אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשל תנאי השכר: משרד הבריאות לא מצליח לגייס רוקחים לרפורמת התמרוקים תמרוקים בסניף של רשת גוד פארם | צילום: אוראל כהן

בשל תנאי השכר: משרד הבריאות לא מצליח לגייס רוקחים לרפורמת התמרוקים

נציגת משרד הבריאות חשפה בדיון בוועדת הכלכלה בנוגע לרפורמה כי "בשנה וחצי האחרונות בדקנו 45 מועמדים והצלחנו לגייס אפס אנשים. המשכורת לאנשים עם תואר שני היא כמו של קופאית בסופר"

04.07.2022, 16:01 | אורנה יפת

"בשנה וחצי האחרונות בדקנו 45 מועמדים והצלחנו לגייס אפס אנשים. יש בעיה של תנאי העסקה ואנחנו לא מצליחים לגייס כוח אדם. אנחנו עושים מכרזים כל הזמן, אנחנו אמורים לקלוט 20 ומשהו משרות ולא מצליחים. המשכורת לאנשים עם תואר שני בכימיה וביולוגיה היא פחות מקופאית בסופר – 7,000 שקל.

"התפקידים שאנחנו מחפשים זה רכז שלתפקיד זה נדרשים שלוש שנות ניסיון או מרכז ללא ניסיון. אנשים עם תואר ראשון ברוקחות, כימיה, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה או הנדסה. אחרי שלב הסימולציה אנחנו לא מצליחים לגייס אותם", כך חשפה היום (ב') רינת בכר, מנהלת חלקת התמרוקים במשרד הבריאות בדיון שקיימה ועדת הכלכלה בראשות היו"ר מיכאל ביטון, שמטרתו היתה לשמוע על ההערכות של משרד הבריאות ליישום רפורמת התמרוקים.

רפורמת התמרוקים היא פרק נוסף ברפורמת היבוא שנכנסה לתוקף ביוני האחרון ובמסגרתה מורידה המדינה חסמי יבוא של מוצרי צריכה לישראל. עיקר הרפורמה הוא ביטול אגרות רישוי לכל מוצר ומעבר של אחריות על המוצר המיובא ממשרד הבריאות ליבואן עצמו שאמור להצהיר על בטיחות המוצר שהוא מכניס מייבא לישראל.

כפי שנחשף היום ב"כלכליסט", שר הבריאות ניצן הורוביץ עדכן בסוף שבוע שעבר את ועדת הכלכלה על הקושי לגייס רוקחים ליישום הרפורמה ועל חוסר ההענות של מעבדות בדיקה בישראל לקבל הסמכה על מנת לאשר תמרוקים בייבוא מקביל.

הראל שליסל, רכז תעשייה באגף תקציבים במשרד האוצר, ציין כי דווקא במשרד הכלכלה גייסו 23 מפקחים ליישום רפורמת הייבוא החדשה (רפורמת התקינה) בהצלחה יתרה. יו"ר הוועדה אף המליץ למשרד הבריאות לבדוק אפשרות של ניוד עובדים ממכון התקנים, שגם בו יתייתרו תקנים בעקבות רפורמת התקינה.

"יש לפחות שתי מעבדות שפנו אלינו להבהרות שנסביר להן את החוק והן דיווחו לנו שהן פונות לרשות להסמכת מעבדות כדי שתכיר בהן ומשרד הבריאות פרסם קול קורא למעבדות כדי שירשמו עוד מעבדות ליישום הרפורמה", המשיכה בכר. "אנחנו עשינו ביום חמישי האחרון כנס הסברה לכל העוסקים, היו 210 איש יצרנים, יבואנים חדשים ואנשים שרוצים להכנס לתחום ואנחנו נעשה עוד כנס עד סוף שנה".

