אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה דירקטוריון בנק לאומי שואף למנות יו"ר לחודשים בודדים שמואל בן צבי ואתי דויטש | צילום: שני נחמיאס, רמי זרנגר

למה דירקטוריון בנק לאומי שואף למנות יו"ר לחודשים בודדים

שמואל בן צבי מסתמן כמועמד המוביל לתפקיד היו"ר. זאת אף שהקדנציה שלו תסתיים בעוד תשעה חודשים, מה שיאפשר לדירקטורים שלא התמודדו כעת להיכנס למרוץ. המוסדיים כבר מעלים שאלות ביחס לשיקולי הדירקטורים

22.10.2023, 06:55 | גולן חזני

האם בנק לאומי יחליף שני יושבי ראש בתוך פחות משנה? בשבוע הבא, ביום ראשון, ייערכו הבחירות ליו"ר הבנק הבא, במקום סאמר חאג' יחיא, שמסיים את כהונתו. במרוץ נמצאים שני דירקטורים: שמואל (מולי) בן צבי ואתי דויטש. בן צבי מסתמן כמתמודד המוביל, וזו במידה רבה הפתעה, משום שהוא גם הגיש את מועמדותו ברגע האחרון, וגם משום שהקדנציה שלו בבנק תסתיים בעוד תשעה חודשים.

מאחר שהליך הבחירה והאישור של היו"ר על ידי בנק ישראל צפוי לארוך כמה שבועות, המשמעות היא שבמידה שבן צבי ייבחר, הוא יכהן בתפקיד כמה חודשים בלבד.

דויטש, לעומתו, הצטרפה לדירקטוריון הבנק באחרונה, לאחר שעזבה את תפקידיה בקבוצה המתחרה דיסקונט, שם כיהנה כיו"ר חברת כרטיסי האשראי כאל וכיו"ר בנק מרכנתיל שבבעלות דיסקונט. היתרון המסתמן של בן צבי מעורר תסיסה בקרב חלק מהדירקטורים. דירקטור לשעבר בבנק אמר ל"כלכליסט" כי "מי שהגה את הרעיון שבן צבי יתמודד על התפקיד מלכתחילה הוא חאג' יחיא, שמעוניין לשמור על השפעה בבנק גם לאחר עזיבתו, וזאת באמצעות היכרותם". בן צבי, בעבר סמנכ"ל הכספים של טבע, התמודד בבחירות הקודמות, לפני שלוש שנים, על התפקיד מול חאג' יחיא והפסיד. מדוע חברי הדירקטוריון צפויים לתמוך בבן צבי? לפי הערכת אותו דירקטור לשעבר, דירקטורים שלוטשים עיניים לכס היו"ר והסירו את מועמדותם מסיבות שונות רוצים לשמור לעצמם את האופציה להתמודד על התפקיד שוב בקרוב. בחירה בבן צבי תאפשר זאת.

כך, הדירקטור ידידיה שטרן נמנה עם מי שהחליטו להתמודד על התפקיד ובהמשך הסיר את מועמדותו, ככל הנראה גם על רקע העיסוק שלו בהפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה. כעת, משנושא ההפיכה ירד מסדר היום בשל המלחמה מול חמאס, ולאחר ששטרן החמיץ את המועד האחרון להגשת מועמדות, הוא יוכל להתמודד על התפקיד בעוד תשעה חודשים אם בן צבי ייבחר. דירקטורים נוספים שהוזכרו כמועמדים פוטנציאליים ושהחליטו לא להתמודד הם דני קולר ואירית שלומי.

בנוסף, חלק מהדירקטורים תומכים בבן צבי בשל היכרותם איתו, שכן הוא מכהן בדירקטוריון כבר קרוב לתשע שנים, בעוד את דויטש הם עדיין לא מכירים היטב. מבין הדירקטורים יש כאלו שמתקשים לעכל מינוי של יו"ר "חיצוני". כלומר, חבר חדש בדירקטוריון. ולכן הם מוכנים לשלם את המחיר של חוסר יציבות בכס היו"ר.

לא ברור אם בנק ישראל ישמח לראות בתפקיד אדם שיכהן בו זמן קצר בלבד, אולם הבנק המרכזי יידרש לנושא רק לאחר ההצבעה בדירקטוריון. עד היום הבנק לא הביע את עמדתו בנושא, מה גם שישנם נושאים בוערים יותר על שולחנו.

בעלי המניות של בנק לאומי, בראשות הגופים המוסדיים הישראליים, עוקבים אחר המתרחש. בכיר באגף ההשקעות של אחד המוסדיים הגדולים אמר כי בחירה של יו"ר לתקופה קצרה תהיה אקט תמוה, שיעלה סימני שאלה רבים ביחס למניעים של הדירקטורים. לדבריו, הדבר אף יציב סימן שאלה ביחס לכשירותם עצמם לכהן בתפקיד בהמשך. כמו כן, הוא אמר שהדבר יובא בחשבון בעת שהם יועמדו לבחירה מחודשת. הדירקטורים בבנק נבחרים אחת לשלוש שנים ויכולים לכהן עד תשע שנים במצטבר.

הבחירות בשבוע הבא ייערכו ממש ביום האחרון לכהונתו של חאג' יחיא, שמסיים קדנציה של תשע שנים בבנק, מתוכן שלוש כיו"ר. התאריך שנקבע הוא בניגוד לנוהל של בנק לאומי עצמו, שקובע שיש לבחור יו"ר עד 14 יום לפני סיום כהונת היו"ר המכהן. נוהל זה נקבע בשל משך הזמן שנדרש על מנת לקבל אישור למינוי מבנק ישראל. לכן, היו"ר שייבחר יכהן כממלא מקום עד שיתקבלו האישורים הפורמליים, וכבר למחרת הבחירות הוא ינהל ישיבה של הדירקטוריון. אם בן צבי ייבחר, הוא ככל הנראה ייאלץ להתפטר מדירקטוריונים שבהם הוא חבר, דוגמת אלו של סול־ג'ל, פרוטליקס וחברת VBL, כדי למנוע מצב של ניגוד עניינים. תפקיד יו"ר בבנקים הישראליים מושך אליו רבים חרף מגבלת השכר בחוק. זאת, בשל יוקרת התפקיד, שכרוך גם בייצוג הבנק בפורומים בינלאומיים בחו"ל.


שמואל בן צבי ואתי דויטש. הבחירות ייערכו ביום האחרון לכהונת חאג' יחיא

תגיות