אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל מימון ישיר: "יש עליית סיכון בכל ענף האשראי החוץ־בנקאי" ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר | צילום: תומי הרפז

מנכ"ל מימון ישיר: "יש עליית סיכון בכל ענף האשראי החוץ־בנקאי"

שיעור הפסדי האשראי של מימון ישיר הוכפל. המנכ"ל ערן וולף: "אין פרופיל ברור למתקשים להשיב את ההלוואות, יש עליית סיכון אצל כולם"

14.11.2022, 19:45 | אלמוג עזר

מימון ישיר ממשיכה להרוויח אולם מפלס החששות עולה. חברת האשראי החוץ־בנקאי הגדולה בישראל פרסמה את הדו"ח הכספי לרבעון השלישי והציגה עלייה ברווח הנקי ובהכנסות, אולם השוק הגיב בחדות כאשר שלח את מניית החברה שבשליטת משפחת שנידמן לירידות של יותר מ־7%. החברה השלימה ירידה של 5% מתחילת השנה, לשווי שוק של 2.26 מיליארד שקל.

המגמה השלילית במניית מימון ישיר נבעה, ככל הנראה, מהעלייה בהוצאות הפסדי אשראי של החברה. ברבעון השלישי של 2022 הוכפלו הפסדי האשראי של החברה ל־36.1 מיליון שקל, לעומת הפסדים של 14.8 מיליון שקל ברבעון המקביל.

מתוך אותם 36 מיליון שקל של הפסדי אשראי, 30 מיליון שקל מוגדרים כהלוואות שסווגו "לעלות מופחתת", כלומר הלוואות שהחברה מאמינה שלא תוכל לגבות במלואן. מעבר לכך החברה מחקה הלוואות של 1.7 מיליון שקל והכריזה על הלוואות של 8.4 מיליון שקל כחובות אבודים. מתוך כך, שיעור הפסדי האשראי המשוקלל מתוך תיק האשראי זינק לכמעט 3% מהתיק, לעומת 1.67% מהתיק ברבעון המקביל.

ההנחה היא שעלייה בהפסדי אשראי נובעת בעיקר בשל הקושי של חלק מהלווים של החברה לעמוד בתשלומי החוב, בעקבות עליית מדד המחירים והריבית במשק. ריבית הפריים של בנק ישראל עלתה מ־1.6% בתחילת השנה ל־4.056% באוקטובר האחרון, מהלך שמייקר משמעותית את ההלוואות שאותן מעניקה מימון ישיר.

על פי דו"ח החברה, העלייה בהפסדי אשראי נובעת מכך שתיק ההלוואות הנמצא בסיכון עלה מתחילת השנה ב־30%. על רקע השינויים בתיק האשראי נאלצה החברה להגדיל את הפרשותיה ב־8 מיליון שקל. העלייה בסיכון של החברה נובעת מהעלייה בריבית בנק ישראל, שהביאה להגדלת ההחזרים החודשיים של הלקוחות. מצב זה מסכן את ההלוואות שהעניקה מימון ישיר, שהן הלוואות יקרות יחסית שניתנות בריבית של 8.6% צמודת מדד.

על פי ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר העלייה בסיכון בביטוח ישיר היא בבואה של מצב הצרכנים במשק. "המשכנתאות התייקרו במאות שקלים מדי חודש ויש עלייה בעומס על הציבור בעקבות עליית הריבית, אז אנחנו חווים עלייה בנזק" אמר וולף ל"כלכליסט". "אין סגמנט ספציפי שבו ראינו קושי גדול יותר בהשבת ההלוואה לעומת האחרים. כלומר אין פרופיל ברור למתקשים להשיב את ההלוואות, אלא יש עליית סיכון across the board בענף. כשריבית עולה במהירות, הסיכון גדל כמעט באופן אוטומטי. בעקבות העלייה בסיכון, החלטנו להגדיל כבר עכשיו את ההפרשות לקראת הבאות".

