אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת חוק: סגירת סניפי בנקים תהיה כפופה לאישור ועדת הכלכלה מליאת הכנסת. כרסום בעצמאות בנק ישראל | צילום: אלכס קולומויסקי

הצעת חוק: סגירת סניפי בנקים תהיה כפופה לאישור ועדת הכלכלה

כיום בסמכות המפקח על הבנקים לאשר סגירת סניפים; לפי הצעת החוק לה שותפים חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיצי,ה גם צמצום בשטח סניפי הבנקים או בכוח אדם יהיה כפוף לאישור ועדת הכלכלה

21.02.2023, 10:55 | עירית אבישר

עוד ניסיון לכרסם בעצמאות בנק ישראל: אתמול הוגשה הצעת חוק, שלפיה אישור של סגירת סניפי הבנקים יהיה כפוף לאישור ועדת הכלכלה, זאת בעוד כיום למפקח על הבנקים הסמכות הבלעדית לאשר זאת. מדובר בהצעת חוק ששותפים לה חברים מהקואליציה והאופוזיציה: ח"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה, ח"כ אלון שוסטר מהמחנה הממלכתי וח"כ אחמד טיבי מחד"ש-תע"ל. זהו שיתוף פעולה לא טריוויאלי בימים אלה של יחסים עכורים בין הקואליציה לאופוזיציה.

לפי הצעת החוק, לא מספיק שהמפקח על הבנקים יאשר סגירת סניפים, אלא לאחר מכן ועדת הכלכלה תדון ותחליט אם לאשר את סגירת הסניף. זאת ועוד, גם כל צמצום משמעותי של שטח או כוח האדם בסניף, יובא לאישור ועדת הכלכלה.

חברי הכנסת מסבירים כי הרקע להצעת החוק הוא ריבוי סגירת הסניפים בשנים האחרונות. "מספר סניפי הבנק לנפש בישראל נמוך בהשוואה לעולם, כשבישראל קיימים 11 סניפים על כל מאה אלף תושבים, לעומת 27 סניפים בממוצע על כל מאה אלף תושבים במדינות האיחוד האירופי ובארה"ב", צוין בדברי ההסבר.

לפני כשש שנים העניקה הכנסת למפקח על הבנקים סמכות לאשר כל סגירה של סניף, אולם לפי נתונים שנחשפו בשנת 2021 התברר כי המפקח על הבנקים דחה רק 4% מהבקשות לסגירת סניפים (9 מתוך 225 בקשות לסגירת סניפים), ולכן בכנסת רוצים להקשיח את אישור סגירת הסניפים באמצעות מנגנון לפיו גם ועדת הכלכלה תצטרך לאשר כל סגירת סניף.

"מלבד זאת, החוק כיום מתייחס רק לבקשות סגירת סניפי בנקים, אך לא נקבע בו כל הסדר לעניין צמצום שטחי סניפי הבנקים או הפחתת מספר המשרות, כך שהבנקים מצמצמים שירותים לציבור ושטחים של סניפים בנקאים ללא כל בקרה או פיקוח. לפי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בשנים 2012-2019 חל צמצום של כעשרת אלפים משרות בסניפים, קיטון מצטבר של 26.5%. כמו כן, בשנים 2015–2019 חלה ירידה של כ-42,300 מ"ר (כ-8.7%) בשטחים של סניפי הבנקים", נכתב בהצעת החוק.

הצעת החוק מצטרפת לצעדים נוספים שהכנסת והממשלה רוצים לבצע ולהתערב בפעילות של בנק ישראל. כך למשל בטיוטת חוק ההסדרים נקבע כי אישור תעריפון עמלות הבנקים ייעשה לא באופן בלעדי ע"י בנק ישראל, אלא תוך התייעצות עם שר האוצר. בנוסף ישנן הצעות חוק נוספות שקוראות להתערבות בתמחור הריבית בבנקים, כמו הצעת יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני להקפיא את הריבית על המשכנתאות. אתמול התבטא גם שר החוץ אלי כהן בנושא הריבית, וקרא לשר האוצר לגבש עם נגיד בנק ישראל מתווה לעצירת העלאות הריבית (סמכות שנמצאת כיום באופן בלעדי בבנק המרכזי), אך שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הבהיר שבכוונתו לשמור על עצמאות בנק ישראל.





תגיות