אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתחרה הגדולה של איירון סורס מאיימת על חלום ההתמזגות עם יוניטי מימין אייל מילרד ועומר קפלן ממייסדי איירון סורס | צילום: יובל חן

המתחרה הגדולה של איירון סורס מאיימת על חלום ההתמזגות עם יוניטי

חודש לאחר הפרסום על מיזוג צפוי בין איירון סורס לפלטפורמת המשחקים יוניטי, הגישה אפלאבין האמריקאית הצעה לרכישת יוניטי והציבה כתנאי את ביטול העסקה עם החברה הישראלית. כעת תצטרך איירון סורס לחפש בית חדש כדי להתמודד מול חברת הענק החדשה ששווה 20 מיליארד דולר בשוק הגיימינג

10.08.2022, 06:30 | סופי שולמן

האם תמימותה של איירון סורס נוצלה במאבק בין שחקנים גדולים יותר ממנה? ההצעה ששיגרה אתמול אפלאבין (APPLOVIN) ליוניטי למיזוג שיצור מפלצת של 20 מיליארד דולר נוחתת על ראשה של חברת הגיימינג הישראלית חודש אחד בלבד לאחר שחשבה כי היא תהיה זו שתפליג לעבר השקיעה עם יוניטי. ב־13 ביולי נחשף ב"כלכליסט" כי חברת שיווק האפליקציות והמשחקים הישראלית תתמזג לתוך חברת המשחקים האמריקאית־דנית יוניטי בעסקה שתשקף לאיירון סורס שווי של 4.4 מיליארד דולר. אמנם מדובר בפחות מחצי מהשווי של 11 מיליארד דולר לפיו הונפקה החברה הישראלית רק שנה קודם לכן, אך יוניטי היא שם יוקרתי ונחשב בשוק הגיימינג שיכול היה להסיר מעל איירון סורס אחת לתמיד את עננת השתייכותה לשוק האדטק (דחיפת פרסומות בכל מחיר בזמן הגלישה) ולאפשר לה להיבלע בתוך חברה גדולה בדיוק כשהצמיחה שלה מורידה את הקצב.

לבעלי המניות היתה גם סוכרייה בדמות מניות יוניטי שקרסה עם יתר מניות חברות הגיימינג ואיירון סורס עצמה מאז המפולת במניות הטכנולוגיה. גם אם לא היה מדובר באקזיט מהחלומות, המיזוג לתוך יוניטי היה המהלך הנכון בזמן הנכון עבור איירון סורס ומייסדיה שהיו שמחים לקבל כיסאות בדירקטוריון של החברה הממוזגת וגם כמה תפקידים בכירים.

אתמול אחר הצהריים הסוף הטוב הזה התחיל להתפוגג עם הגשת ההצעה של אפלאבין, המתחרה המרכזית של איירון סורס. החברה האמריקאית, שנמצאת בבולמוס רכישות כבר תקופה, מציעה ליוניטי הצעה שקשה לסרב לה: מיזוג שיקנה ליוניטי את השליטה דה פקטו בחברה הממוזגת עם 55% מהמניות ומינוי מנכ"ל יוניטי למנכ"ל החברה הממוזגת. ואולם מעל הכל בולט הסעיף החריג בהצעה כתנאי להתקיימות המיזוג: אפלאבין דורשת מיוניטי לבטל את העסקה עם איירון סורס.

לא כולם היו מרוצים מהעסקה המתגבשת

ההצעה הנדיבה, המהירות שבה היא הגיעה ומעל הכל הסעיף הדורש את ביטול הרכישה של איירון סורס, מעלים כמה סימני שאלה. בין היתר עולה התהייה האם לא התקיימו כבר מגעים מתקדמים בין יוניטי לאפלאבין עוד לפני שיוניטי פנתה לאיירון סורס? הייתכן שאיירון סורס הייתה רק הסדין האדום בו נופפה יוניטי מול אפלאבין?

על פי הערכות של גורמים בתעשיית הגיימינג האמריקאית לא כל בעלי המניות של יוניטי היו מרוצים מהמיזוג עם איירון סורס. ניתן לזהות אפילו את החששות של יוניטי עצמה שבמסמך שאלות ותשובות סביב העסקה הכינה שאלה על עברה של החברה הישראלית בתחום סרגלי הכלים והאדטק שסובל מתדמית בעייתית. התשובה של יוניטי הייתה אגב שמדובר בהיסטוריה עתיקה וכי פעילויות בתחום זה כבר פוצלו מאיירון סורס. ביוניטי אמרו בינתיים בתגובה רק כי הדירקטוריון יבחן את ההצעה.

