אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרקליט המדינה תוקף את בן גביר: "לא נושפע משרים שמגבים שוטרים החשודים באלימות" עמית איסמן בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין | צילום: אביגיל עוזי

פרקליט המדינה תוקף את בן גביר: "לא נושפע משרים שמגבים שוטרים החשודים באלימות"

עו"ד עמית איסמן אמר בכנס של לשכת עורכי הדין: "הפרקליטות היא של המדינה ולא של הממשלה. שיקול דעתה עצמאי וחייב להישאר כך". איסמן דחה את הטענות לאכיפה בררנית בכל הקשור למחאה: "בשוויון מהותי נהגנו וכך נמשיך וננהג". מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי: "גאה בתפקוד המשטרה בהפגנות. אנו מצליחים לשמר את המשטרה כא-פוליטית"

04.09.2023, 12:22 | עמיר קורץ

"הפרקליטות היא של המדינה ולא של הממשלה. שיקול דעתה עצמאי וחייב להישאר כך" - כך אמר היום (ב') פרקליט המדינה עו"ד עמית איסמן בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין.

לדבריו, בימים אלו הפרקליטות ניצבת מול אתגר כפול: "מהצד האחד, טיפול באותם המקרים בהם במסגרת מחאה חוקית ולגיטימית מתבצעות הפרות חוק על ידי מפגינים - בין אם אלה המתנגדים לרפורמה המשפטית ובין אם אלה התומכים בה, ומהצד השני, מתן מענה למקרים של שוטרים הפועלים באלימות שאינה הפעלת כוח סביר במסגרת פעולות שיטור ושמירה על הסדר הציבורי, הנלוות להפגנות השונות. האתגר הזה אינו חדש לנו. פרקליטות המדינה כשמה כן היא: פרקליטות המדינה של כלל אזרחי מדינת ישראל. פרקליטות המדינה ולא פרקליטות הממשלה".

"תפקידה של הממשלה ואף חובתה לקבוע מדיניות", הוסיף איסמן. "פרקליטות המדינה מחויבת ביישום מדיניות הממשלה וכך אנחנו עושים בתחומי האכיפה השונים. לצד זאת, שיקול דעתה של הפרקליטות בהחלטותיה הפרטניות בכל תיק ותיק הוא עצמאי, וחייב להישאר עצמאי ולא מוכתב על ידי הממשלה בכלל ואף לא על ידי כל גורם מיניסטריאלי, בכיר ככל שיהיה, בפרט.

"דמוקרטיה מהותית, בשונה מדמוקרטיה פורמלית, חייבת בהפרדה מוסדית ברורה בין קביעת מדיניות על ידי הדרג המיניסטריאלי לבין שיקול דעתם העצמאי של גופי החקירה התביעה והמשפט, הנהנים מעצמאות במילוי תפקידם באכיפת הדין במקרה פרטני. כך בהחלטות שלנו ביחס למפגינים וכך ביחס לשוטרים. כל תיק נבחן באופן פרטני וההחלטות מתקבלות בו על פי הראיות ועל פיהן בלבד. כך היה וכך יהיה. פרקליטות המדינה ולא פרקליטות הממשלה, אך באותה מידה פרקליטות המדינה ולא פרקליטות המחאה".

איסמן תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר על הגיבוי האוטומטי שהוא מעניק לשוטרים הנחשדים בעבירות: "ההחלטה בעניינם של שוטרים לא תושפע מהתבטאויותיו של דרג מיניסטריאלי המגבות התנהלות שוטרים החשודים בביצוע עבירות אלימות בעודם בחדר החקירות, והמעבירה ביקורת על התנהלות מח"ש, וזאת ללא כל היכרות עם העובדות והראיות בתיק. לא התבטאויות אלה וגם לא התנהלותם הבעייתית ביותר לטעמי של שוטרים במדים המגיעים למשרדי מח"ש בעת שחבריהם נחקרים באזהרה. כל אלו מהווים לכאורה ניסיונות להשפיע על החקירה ותוצאותיה באצטלה של גיבוי ותמיכה".

איסמן דחה את הטענות לאכיפה בררנית בכל הקשור למחאה: "אכיפה בררנית אינה תרגיל במתמטיקה או בהנהלת חשבונות. במסגרת הפעלת שיקול הדעת עלינו לפעול בשוויון. אך מדובר בשוויון מהותי ולא בשוויון טכני. בשוויון מהותי נהגנו ובשוויון מהותי נמשיך וננהג".

גם מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי נשא דברים בוועידה. שבתאי התייחס לביקורת על תפקוד המשטרה במחאות: "אני גאה בתפקוד המשטרה בהפגנות המחאה ושאנו מצליחים לשמר את המשטרה כא-פוליטית. אנו מעריכים שהשתתפו בין 6 ל-7 מיליון איש במחאות ב-4,400 מוקדים. עמדו מולם במצטבר כ-70 אלף שוטרים. בכל המפגשים האלה רק ב-33 מקרים נאלצנו להשתמש במכת"זיות".

תגיות