אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נודדים מזרחה: המשקיעים עוברים משוק ההון הסיני ליפני תיירים בטוקיו. תעשיית התיירות מתאוששת ממגפת הקורונה ומכניסה דולרים למדינה | צילום: EPA/KIMIMASA MAYAMA

נודדים מזרחה: המשקיעים עוברים משוק ההון הסיני ליפני

הקשיים של הכלכלה הסינית והמתיחות הגוברת מול ארה"ב שולחים את קרנות ההשקעה לשכנה יפן, שנהנית מיציבות וגם מהתאוששות כלכלית יפה לאחר מגפת הקורונה. מדד ניקיי עלה בכ־30% מתחילת השנה והיכה גם את הגאות בוול סטריט

06.08.2023, 21:18 | ליטל סמט

ההתאוששות הכלכלית המקרטעת של סין מאז הסרת מגבלות הקורונה והמתיחות הגיאופוליטית הגוברת שלה עם ארה"ב עזרו לשכנתה יפן להפוך ליעד המועדף באסיה להשקעות זרות בשוקי המניות, לפי סוכנות בלומברג. בדו"ח של גולדמן זאקס, המתייחס לששת החודשים הראשונים של 2023, רכישות של מניות יפניות בידי משקיעים זרים עקפו את הרכישות של מניות סיניות זו הפעם הראשונה מאז 2017. גם האנליסטים במורגן סטנלי ציינו, כי בעוד המשקיעים הזרים בסין ובהונג קונג בעיקר מכרו מניות ביולי – למרות הראלי בבורסות המקומיות, ביפן הם דווקא עסקו בקניית מניות.

קרן אליאנץ אוריינטל אינקום, שמנהלת נכסים במיליארד דולר ומתמקדת בהשקעות באסיה, משקפת את השינוי הזה. הקרן העלתה בחודשים האחרונים את החזקותיה במניות יפניות על חשבון הסיניות, כך שיפן מהווה נכון לסוף יוני 40% מהקרן. בסוף יוני שיעור המניות היפניות של הקרן עוד עמד על 25%, וחשיפה הגבוהה פי חמישה מזו של המניות הסיניות, כך לפי נתונים שאספו בחברת Factsheet. התשואה של הקרן עמדה על 14% בשנה האחרונה והביצועים שלה נחשבים בין הטובים בתעשייה.

לפי בלומברג, בשבוע האחרון של יולי קרנות בינלאומיות רכשו מניות יפניות ב־196 מיליארד ין (1.38 מיליארד דולר). "יפן היא הכלכלה השלישית הגדולה בעולם, ולפיכך לחשיפה אליה בתיק ההשקעות יש יתרונות", אמר מנהל תיקי השקעות באיסטספרינג אינווסטמנט, אוליבר לי. לדבריו, המדינה ממוצבת בצורה טובה כדי להרוויח מחלק מהמתיחות הגיאופוליטית באזור, בהתחשב בכך שלחברות היפניות יש ידע בייצור ואוטומציה. ההעדפה למניות היפניות נובעת במידה רבה מהחיפוש אחר חלופות למניות הסיניות, בין השאר בשל היעדר אמון בכך שההתחייבויות של הממשלה הסינית לתמוך בכלכלה יניבו פירות.

תיאבון המשקיעים למניות היפניות לא ירד גם לאחר שבסוף החודש שעבר הפתיע הבנק המרכזי את השווקים כשהכריז על צעד משמעותי בדרך לנורמליזציה של המדיניות המוניטרית. הבנק, בראשותו של הנגיד קאזואו אואדה, שנכנס לתפקידו באפריל, הודיע על ביטול התקרה שבה תשואות האג"ח יכולות להיסחר. עם זאת, בבנק החליטו גם לשמור ללא שינוי על הריבית הנמוכה שעומדת על רמה של 0.1%–. "הביצועים הטובים יותר של יפן ימשיכו אך בקצב מתון יותר", אמרה לבלומברג לאחר פרסום ההחלטה ריה נישיהארה, אסטרטגית מובילה בג'יי.פי מורגן. "אנחנו מחכים לראות את התגובה העתידית של השוק, אך נראה שהוא כבר עיכל את השינוי בתקרה על התשואות ומתייחס לכך כהוכחה לסיום הדפלציה". האנליסטים מאמינים שאפילו ייסוף פוטנציאלי של הין בעקבות השינוי במדיניות הבנק המרכזי לא יפגע בהתלהבות המשקיעים מהמניות. "הביצועים של שוק ההון יהיו טובים מכפי שאנשים מעלים על הדעת", הדגיש סטיוארט וינצ'סטר, מנהל בקרן אליאנץ. הין החלש הוא אחד הגורמים שמושכים את המשקיעים הזרים.

עם זאת, גורמי המשיכה ליפן לא נובעים רק מהרצון להתרחק מסין, אלא מבוססים גם על נתונים כלכליים מעודדים. כך, למשל, מדד ניקיי 225 היפני זינק מתחילת השנה בקרוב ל־30%, ביצועים טובים בהרבה משל מדד S&P 500 ומשל מדד MSCI סין, שעלה השנה ב־0.5% בלבד. ניקיי לא נסחר ברמה כזו גבוהה מאז תחילת שנות ה־90 של המאה שעברה, לפני כניסתה של יפן ל"עשור האבוד" – תקופה שאופיינה בצמיחה כלכלית שלילית.

כמו כן נרשמו גם שינויים לטובה בסביבה העסקית של יפן, בהם עלייה השנה בשכר. "התנאים הכלכליים הבסיסיים ביפן, כולל הכנסות החברות, טובים בהרבה מאשר בארה"ב, באירופה ובסין", אמר ל"ניו יורק טיימס" יואיצ'י מוראו, בכיר בחברת הפיננסים נומורה בטוקיו. "במונחים של צמיחת תמ"ג, הביצועים של יפן עומדים להיות טובים משל השאר". ביוני עדכנו הרשויות ביפן כלפי מעלה את נתוני הצמיחה עבור הרבעון הראשון של השנה לשיעור שנתי של 2.7%, לאחר תחזית ראשונית של 1.6%.

שוק ההון היפני זכה לתמיכה נוספת באפריל השנה כשהמשקיע וורן באפט ביקר במדינה, והודיע כי חברת ההשקעות שלו ברקשייר האת'וויי העלתה את ההשקעות שלה בחמש חברות פיננסיות יפניות ל־7.4%. בריאיון שהעניק באותו הזמן לעיתון הכלכלי היפני "ניקיי", אמר באפט שהוא "גאה ביותר" בהחזקות שלו בחברות היפניות. התמיכה הפומבית הזו של באפט הובילה להתעניינות מוגברת במניות היפניות, ובמשך חמישה ימים רצופים עד ל־14 באפריל משקיעים זרים רכשו מניות יפניות בשווי כולל של 7.83 מיליארד דולר.

הכלכלה נהנית גם משובם של התיירים הבינלאומיים לאחר הסרת הגבלות הקורונה – יפן היתה אחת המדינות האחרונות לפתוח מחדש את הגבולות שלה מאז פרוץ המגפה. "הם מוציאים הרבה יותר כסף מבעבר", הוסיף מוראו בנוגע לתיירים, והסיבה לכך לדבריו היא רמתו הנמוכה של הין מול הדולר. "המשקיעים סוף סוף הפנימו את השינוי והבינו שיש הזדמנויות רבות ביפן", סיכם בריאיון ל"ניו יורק טיימס" מנהל קרנות הגידור סת' פישר .

תגיות