אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הורות משותפת ד״ר פנינה בכר | צילום: יח"צ

הורות משותפת

תת כותרת * (15-20 מילים) גם אם הכיוון של הורות משותפת טומן בתוכו הבטחה רבה למי שמבקש לממש הורות אך לא לחיות בזוגיות, יש לגשת לכך בתשומת לב רבה ומתוך הבנה שמדובר בקשר שלא יינתק לעולם

23.04.2023, 09:20 | פנינה בכר, בשיתוף duns 100

למשרד נכנס אבי (שם בדוי) והבהיר כי בהסכמה נולד לו לפני שנתיים בן, הילד מתוק אך מאז חייו אינם חיים. הוא לא מצליח להסכים עם אימו של הפעוט על דבר ונראה שחייו הפכו לרצף של מלחמות מתישות חסרות כל תוחלת ובעיקר הוא חושש לשלומו של הפעוט.

אבי מייצג למעשה כיוון חיובי של הורות משותפת שמאפשר לממש את ההורות למי שבוחר להיות הורה אך לא לחיות בזוגיות, נכנה לצורך הדיון זוגיות זו בשם הורות משותפת. אך גם אם הכיוון של הורות משותפת טומן בתוכו הבטחה רבה יש לגשת לכך בתשומת לב רבה ומתוך הבנה שמדובר בקשר שלא יינתק לעולם, כהורה של ילדנו מדובר ביחסים ארוכי טווח עם ההורה הנוסף! הבנה זו מחייבת התייחסות זהירה לפרטים רבים והכנה זהירה מאוד.

חשוב להדגיש כי עד לכתיבת שורות אלו לא נוסח עיגון חקיקתי להורות משותפת זו, ולכן, על מנת להגן באופן המיטבי והמקיף ביותר על הצדדים ועל הקטין, יש לשקול ניסוח הסכם מותאם באופן מיטבי, הסכם ממצה המקיף את כל הסוגיות תוך התייחסות לכך שמדובר בהסכם שתוצאתו, כאמור לעיל, התקשרות בלתי ניתנת להתרה בין הצדדים.

הכמיהה לילד לעיתים עשויה להביא גם את מי שידוע בדקדקנות ובירידה לפרטים למחשבה ש״יהיה בסדר...״ שגם אם ניתקל בהמשך בבעיה ״נמצא כבר פתרון...״ והכמיהה והצפייה לתחילת הליך ההריון וללידה עשויה להסתיר ולטשטש להורים את המהמורות שעשויות לצוץ ולצמוח בהמשך לממדים עצומים וחסרי פתרון עד לכדי משבר והרס חיים של ממש.

המציאות כפי שהיא משתקפת בעשרות שעות של טיפול משפטי במשרדנו מדגימה לנו כי הסוגיות עימן מתמודדים הורים אלו הן מגוונות כך למשל, גם שאלה שולית כגון שעת השינה של הפעוט עשויה להיות גורם לתסכול שמצטבר ככל שחולף הזמן כאשר מדובר בהורים שלכל אחד מהם אורח חיים שונה ומערכת הרגלים שונה ולעיתים הם לא מכירים באופן מעמיק אחד את השני. אך כאשר מדובר בסוגיות מורכבות יותר כגון עיכוב התפתחותי של הפעוט או לקות שעימה מתמודד הפעוט כאן עשויים להתברר פערים של ממש בגישות וחוסר הסכמה מהותי שאף עשוי לפגוע בטובת הילד.

ד״ר פנינה בכר, צילום: יח"צ ד״ר פנינה בכר | צילום: יח"צ ד״ר פנינה בכר, צילום: יח"צ

הכלי המשפטי הנכון לצפות פערים אלו בגישות ולקבוע כללי התנהגות ופתרון בעיות הוא הסכם הורות משותפת, מדובר בהסכם משפטי ועליו להיות מותאם באופן מדוקדק לצדדים ולכלול כל פרט משלב ההחלטה על ההורות המשותפת דרך מהלך ההריון והלידה וסוגיות שקשורות לטיפול ולחינוך הפעוט ולמשך חייו. אך לא פחות חשוב מכך הוא הסדרת מנגנון קבלת החלטות בשלל סוגיות וביניהם בדבר חינוך, העשרה וטיפולים רפואיים עתידיים לילד. אך בעיקר חשוב לנסח מנגנון להסדרת מחלוקות בין הצדדים ובכך למנוע "תאונות" משפטיות עתידיות. לאחר לידת התינוק, ניתן לאשר את הסכם ההורות בבית המשפט, אך יש לשים לב כי בית המשפט אינו מחוייב לפסוק עפ"י ההסכם שנחתם בלבד, אלא עפ"י שיקול דעתו וטובת הילד.

הסכמים חסרים גוררים את הצדדים להליכים משפטיים ארוכים יקרים ואמוציונליים.

מאת ד״ר פנינה בכר, עורכת דין - שותפה מייסדת, משרד בכר בר-גיל

d&b – לדעת להחליט

תגיות