אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרי הבריאות והאוצר: להקפיא התייקרות ההשתתפות העצמית בתרופות מרשם הרקע לזינוק במחיר - התייקרות היורו בשל ההפיכה המשפטית | צילום: בלומברג

פרסום ראשון

שרי הבריאות והאוצר: להקפיא התייקרות ההשתתפות העצמית בתרופות מרשם

על רקע הזינוק ביורו, פרסם שר הבריאות ארבל טיוטת צו לפיו תוקפא לחצי שנה העלאת מחירון תרופות המרשם ב-5%, שצפויה להיכנס לתוקף ביולי, ולחול על כמחציתן. למרות זאת, המקור התקציבי למהלך טרם נמצא ומי שצפויים להיפגע הם קופות החולים והאזרחים

18.06.2023, 22:20 | אדריאן פילוט

שר הבריאות משה ארבל שיגר הערב טיוטת צו מטעם משרד הבריאות המבקשת להקפיא את עדכון (כלפי מעלה) של ההשתתפויות העצמיות שהאזרחים משלמים עבור תרופות.

הרקע להתייקרות הצפויה בהשתתפויות העצמיות -ולפיכך במחיר התרופות שהאזרח משלם- הוא הזינוק ביורו, כתוצאה מההפיכה המשטרית שמחלישה את השקל.

מחירי התרופות בישראל הם בפיקוח משרד הבריאות (לפי מחירון המשרד), כאשר השתתפויות עצמיות נקבעות לרוב כשיעור ממחיר התרופה במחירון (לרוב מדובר על 15% ממחירן או 10% לעניין תכשיר גנרי). לפי הצו שהגיע ל"כלכליסט" , צפוי מחירון תרופות המרשם להתייקר בתחילת יולי ב-5% כלפי מעלה, עלייה שצפויה לחול על כמחצית מתרופות המרשם (כ-1,700 תכשירים).

מתברר כי הזינוק ביורו והשפעתה השלילית על מחירי התרופות, יחד עם האינפלציה הגואה, הלחיצו את ארבל (ש"ס) וגם את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ועל מנת "לטפל ביוקר המחיה" השניים החליטו "לספוג" את התייקרות.

אלא שהמהלך מעלה שני קשיים ממשיים שמראים עד כמה המהלך, שצפוי להוזיל את התרופות בכמה שקלים בודדים, עלול להיות יקר ואף בלתי אפשרי ליישום. הבעיה הראשונה היא כי ברגע שמקטינים את ההשתתפות העצמית ללא צעד משלים, מי שישא בעלות התייקרות בגין פיחות השקל הן קופות החולים עצמן. זה יגרע מהתקציב שלהן - שהוא סל הבריאות של אזרחי ישראל.

זו הסיבה שבקופות קיבלו בתדהמה את הצו ומתנגדים לו. פגיעה בתקציב הקופות (סל הבריאות) משמע פגיעה בשירותים שהקופות מעניקות לרבות הארכת תורים או הקטנת מספר השירותים. נזכיר כי חלק מהאוכלוסיות החלשות נהנות מפטור או הנחה משמעותית בהשתתפות עצמית.

גורמים במשרד הבריאות מסרו ל"כלכליסט" כי משרד הבריאות יספוג את העלות ולא הקופות, וכי מדובר בכסף קטן וחד פעמי (ההקפאה היא לחצי שנה בלבד - עד סוף שנת 2023). לשאלת כלכליסט מאיפה יש למשרד הבריאות "עודפים" לממן תרופות, השיב אחד מהבכירים שם כי "נמצא מקורות". קרי, אין מקור תקציבי נכון לעכשיו למהלך כאשר גם גורמים במשרד האוצר אישרו כי אכן המהלך אינו מתוקצב. כלומר, או שיהיה צורך בקיצוץ בשאר סעיפי תקציב בבריאות או בקיצוץ תקציבי של משרדים אחרים.

הבעיה השניה היא כי השינוי המלאכותי דורש התאמה של מערכות המחשוב (עדכון שיעורי ההשתתפויות העצמיות החדשים) ולפי מומחים בקופות רק התאמה הזו תעלה יותר מהיקף "הסובסידיה" שארבל וסמוטריץ' מבקשים לתת לאזרחים - מה שהופך את המהלך ללא כדאי בעליל.


תגיות