אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה־הבת של פנינסולה למתן אשראי ליהלומנים תיסגר ג'קי כהן | אוראל כהן

בלעדי

החברה־הבת של פנינסולה למתן אשראי ליהלומנים תיסגר

חברת האשראי החוץ־בנקאי שבשליטת מיטב רכשה את תיק האשראי לענף היהלומים מבנק אגוד ב־21.3 מיליון דולר, אך הפעילות לא התרוממה. החברה הייעודית לכך תיסגר, והלקוחות יועברו לאפיק ההלוואות הרגיל של פנינסולה — מהלך שעלול לגרום למחציתם לעזוב

17.01.2024, 06:02 | גולן חזני ועירית אבישר

התיק שנרכש לפני שלוש שנים איבד גובה: חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה מקטינה את פעילותה מול ענף היהלומים. ל"כלכליסט" נודע כי החברה, שבשליטת בית ההשקעות מיטב (57%), שמשפחות סטפק וברקת שולטות בו, החליטה לסגור את החברה לאשראי נקוב יהלומים - החברה־הבת הייעודית לתחום זה.

פנינסולה אינה פורשת לגמרי מהתחום, ותמשיך להציע הלוואות למגזר, אך באפיק הפעילות הרגיל שלה. לפי הערכות, היקף האשראי של החברה לענף היהלומים הוא יותר מ־100 מיליון שקל, אך נראה כי רק כמחצית מלקוחות פנינסולה בתחום ימשיכו לעבוד איתה, והיתר יחפשו מקורות מימון אחרים.

לחברה הייעודית של פנינסולה בתחום היהלומים היו שני יתרונות מרכזיים: היא העניקה את ההלוואות בדולרים והותאמה לסקטור הזה, שנהנה מפטור ממע"מ על עסקאות המתבצעות בתוך הענף. מדובר בשני פרמטרים שלא יעמדו לרשות הלווים, שיבקשו לקבל אשראי במסגרת הפעילות הרגילה של פנינסולה, ולכן ההערכה היא שחלק לא מבוטל ממבקשי ההלוואות בענף היהלומים לא ימשיך לעבוד עם החברה.

ההחלטה לסגור את החברה הייעודית נבעה מקשיים בגיוס מקורות מימון לענף זה. בעבר נשענה פנינסולה על גיוס אג"ח בשוק ההון, אך בימים אלה הגיוס בריביות נמוכות הוא מאתגר, בעיקר כשהאשראי מיועד לענף היהלומים, שנחשב לתחום בסיכון גבוה. גם גיוס מהמערכת הבנקאית הוא בעייתי, שכן הבנקים סימנו כבר מזמן את הענף כבעל סיכון גבוה, ולראיה, יש כיום רק שני בנקים הפעילים בתחום: דיסקונט ומזרחי טפחות.


תיק היהלומים כבר לא משמעותי מספיק עבור פנינסולה,  תיק היהלומים כבר לא משמעותי מספיק עבור פנינסולה תיק היהלומים כבר לא משמעותי מספיק עבור פנינסולה,


הכניסה המשמעותית של פנינסולה לתחום האשראי ליהלומים היתה בשנת 2020, כאשר רכשה את תיק האשראי לענף זה מידי בנק אגוד, שנאלץ להיפרד מהתיק כתנאי לאישור המיזוג שלו עם בנק מזרחי טפחות. פנינסולה רכשה את התיק, שהיקפו ב־2020 היה 53.4 מיליון דולר, בתמורה ל־21.3 מיליון דולר בלבד. המחיר הנמוך נבע מהעובדה שחלק לא מבוטל מהאשראי היה בעייתי, אם כי בסופו של דבר מרבית ההלוואות נפרעו - כך שמבחינת פנינסולה מדובר היה בעסקה רווחית. אולם מבחינה עסקית הפעילות הזו לא התרוממה, והיקף התיק הלך והצטמצם מאז הרכישה, והוא צפוי להמשיך ולהתכווץ בצורה מהותית עם הוצאתו מהחברה הייעודית.

פנינסולה היא מחברות האשראי החוץ־בנקאי הגדולות בארץ עם תיק אשראי של 1.38 מיליארד שקל, נכון לסוף ספטמבר. החברה אומנם שמרה על יציבות במהלך המשבר שעבר על ענף האשראי החוץ־בנקאי, אולם היא מתמודדת עם לא מעט אתגרים.

כך, למשל, לקוח גדול של החברה הוא מנכ"ל SOS תומר לוי, שעומד במרכז חקירת רשות המסים בחשד להפצת חשבוניות פיקטיביות, והלוואותיו בפנינסולה נקלעו לקשיים. הוא אמנם הגיע להסדר עם החברה, אך באחרונה דיווחה פנינסולה כי המשטרה מתנגדת להסדר, שכולל מימוש נכס שבבעלות לוי.

בנוסף, בסוף דצמבר פרש מתפקידו מנכ"ל פנינסולה אייל ליאור, אחרי פחות משנתיים בתפקיד ו־14 שנים בחברה. מי שמונה לתפקיד המנכ"ל באופן זמני הוא ג'קי כהן, שהיה יו"ר החברה ובעבר ראש האגף העסקי בבנק הפועלים.

פנינסולה סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2023 ברווח נקי של 41.7 מיליון שקל, עלייה של 23% לעומת התקופה המקבילה. השיפור נבע בעיקר מעליית הריבית, והוא נרשם אף שההפרשות להפסדי אשראי כמעט הוכפלו ל־10.7 מיליון שקל ותיק האשראי ירד ב־4% בשלושת הרבעונים הראשונים. החברה נסחרת לפי שווי של 303 מיליון שקל, לאחר שמתחילת אוקטובר אשתקד איבדה 15% משווייה.

תגיות