יישום רפורמת התמרוקים דורש גם הערכות של מערכות מחשוב ובכר ציינה כי זהו חסם נוסף שעומד בפני משרד הבריאות. "אנחנו עובדים על מערכות מחשוב חדשות שאנחנו מחויבים מתוקף החוק להקים. זה מאתגר להקים אותן בזמן קצר ולדאוג שהן ידעו לדבר זו עם זו ועם המערכות הישנות, כי יש עוד מסלולים ישנים שממשיכים לפעול במשך ארבע שנים. אנחנו מקווים שנהיה מוכנים עם המערכות ב-1 בינואר 2023. בנוסף, אנחנו עובדים מול מכום התקנים. היו לנו 3 ישיבות איתם בנוגע לבדיקות בכדי לתת אישורים ליבוא מקביל במסלול הצהרה".

משרד הבריאות סיים לכתוב את התקנות לרפורמה והעביר אותן ללשכה המשפטית. השבוע אמורות להתפרסם התקנות להערות הציבור. ראובן בילט מחטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר ומבעלי חברת לילית קומסטיקה אמר בדיון כי היבואנים חוששים שמשרד הבריאות לא יגיש את התקנות בזמן וינצל את האפשרות שעומדת לו לבקש דחיה עד תשעה חודשים. בילט ביקש כי בכר המייצגת את המשרד תתחייב בדיון כי התקנות יוגשו בזמן. בכר אמרה בתגובה: "אני לא יכולה להתחייב בשלב הזה בשם משרד הבריאות שהוא לא יבקש הארכה. בקשת ההארכה היא בסמכות שר הבריאות". באם שר הבריאות יבקש הארכה, היא תידרש לאישור ועדת הבריאות של הכנסת.

בילט גם הציע למשרד הבריאות לגייס אנשים מתוך המשרד שכן לדבריו, שהרפורמה תיכנס לתוקף לא תהיה תעסוקה לכל בעלי התפקידים שכיום עסוקים באגרות רישוי ליבואנים. "אנחנו משלמים אגרות בהיקף מיליוני שקלים בשנה למשרד הבריאות", אמר בילט. "הם אומרים שיש להם בעיית כוח אדם. יש לי הצעה פשוטה. היום יש אלפי בקשות לאגרות ועוסקים בזה הרבה אנשים. שתהיה נוטיפיקציה לא יזדקקו לאותם אנשים. אותם עובדים שהיום עובדים בתפקיד הזה יהיו מיותרים, כי לא יהיו יותר כל כך הרבה דרישות לרשיונות וניתן לנייד אותם לטובת הרפורמה החדשה".

על כך אמרה בכר, "אנחנו לא יודעים בעצמנו מה יהיה גודל השוק וכמה יבקשו רשיונות. עושים הכל כדי לעמוד בתאריך של 1 בינואר 2023". בכר הוסיפה כי משרד הבריאות הוציא היום (ב') סקר אינטרנטי כדי שיוכל לאמוד כמה מבין העוסקים הקיימים היום ישארו במסלול ישן של רישיונות וכמה יעברו למסלול נוטיפיקציה שמבוסס על הצהרת יבואן ללא בדיקות.

ביטון קבע דיון המשך לספטמבר וביקש מנציגת משרד הבריאות "תתמקדו בקליטת עובדים ובתשתית. הוועדה מבקשת ממשרד הבריאות ומנכ"ל המשרד להאיץ היערכות ליישום רפורמת התמרוקים ובכלל זה קליטת עובדים הדרושים, הכשרתם, תיקון תקנות והעמדת תשתית. הוועדה מבקשת מהאוצר לסייע למשרד הבריאות בפתרון בעיית כוח אדם ולמידה ממשרד הכלכלה ועבודה עם מכון התקנים. הוועדה תבקש אישור מוועדת ההסכמות לדיון מעקב בתחילת ספטמבר לוודא שיש התקדמות בין הדיווח היום לדיווח בספטמבר", סיכם היו"ר.

תגיות