אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התקדמות הצבא האוקראיני לגבול הרוסי מזניקה את היורו חיילים אוקראינים | חיילים אוקראינים. צילום: רויטרס

התקדמות הצבא האוקראיני לגבול הרוסי מזניקה את היורו

המגמה מתהפכת: היורו מזנק על חשבון הדולר - גם השקל מתחזק; כמו כן בכירים בבנק האירופי, כולל נשיא הבנק הגרמני, רמזו בסוף השבוע על המשך המדיניות הניצית עד לריסון עליית המחירים; היורו מטפס ב-1% מול הדולר - המטבע האמריקאי נופל מתחת ל-3.38 שקלים; ביום חמישי יתפרסמו נתוני האינפלציה בישראל, בשלישי ייצא הנתון המקביל בארצות הברית וברביעי בבריטניה

12.09.2022, 15:49 | מיקי גרינפלד

התחזקות בשקל לקראת שבוע מט"ח עמוס נתוני מאקרו מהותיים: הדולר נחלש משמעותית היום ונסחר מתחת ל-3.39 שקלים, היורו נחתך אף הוא ונסחר סביב 3.42 שקלים.

התנועות מושפעות מהנסיגה בדולר בשוקי המטבעות העולמיים - היורו מזנק ב-1% ל-1.013% דולר, הפאונד עולה ב-0.8% ל-1.16 דולר. ברקע, בין היתר, התקדמות צבא אוקראינה לעבר הגבול הרוסי, כך לפי כלי תקשורת בחו"ל, היא שמזניקה את היורו לעומת הדולר.

כמו כן הבנק האירופי העלה בחמישי שעבר את הריבית ב-0.75%, ורמזים מצד בכירים בבנק על המשך המדיניות הניצית דוחפים את היורו הבוקר. בין היתר אמר בשבת נשיא הבנק המרכזי של גרמניה (Bundesbank) יואכים נגל כי "אם לא יהיה שינוי בתמונת מדד המחירים, נבצע צעדים ברורים נוספים".

בחזית המקומית שלנו, ביום חמישי תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט - התחזיות הן בטווח נרחב של בין עלייה של 0.7% לירידה קלה במדד - בכל מקרה מדובר בקצב נמוך יותר של אינפלציה ביחס לחודשים האחרונים, בין היתר בזכות ירידה חדה של 18% במחירי הדלקים בחודש שעבר. בחודש קודם עמד קצב האינפלציה השנתי על 5.2% והוא צפוי לרדת אל מתחת לסף ה-5%.

עוד לפני כן יתפרסמו הנתונים המקבילים מעבר לים. מחר יתפרסמו נתוני האינפלציה בארצות הברית וביום רביעי בבריטניה - בשני המקרים שבוע לפני החלטות הריבית שיקבלו הבנקים המרכזיים של שתיהן, הפד ברביעי ובנק אוף אינגלנד בחמישי.

לאחר ההעלאה האמורה של 75 נקודות בסיס באירופה בחמישי, ההערכות הן שהפד יודיע בשבוע הבא על העלאה זהה, בהמשך להעלאה מהחלטתו הקודמת. ב-27 ביולי העלה הפד את הריבית ב-0.75% לרמה של 2.5%. "בהמשך להעלאת הריבית ב-75 נקודות באירופה, אם אכן נראה את הבנק המרכזי בארצות הברית מעלה את הריבית בשיעור זהה, גדל הסיכוי שגם בנק ישראל ילך בדרכם ויעלה את הריבית ב-0.75% בהחלטה הבאה ב-3 באוקטובר", אומר עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים.

בלאומי מדגישים כי אין סיבה להתלהב מהאינפלציה הנמוכה יחסית בישראל ביחס למדינות המפותחות. גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, מציינים כי "האינפלציה בישראל נותרה נמוכה בהשוואה בינלאומית עקב מידת חשיפה פחותה יותר בישראל בהשוואה למדינות המפותחות לתהליכים הכלכליים הגלובליים הנוכחיים.

"האינפלציה הכללית בישראל נמוכה מחציון מדינות ה-OECD בפער של כ-3.9 נקודות אחוז, אך הפער באינפלציית הליבה נמוך משמעותית ועומד על כ-1.2 נקודות אחוז, כלומר עליית המחירים ללא מזון ואנרגיה בישראל דומה יותר למדינות המפותחות. מגמות אלה צפויות להימשך גם בחודשים הקרובים".

על רקע מצב הדברים האמור מיכאל בפמן ורזניק מצפים למדיניות ריבית גבוהה מצד בנק ישראל: "אנו מעריכים כי ריבית בנק ישראל תמשיך לעלות גם בישיבות הקרובות של הוועדה המוניטרית, ותגיע לרמה של 3.25% בתחילת 2023. הריבית צפויה להישאר ברמה זו עד אשר האינפלציה תתכנס חזרה לגבולות יעד יציבות המחירים, וכתוצאה הריבית הריאלית תעלה לרמה שאינה שלילית".

תגיות