אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החל מפברואר: תעריף החשמל יעלה ב-2.6% תחנת הכוח אשכול באשקלון. מכירתה מאפשרת למתן את התייקרות תעריף החשמל בפחות מ-10% | צילום: שאטרסטוק

החל מפברואר: תעריף החשמל יעלה ב-2.6%

רשות החשמל השלימה השימוע לקביעת התעריף, חשבון חשמל ממוצע יעלה בכ-10 שקלים ויעמוד על 377 שקל. השלמת מכירת תחנת הכוח אשכול מידי חברת החשמל שתימשך השנה, ב-9 מיליארד שקל, אפשרה למתן את העלייה בתעריף

29.01.2024, 12:29 | עדיאל איתן מוסטקי

תעריף החשמל יעלה ב-2.6% החל מפברואר, לאחר שרשות החשמל השלימה את הליך השימוע לקביעת התעריף. מדובר בהתייקרות של כ-9.5 שקלים לחשבון של משק בית ממוצע, שיעמוד על 377 שקל (לפני מע"מ).

השלמת מכירת תחנת הכוח אשכול מידי חברת החשמל שמתוכננת להמשך השנה, בגובה 9 מיליארד שקל, אפשרה למתן את העלייה בתעריף. ללא המכירה, תעריף החשמל היה מזנק ביותר מ-10%. שיעור העלייה בתעריף החשמל דומה לעלייה במדד המחירים לצרכן (2.7%) מאז העלייה האחרונה בתעריף החשמל.

על אף שמכירת תחנת הכוח אשכול, "הבוננזה של התחנות", לפי מנכ"ל חברת החשמל לשעבר עופר בלוך, לא הושלמה, ברשות החשמל לקחו סיכון מחושב ובחרו לייעד כ-4 מיליארד שקל להפחתת התעריף. ייתר הכסף יעבור לחברת החשמל כפיצוי למכירת התחנה ולהקטנת החוב של החברה שזינק בשנתיים האחרונות ונע על כ-40 מיליארד שקל. כחברה ממשלתית, עלייה משמעותית בחוב של חברת החשמל ובתשלומי הריבית על החוב עלולות להתגלגל לתעריף החשמל. הסיבה היא שכל הכנסותיה מגיעות מתעריף החשמל.

בשנים "רגילות" מתעדכן תעריך החשמל אחת לשנה, לקראת חודש ינואר. בשנתיים האחרונות, פריצת המלחמה באוקראינה בפברואר 2022 הובילה לתנודות חדות במחירי הדלקים בעולם ובעיקר מחיר הפחם. הפחם עלה בשיעור של יותר מ-140% במהלך 2022 והוא משמש לייצור כ-20% מהחשמל בישראל. מאז ירדו מחירי הדלקים בעולם.

באוגוסט 2022 רשות החשמל עדכנה את התעריף, שעמד אז על 353 שקל לחודש למשפחה (צרכן ביתי מייצג, ללא מע"מ). בינואר של שנה שעברה עלה מחיר החשמל שוב בכ־8%, כך שהחשבון הממוצע עמד על 382 שקל לחודש לפני מע"מ.

ברשות החשמל הסבירו שהסיבות לעלייה היו מחירי הדלקים שעלו והפסקת הסבסוד מס הבלו על הפחם. בפברואר ובאפריל חלו שתי ירידות תעריף נוספות שנבעו מירידה במחירי הפחם והחזרה של סבסוד מס הבלו על הפחם על ידי משרד האוצר.

בקביעת תעריף החשמל, נכללים שורה של פרמטרים, ביניהם מחירי הדלקים, עלות תפעול מערכת החשמל ושער החליפין. את התעריף קובעת רשות החשמל לאחר אישור במליאת הרשות הכוללת נציגי ציבור, משרד האוצר, משרד האנרגיה ורשות החשמל.

המלחמה הנוכחית מקשה גם על קביעת תעריף החשמל. כך למשל, עם פריצת המלחמה עזבו עשרות מומחים של חברת ג'נרל אלקטריק (GE) את הארץ. GE בנתה את הטורבינות ליחידות 70-80 של חברת החשמל בחדרה שכיום במהלך הקמה. התחנות החדשות אמורות להיות יעילות באופן משמעותי מתחנות ישנות יותר ולכן כניסתן לפעולה יכולה לחסוך בעלויות הדלקים של חברת החשמל. עזיבת המומחים את הארץ עיכבה את תחילת הפעלת היחידות במספר חודשים.

השפעה נוספת של עליית תעריף החשמל עלולה לבוא לידי ביטוי גם בתעריף המים. שוק המים משתמש בכמויות משמעותיות של חשמל למתקני ההתפלה והולכת המים, כך שעלייה בתעריף החשמל מתבטאת גם בתעריף המים. מקורות למשל, האחראית על הולכת המים (וללא מתקני התפלה) היא צרכנית החשמל האזרחית הגדולה בישראל, ומשתמשת ב-4%-5% מהחשמל המופק בישראל.

תעריף המים מתעדכן פעמיים בשנה, בינואר וביולי. השנה בחרו ברשות המים לצמצם את העלייה הנדרשת להשקעות במשק המים בשל המלחמה, אך לא מן הנמנע שביולי התעריף יעלה בכ-5%.


תגיות