אולם שינוי התנאים במשק לא פוגע רק בהלוואות הקיימות. עליית הריבית אמורה להקשות גם על שיווק הלוואות חדשות ללקוחות. הריבית הממוצעת של תיק ההלוואות לרכבים של מימון ישיר עומד כאמור על 8.6%, מה שמסביר את הנתון בדו"ח הרבעון השלישי שלפיו ההכנסות משיווק הלוואות ומתן ערבויות קטן בחצי ברבעון השלישי של השנה הנוכחית לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעוד הוא יורד מ־9.3 מיליון שקל ל־4.5 מיליון שקל.

גם בעיות מלאי הרכבים החלו לכרסם בהכנסות החברה. כידוע, על רקע משבר השבבים בחודשים האחרונים, קיים קושי במסירת רכבים חדשים בסוכנויות השונות. על פי הדו"ח של מימון ישיר ההכנסות ממכירת רכבים ומפרסום ירדו ל־44 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה לעומת 47 מיליון שקל ברבעון המקביל.

מימון ישיר שהוקמה ב־2006 עוסקת במתן הלוואות לרוכשי רכבים כלקוחות פרטיים (אולם לעיתים גם ללקוחות עסקיים). מתוך כך היא נהנית מבטוחה חזקה מאוד בעת חלוקת האשראי — הרכב עצמו. תיק האשראי של החברה עומד על 3.185 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון השלישי לעומת 1.48 מיליארד שקל בתקופה המקבילה.

לאורך השנים האחרונות, שהתאפיינו בעיקר בגאות בענף הרכב ובריביות נמוכות, שתמכו במכירות החברה וברווחיה. כך, בחמש השנים האחרונות עלו רווחי החברה מ־77 מיליון שקל ל־181 מיליון שקל. השנה היחידה בה רווחיה הפסיקו מלצמוח היתה ב־2020, על רקע השפעות הקורונה על המשק. הרווח של החברה בא לידי ביטוי בתשואה להון של 25% בחברה.

כאמור, גם ברבעון השלישי של השנה המשיכה חברת האשראי החוץ־בנקאי להציג רווחיות גבוהה. הרווח הנקי של מימון ישיר עמד על 55.4 מיליון שקל לעומת 42.2 מיליון שקל ברבעון המקביל, עלייה של 31.3%. בשורה העליונה, ההכנסות מימון נטו הסתכמו ב־241.4 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה לעומת 165.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, עלייה של 45.5%. העלייה במדד המחירים לצרכן הגדילה את ההכנסות מריבית של החברה עבור ההלוואות ל־158.8 מיליון שקל ברבעון הנוכחי לעומת 96.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, עלייה בשיעור של 65%.

מעבר לפעילות מימון רכישת כלי רכב, מימון ישיר החלה השנה לפעול גם בתחום המשכנתאות ולשם כך הקימה את החברה־הבת מימון ישיר נדל"ן ומשכנתאות. עד כה חילקה מימון ישיר משכנתאות בהיקף של 63 מיליון שקל.

"מימון ישיר היא עדיין חברה מעולה שנסחרת במכפיל רווח שנע בין 10 ל־11. אולם מודל הרווח שלהם ייבחן בחודשים הקרובים בעקבות השינויים בשוק" מסביר מנהל השקעות בענף והוסיף "העתיד יגיד אם הירידה חדה של מניית החברה היתה תגובת יתר של השוק או שזו היתה ירידה מוצדקת לאור היפוך המגמה בחברה לאחר שנים ארוכות של הצלחה".

מי שלא הצליח לחזות בסכנה להיפוך מגמה היא קרן הגידור נוקד. הקרן של רועי ורמוס ושלומי ברכה נכנסה להשקעה של 34.4 מיליון שקל במימון ישיר. הרכישה של החברה נעשתה מחוץ לבורסה והיוותה 1.45% ממניות מימון ישיר, ונוקד עלתה לאחזקה של 6.32% בחברת האשראי החוץ־בנקאי, ששוויים טרם הירידות עמד על 142.5 מיליון שקל, כך שקרן הגידור ספגה הפסד על הנייר של 10.6 מיליון שקל ביום אחד.




תגיות