אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד הבטחה על הקרח של ברקת: עובדים מהודו לענף הבניין  ניר ברקת | צילום: שאול גולן

עוד הבטחה על הקרח של ברקת: עובדים מהודו לענף הבניין 

שר הכלכלה בישר על הבנות עם מקבילו ההודי, שלפיהן 30 אלף עובדים הודים ישולבו בענף הבנייה. אך למרות ההצהרה החגיגית, המדינות לא חתמו על הסכם

22.04.2023, 20:49 | יובל אזולאי

שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת בישר עם שובו בסוף השבוע מהודו על הבנות שהושגו בפגישתו בניו דלהי עם מקבילו, שר הכלכלה ההודי פיוש גויאל, על שילובם של עשרות אלפי עובדים הודים במשק הישראלי.

לפי ברקת, סוכם כי 30 אלף עובדים הודים ישולבו בענף הבנייה, שסובל ממחסור חריף של פועלים, ועוד אלפי עובדים מהודו ישולבו בענף הסיעוד. "המהלך יקל על המעסיקים הישראלים שחסרים ידיים עובדות ויאפשר להאיץ פרויקטים בענף הבנייה שלאורך זמן יסייעו בהורדת יוקר המחיה", אמר ברקת. אך למרות ההצהרה החגיגית, ישראל והודו לא חתמו ביניהן על שום הסכם קונקרטי, ואם ייחתם – יהיה זה רק בעוד כמה חודשים.

בלשכתו של ברקת לא ידעו לנקוב בפרק הזמן שיידרש להשלמת המהלך, והעריכו כי קידומו יימשך בחודשים הקרובים, מה שהופך את הבשורה שלו למעסיקים כבשורה על תנאי גדול מאוד.

זאת לא הפעם הראשונה שהודו עולה לכותרות כספקית אפשרית של כוח אדם לענפי הבנייה והסיעוד בישראל שמשוועים לידיים עובדות. גם במהלך כהונת הממשלה הקודמת של נפתלי בנט ויאיר לפיד יבוא של עובדים מהודו לענפים אלה, כמו גם לענפים אחרים במשק, עלה לדיון, אך לדברי גורם בענף הבנייה המהלך לא הבשיל.

בתוך כך שרת הפנים לשעבר איילת שקד ביקרה ביוני שעבר במרוקו ברקע הידוק היחסים בין שתי המדינות בעקבות הסכמי אברהם. במהלך הביקור היא העלתה לפני שרי החוץ והפנים המרוקאים אפשרות שעובדים ממרוקו ישתלבו במשק הישראלי, תוך שימת דגש על ענף הבנייה. גם ניסיונות אלה לא שינו את תמונת המצב בענף הבנייה, שמתמודד כיום עם מחסור של כ־30 אלף עובדים.

לפי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוב העובדים הזרים שמועסקים באתרי הבנייה הגיעו לישראל עוד טרם מגפת הקורונה והם שוהים בארץ מתוקף אשרות שהייה לתקופה של עד חמש שנים. עם פרוץ המגפה הופסקה הגעת עובדים מסין, ועם הפלישה הרוסית לאוקראינה הופסקה גם זרימת העובדים מאוקראינה. בישראל עדיין יש עובדים זרים מסין ומרומניה שמועסקים באתרי בנייה על בסיס אשרות שניתנו טרום המגפה, ובחודשים האחרונים התחדשה גם הגעתם של עובדי בניין ממולדובה.

עם זאת, בענף הבנייה אומרים כי עובדים אלה מגיעים בקבוצות קטנות יחסית, ולא בהיקפים שיכולים להקל את מצוקת כוח האדם. על פי הערכות, בענף הבנייה מועסקים כ־5,000 עובדים ממולדובה. לפי גורמים בענף, מספר העובדים בענף מאפשר בנייה של 70-60 אלף דירות בשנה, בעוד הביקושים מכתיבים קצב של לפחות 100 אלף התחלות בנייה.

מחסור העובדים בענף הבנייה יורגש עוד יותר עם התחדשות הביקושים לדיור לאחר שהריבית תתחיל לרדת. עליית הריבית בחודשים האחרונים הובילה לצינון הביקושים בענף על רקע הירידה בביקוש למשכנתאות.

גם בנסיעתו להודו ברקת לא חמק מפעולות המחאה נגד ההפיכה המשטרית. בטיסתו חזרה לארץ כמה נוסעים במטוס זיהו אותו ומחו בפניו על חברותו בממשלת נתניהו, שפועלת להחלשת מערכת המשפט, וקראו לעברו בין השאר "בושה".

תגיות