אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
HSBC מזהיר: המהפכה המשפטית עלולה לפגוע בהשקעות הזרות ולהכביד על השקל בנק HSBC לונדון | צילום: AP

HSBC מזהיר: המהפכה המשפטית עלולה לפגוע בהשקעות הזרות ולהכביד על השקל

אחרי ברקליס וג׳י.פי מורגן הבנק הגדול באירופה, המנהל כ-3 טריליון דולר, פרסם סקירת מט"ח, והתייחס בין היתר למצבו של השקל. לפי HSBC, בכמה אזורים, סוגיית שלטון החוק השפיעה בשנים האחרונות על שער החליפין

06.02.2023, 16:23 | אדריאן פילוט

בנק HSBC הצטרף היום (ב') לאזהרות של ברקליס וג'י.פי מורגן מפני ההשלכות הכלכליות של המהפכה המשפטית. בסקירה שפרסם ציין כי היחלשות אפשרית של מערכת האיזונים והבלמים בישראל עלולה להשפיע לרעה על ההשקעות הזרות הישירות בכלכלה המקומית, שנחשבות לגורם מפתח לחיזוק המטבע המקומי.

הבנק הגדול באירופה, המנהל כ-3 טריליון דולר, פרסם סקירה על המטבעות באזור מרכז ומזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה, בה התייחס בין היתר למצבו של השקל. הבנק ציין כי במדינות אחרות באזור זה סוגיית שלטון החוק הייתה מניע משמעותי לשינויים בשער החליפין בשנים האחרונות. "השילוב בין המתחים הגיאו-פוליטיים הגוברים לבין תוכניות הרפורמה של הממשלה החדשה כבר הובילו ליציאת הון מסוימת", הסביר הבנק.

"ההיחלשות האפשרית של המערכת המוסדית בעקבות התרופפות הבלמים והאיזונים, עלולה להשפיע לרעה על עוצמת המטבע המקומי", כותבים בבנק. "כדאי לזכור שבחלקים אחרים של אזור CEEMEA (מרכז אירופה, המזרח התיכון ואפריקה), סוגיית שלטון החוק הייתה מניע חשוב עבור (שינויים) בשער החליפין בשנים האחרונות. השילוב בין המתחים הגיאו-פוליטיים הגוברים לבין תוכניות הרפורמה של הממשלה החדשה הוביל ליציאת הון מסוימת".

הסקירה משבחת את כלכלת ישראל ומתייחסת להיחלשות השקל האחרונה אל מול המטבעות העיקריים, לרבות הדולר. ב-HSBC מייחסים את רוב הירידה לחשש המשקיעים מנטילת סיכונים. עוד מדגישים שם כי רוב התנועות בשקל עדיין מוסברות על ידי גורמים מבניים, לרבות העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים (הכניסה המאסיבית של מט"ח, לרבות דולרים, שחיזקה את השקל, א"פ), וכמובן ההשקעות הישירות הזרות (FDI) שזינקו בשנים האחרונות.

"עם זאת", כותבים ב-HSBC, "אנו חושבים שאי אפשר להתעלם לחלוטין מההתפתחויות הפוליטיות האחרונות. תוכנית הממשלה עשויה להשפיע על המסגרת המוסדית, ועלולה להוביל להרעה בסביבת ההשקעות ובכך להכביד על השקל".

לדברי כלכלני הבנק, השקל התחזק בשנים האחרונות בעקבות הזרמת הון ניכרת - הן "דרך התיק" (השקעות פיננסיות לטווח קצר-בינוני) והן בערוצי הההשקעות הישירות הזרות: "משקל הזרים בשוק האג"ח המקומי עלה משמעותית מאז 2019 הודות ליסודות הכלכליים האיתנים של ישראל והכללתה במדד האג"ח הבינלאומיות (WGBI). הנתונים העדכניים ביותר מראים כי קרוב ל-12% מהחוב המקומי מוחזק כעת על ידי תושבי חוץ (שווה ערך לכ-18 מיליארד דולר).

בשלב זה, כלכלני HSBC סבורים כי בטווח הבינוני-ארוך, הכוחות הבסיסיים פועלים לטובת השקל, וסבורים כי לקראת סוף השנה המטבע הישראלי ייסחר סביב 3.2 שקלים לדולר (כעת הוא נסחר סביב 3.47 שקלים) - כלמר, בטווח הבינוני-ארוך הם חיוביים על השקל.

ביום שישי פרסם ג'יי.פי מורגן סקירה רשמית לשוק הישראלי שלפיה הרפורמות המשפטיות עלולות להוביל להשפעות על הצמיחה ולהורדת דירוג, בדומה למה שקרה בפולין. "השווקים בישראל נכנסו לטלטלה בגלל סיכון ייחודי שנובע ממתיחות גאו-פוליטית מתגברת שהתווספו לחששות המשקעים מתוכניות הממשלה לבצע רפורמות משפטיות", כתבו האנליסטים בדסק השווקים המתעוררים באירופה של בנק ההשקעות האמריקאי. כמה שעות מאוחר יותר קבעו גם כלכלני בנק ברקליס כי "אם הרפורמה המשפטית של ישראל תאומץ כפי שהוצעה במקור והמחאה ההמונית נגדה תסלים עוד יותר, הסוכנויות עלולות להוריד את תחזית הדירוג של המדינה ואפילו את הדירוג עצמו", עם זאת, בעיני ברקליס, גם אם דירוג האשראי של ישראל ייפגע, המדינה לא צפויה לצאת מה-WGBI - בהתחשב בעובדה כי הדירוג שלה עדיין מאפשר את השארתה בו.





תגיות