אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחיינו: ניטור דיגיטלי של מערכות המים יציל מיליוני חיי אדם נחל הירקון | צילום: יובל חן

TechTalk

לחיינו: ניטור דיגיטלי של מערכות המים יציל מיליוני חיי אדם

מים מזוהמים הם בהחלט לא רק נחלתן של מדינות מתפתחות. 30% ממערכות המים בארה"ב, למשל, סובלות מהפרות איכות - מה שמשפיע על בריאותם של 45 מיליון תושבים. הפיתרון של ד"ר גאורגי מייקוב, מייסד ומנכ"ל אקוואליטס: טכנולוגיות ניטור חכמות, מבוססות ענן ובינה מלאכותית

26.12.2021, 21:47 | ד"ר גאורגי מייקוב

ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי מים מזוהמים ותברואה לקויה קשורים להעברת מחלות כמו כולרה, דיזנטריה, הפטיטיס ועוד, וכי הם סיבת המוות של מיליוני אנשים, כולל ילדים, מדי שנה. האו"ם ציין את הבטחת זמינות המים ברחבי העולם כיעד מספר 6 מתוך 17 היעדים שלו לעשור הקרוב. בניגוד לסברה הרווחת, בעיית איכות המים אינה רק נחלתן של המדינות המתפתחות. הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב (EPA) מדווחת ש-30% ממערכות המים העירוניות (כ-50,000 מערכות) סובלות מהפרות באיכות המים, הגורמות ל-16 מיליון מקרי גסטרואנטריטיס חריפים בכל שנה ומשפיעות על כ-45 מיליון מתושבי ארה"ב - זאת, למרות הרגולציה הקפדנית.

קראו עוד בכלכליסט:

אלה, כאמור, רק ההפרות שנתפסו על ידי בדיקות חטף המבוצעות בדרך כלל בצורה ידנית ולכן מייצגות רק אחוז קטן מהמקרים האמיתיים שבהם מי השתייה מסוכנים לתושבים. מדובר, במקרים רבים, בתוצאה של תשתיות מזדקנות,בהן עושות שימוש לא מעט מהמדינות המפותחות בעולם. לפי איגוד מפעילי המים בארה"ב, עלות השיקום של מערכות המים הקיימות תהיה גבוהה מטריליון דולר וביצוע הפרויקט ייארך כ-25 שנים.

הירקון. נחל ההפרות התברואתיות, צילום: יובל חן הירקון. נחל ההפרות התברואתיות | צילום: יובל חן הירקון. נחל ההפרות התברואתיות, צילום: יובל חן

אחד הפתרונות המניעתיים לכך הוא ניטור איכות המים. הניטור מספק את הראיות האובייקטיביות הנחוצות לקבלת החלטות נכונות לגבי ניהול איכות המים היום ובעתיד. הוא משמש כדי להתריע על בעיות במערכת, לקבוע עמידה בתקן של מי שתייה ולהגן על שימושים מועילים אחרים במים. הערכות המבוססות על נתוני ניטור איכות המים מסייעות למחוקקים ולרגולטורים למדוד את האפקטיביות של מדיניות המים, לקבוע אם איכות המים משתפרת או לא ולגבש מדיניות חדשה כדי להגן טוב יותר על בריאות האדם והסביבה.

הכינרת. לנטר כל גוף מים, צילום: שאטרסטוק הכינרת. לנטר כל גוף מים | צילום: שאטרסטוק הכינרת. לנטר כל גוף מים, צילום: שאטרסטוק

יש צורך, כמובן, לנטר את איכות המים באופן רציף בכל מקום שבו מים עוברים, אולם המערכות הקיימות לניטור רציף של איכות המים יכולות לעלות עשרות אלפי דולרים לנקודת ניטור ודורשות התעסקות קבועה איתן מכיוון שהן יוצאות מכיול, מתלכלכות או פשוט מפסיקות לעבוד. כיום לא ניתן לבצע ניטור רציף בכל מקום ללא כוח אדם מיומן שיכול לעבור כל יום ממערכת למערכת ולבדוק את תקינותה. במקום זאת, אנשים נשלחים לשטח כדי לאסוף דגימות ממערכות ומגופי המים השונים, להעביר אותן למעבדה ולקבל תוצאות לאחר כמה ימים.

על מנת להגן על הסביבה ועל משאבי המים, ולשפר את חייהם של מיליוני אנשים, ניטור בזמן אמת של איכות המים חייב להיות אמין, משתלם, ובפרישה נרחבת. ניתן לעשות זאת בעזרת מערכות חדשניות שפותחו לאחרונה, המבוססות על בינה מלאכותית ומסוגלות לנטר מספר רב של מזהמים בו זמנית ללא צורך בתחזוקה שוטפת. 

גיאורגי מייקוב. לא טוחן מים, צילום: יח"צ גיאורגי מייקוב. לא טוחן מים | צילום: יח"צ גיאורגי מייקוב. לא טוחן מים, צילום: יח"צ

שינוי החשיבה בפיתוח מערכת הניטור הביא לפיתוח גששים בצורה של מחסניות חד-שימושיות, כך שבמקרה של תקלה בגשש ניתן להחליפו כפי שמחליפים דיו במדפסת. הנתונים מהמערכת מועברים לענן, כך שהמתפעל יכול לראות את המתרחש במים בכל רגע נתון, בפלטפורמה ייעודית. קיימות היום בשוק מערכות עם תחזוקה מינימלית, המאפשרת לפרוס רשתות ניטור לכל שלב במערכות המים ובכך להקטין את כמות הכימיקלים, האנרגיה, וכוח האדם הדרושים עבור הטיפול והניטור במים - ולהגן על הסביבה. 

מים נקיים הם תנאי הכרחי לבריאות טובה ולרווחה של בני אדם ושל מערכות אקולוגיות. זה הזמן להבטיח מים בטוחים לכולם, בכל זמן.

ד"ר גאורגי מייקוב הוא מייסד ומנכ"ל אקוואליטס (Aqualitas), חברת פורטפוליו של מרכז ההשקעות i4Valley


תגיות