שלוש החברות הונפקו בתקופת הגאות של ענף הגיימינג כאשר יוניטי הייתה הראשונה שהפכה לציבורית עוד בספטמבר 2020 לפי שווי של 13.6 מיליארד דולר, אפלאבין הונפקה באפריל 2021 לפי שווי של 24 מיליארד דולר מה שעזר גם לאיירון סורס להצדיק את השווי של 11 מיליארד דולר כשהונפקה ביוני 2021. איירון סורס רשמה את הירידה החדה מבין כולן מאז הטלטלה בשווקים. ערב ההכרזה על העסקה עם יוניטי כבר נסחרה סביב שווי של 2 מיליארד דולר. אפלאבין נפלה גם היא ב50% לעומת השווי בהנפקה.

מניית איירון סורס החלה לצנוח אתמול במחזור גבוה עוד לפני שהתחיל המסחר. כפי שהמיזוג של יוניטי עם איירון סורס היה חדשות רעות עבור אפלאבין, כך גם ההיפך הוא חדשות רעות, אפילו יותר, עבור החברה הישראלית. אם המיזוג של יוניטי ואלאבין יצא לפועל הוא יצור מפלצת של ממש עם קצב הכנסות שנתי של 7 מיליארד דולר וחיסכון של מאות מיליוני דולרים בעלויות כתוצאה מסינרגיות שיאפשר עוד השקעה בשיווק ועוד רכישות.

שוק הגיימינג הצטנן

מן הצד השני איירון סורס תישאר חברה קטנה יותר באופן יחסי ממה שהיא היום — רווחית מאוד אמנם וזה מה שקרץ אצלה ליוניטי — אך כזו שהצמיחה המהירה כבר מאחוריה. שוק הגיימינג שפרח בתקופת הקורונה ואיפשר לאיירון סורס להשלים את הנפקת הספאק הישראלית הגדולה ביותר, התקרר מאז עם סיום תקופות הסגרים. האינפלציה שמשתוללת בכל העולם המערבי מפחיתה את התאבון של השחקנים להוציא כסף על משחקים חדשים, מה שמקשה עוד יותר על חברות המונטיזציה מסוגה של איירון סורס לצמוח.

האיחוד עם יוניטי, פלטפורמה גדולה לפיתוח והעלאת משחקים, היה אמור לתת לאיירון סורס עוד רגל חזקה וגישה ללקוחות חדשים. אם היא תישאר לבד במערכה מול יוניטי ואפלאבין, היא תהיה חייבת לחפש בית חדש כדי ליצור כוח נגדי לחברת הענק החדשה.

אפלאבין אמנם גדולה יותר מאיירון סורס במונחי הכנסות, אך היא נפגעה יותר מהסביבה המאקרו־כלכלית כך שאתמול עם פרסום הדו"חות היא הנמיכה את התחזיות. עם זאת, היא עדיין צפויה לסיים את השנה עם הכנסות של כ־3 מיליארד דולר. איירון סורס אמורה לסיים את 2022 עם צמיחה של כ־40%, אך זאת על הכנסות של 765 מיליון דולר. היתרון המשמעותי של איירון סורס ומה שמשך בה את יוניטי, הפחות רווחית, הוא בעיקר הרווחיות הגבוהה שלה שצפויה להגיע ליותר מ־200 מיליון דולר בשורת ה־EBITDA בסיכום השנתי. יחד הן היו אמורות להגיע לרווח תפעולי של מיליארד דולר ב־2024.

יתרון נוסף בעסקת איירון סורס הוא שבחברה הממוזגת הזאת יוניטי עדיין תהיה דומיננטית יותר עם 75% מהמניות והיא תוכל לקבוע את הכיוון שלה באופן מובהק יותר. מה שמשחק לרעתה של אפלאבין הוא גם סדרת הרכישות שעשתה בשנה האחרונה שהעמיסה חוב על המאזן שלה וגם גזלה תשומת לב ניהולית. היתרון הגדול במיזוג עם אפלאבין הוא כמובן ביצירת חברה בעלת כובד משקל בלתי מעורר בשוק הפצת המשחקים.

מניית אפלאבין נפלה אתמול בחדות אך נראה כי המשקיעים לא הבינו את דחיפות העסקה ובעיקר את הוויתורים אליהם מוכנה החברה למען המיזוג עם יוניטי. יוניטי, שמבחינתה שני התרחישים טובים והיא רק צריכה לבחור בזה שיהיה מוצלח יותר לדעתה, נסחרה בעלייה קלה.



תגיות