אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העונש על ביקור פלוסי: סין עצרה יבוא של אלפי מוצרי מזון מטייוואן יו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי ונשיאת טייוואן צאי אינג-וון | צילום: AP

העונש על ביקור פלוסי: סין עצרה יבוא של אלפי מוצרי מזון מטייוואן

סמוך לנחיתתה של יו"ר בית הנבחרים בטייפה, סין השעתה יבוא של כ־2,000 מוצרי מזון בתואנה להליך רישום פגום. לעומת מהלכי ענישה קודמים שהחרימו מוצרים בודדים, מדובר בהסלמה דרמטית. גורם רשמי: "אנחנו בטוחים שזו רק ההתחלה"

04.08.2022, 06:02 | קתרין היל וויליאם לנגלי, פייננשל טיימס

סין חסמה יבוא של מאות מוצרי מזון מטייוואן והשעתה באופן זמני גם יצוא של חול למדינה. להערכת טייפה, מדובר ביריית הפתיחה לענישה כלכלית נרחבת בעקבות ביקורה של יו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי בטייוואן.

מאז ליל שלישי, כאשר גורמים רשמיים אישרו כי פלוסי אכן תגיע לטייוואן ותיפגש עם נשיאה טסאי אינג־וון, השעתה רשות המכס הסינית את היבוא של למעלה מ־2,000 מוצרים מתוך כ־3,200 מוצרי מזון שהיא מייבאת מטייוואן.

לבייג'ינג היסטוריה ארוכה של ענישת מדינות אחרות באמצעות ניתוקן משווקיה, והיא עשתה שימוש נרחב במהלכים כאלה נגד טייוואן. בה בעת, אנליסטים וגורמים רשמיים בממשלה ציינו כי מדובר בהרחבה משמעותית של נשק הענישה הכלכלית.

"בעבר, סין פגעה במוצרים מסוימים מתוך קטגוריה מובילה, כמו פירות או דגים, ובדרך זו ההשפעה המקרו־כלכלית על טייוואן היתה מוגבלת, אבל היתה לה האפשרות לצאת נגד אזורים שבהם המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית (DPP) חזקה", ציין צ'יו צ'וי צ'נג, סגן יו"ר מועצת ענייני המדינה, הגוף האמון על המדיניות כלפי סין. "אבל עכשיו הם מרחיבים את זה באופן משמעותי מאוד ויוצאים נגד מזונות מעובדים, מה שנותן להם כוח סחיטה עצום", ציין. "זו קרוב לוודאי רק ההתחלה. אנחנו בטוחים שהם ירחיבו את מהלכי הענישה הכלכליים".

מוצרי היבוא שבייג'ינג הקפיאה מכסים כעת 35 קטגוריות, כולל דגים ופירות ים, שמני מאכל, פירות הדר, עוגיות ועוגות, ופוגעים בחברות ציבוריות, בהן יצרנית האטריות והסויה ווה וונג ויצרנית המזונות הקפואים צ'י מיי. רשות המכס הסינית פרסמה את דבר הקפאת היבוא באתר שלה באמצעות הודעת "יבוא מושעה" עבור החברות הטייוואניות אשר לטענת סין לא השלימו את רישומן בהתאם לחוקים חדשים.

בתחילת 2021 אסרה סין על יבוא אננס טייוואני, מהלך אשר הממשלה בטייוואן יצאה נגדו באמצעות קמפיין ויראלי שתייג את הפרי כ"אננס החופש" ו"אננס הדמוקרטיה". בסיוע הקמפיין עלה בידה למצוא שווקים חלופיים.

בעוד סין היא שוק יצוא חשוב לתוצרת חקלאית ודגה מטייוואן, היקפו מגיע ל־200 מיליון דולר בשנה, שיעור זעום מהיצוא הכולל של טייוואן לסין. טייוואן ייבאה 5.7 מיליון טונות של חול וחצץ ב־2020, למעלה מ־90% מהם מסין. המדינה סבלה ממחסור בחול בתקופות של צמיחה מואצת, זאת ברקע מאמציה להגביל כרייה בנהרותיה כדי לצמצם נזקים סביבתיים.

גורמים רשמיים בטייוואן אומרים כי הם עדיין מנסים להעריך את השלכות המהלך, אך הם בטוחים שמדובר בנזק משמעותי. המפלגה הקומוניסטית בסין עויינת מאוד את ה־DPP, חרף העובדה שהמפלגה תומכת בשמירה על הסטטוס קוו במיצרי טייוואן. האיסור עלול להחלישה בבחירות בנובמבר, כשמצביעים בדרך כלל מתמקדים בנושאי כלכלה, סביבה וחברה. הממשלה הטייוואנית הודיעה כי תסייע לחברות להשלים את הרישום, אך ציינה כי היא לא תולה תקוות בכך שהדבר יביא להסרת החרם.

תגיות