציאל שלו, כשרק 11% מכלל החשמל שנצרך בה הוא חשמל שמיוצר בחוות סולאריות ובחוות רוח. אותם גורמים העריכו כי גם ארה"ב כבר מיצתה את יכולותיה לייצר חשמל הידרו־אלקטרי, ולפיכך רוב ההשקעות בתחום האנרגיות המתחדשות יופנו במהלך השנים הקרובות לשחקניות רציניות שכבר צברו ניסיון בהקמה ובהפעלה של מיזמי ענק ויודעות לספק את הביקושים במהירות.

על פי הערכות, שוק האנרגיות המתחדשות בארה"ב יזמן לחברות שפועלות בו התקשרויות של מיליארדי דולרים, ובמסגרת הנפקתה האפשרית בארה"ב אנלייט מכוונת אל המשקיעים שמחזיקים את הכסף הגדול, ואת הסכומים שעליהם בבורסה בתל אביב היא יכולה רק לחלום. בשוק מעריכים כי אנלייט מצפה שרישום כפול, בישראל ובארה"ב, יעלה משמעותית את השווי שלה, לצד מימוש רצונותיה לגייס בסביבת הפעילות המרכזית שלה. לא פחות מאלה, אנלייט לא תרצה להחמיץ מומנטום של ביקושי שיא לחשמל בעיצומו של משבר אנרגיה עולמי, שינויי אקלים מעיקים שכופים על עוד ועוד מדינות להרחיב את הייצור של חשמל ירוק וגם את הסנטימנט של המשקיעים בארה"ב, שלפחות בינתיים, מתמחרים חברות בתחום ביד נדיבה.

מתחילת 2020 תעריפי החשמל במסגרת הסכמי PPA (הקצאת עלות רכישה - Purchase Price Allocation) בארה"ב עלו ב־26%, בשיעור הגבוה משיעור עליית מחירי הציוד, מה שמסייע ליזמים בתחום האנרגיות המתחדשות שפועלים בה לשמר מרווחי רווח טובים. עליית מחירי החשמל באירופה, בין השאר בעקבות המלחמה באוקראינה, צפויה אף היא להיטיב עם אנלייט. מתחילת 2020 מחירי החשמל בשבדיה רשמו עליה ב־300% ובספרד בלא פחות מ־600%. בספרד אנלייט מחזיקה בצבר של פרויקטים סולאריים בהספק כולל של 1,400 מגה־ואט. ובשבדיה היא מחזיקה בשני פרויקטים לייצור חשמל מהרוח בהסםק של כמעט 500 מגה־ואט.

98% ממניות אנלייט מוחזקות בידי הציבור, וזאת לאחר שקבוצת יורוקום של איש העסקים שאול אלוביץ' החזיקה בה 15%. עם פירוקה ב־2018, מימשו הבנקים הנושים של אלוביץ' - דיסקונט, הבינלאומי והפועלים - את אחזקותיו באנלייט ב־133 מיליון שקל תוך שהם מחזירים 11% מחוב כולל של כמעט מיליארד שקל. שנתיים וחצי לאחר מכירת מניות אנלייט למוסדיים - כלל, הראל ואפסילון - מניות אנלייט זינקו פי 3.6 לעומת מחירן באמצע 2018. סבלנות לא ארוכה במיוחד מצד הבנקים היתה מאפשרת להם לכסות במצב זה כמחצית מהחוב של אלוביץ'.


תגיות