אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במקום המפעל שהוצת: נירלט קונה את דקוליין ב-63 מיליון שקל מפעל נירלט לפני מתקפת הטרור. העובדים לא הוצאו לחל"ת, וחלק יעברו למרלו"ג שכור בבאר שבע |

במקום המפעל שהוצת: נירלט קונה את דקוליין ב-63 מיליון שקל

יצרנית הצבעים, שהמפעל והמרלו"ג שלה בניר עוז הועלו באש ב־7 באוקטובר, רכשה את דקוליין מדני ו-ויויאן מינץ. דקוליין תייצר עבור נירלט חלק מהמוצרים עד להקמת המפעל בקיבוץ מחדש. נירלט קיבלה מקדמה של 100 מיליון שקל ממס רכוש

19.11.2023, 20:50 | יובל אזולאי

כחודש וחצי אחרי שהמפעל המרכזי שלה בקיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה עלה באש ונשרף כליל במתקפה הרצחנית של חמאס, מנסה יצרנית הצבעים נירלט, מקבוצת אינרום הציבורית, להרים ראש, ורוכשת בעסקת בזק את דקוליין ב־63 מיליון שקל מדני וויויאן מינץ. בנירלט אומרים כי הרכישה נועדה לאפשר לחברה לשוב לייצור מוצריה כחלופה לפעילות שנעשתה עד 7 באוקטובר במפעל בניר עוז, וכי העסקה טעונה אישור של הממונה על התחרות.

דקוליין, שמייצרת מוצרי צבע, ציפוי וחיפוי, היא חברה משפחתית, שבני הזוג מינץ הקימו לפני כ־25 שנה. היא מעסיקה כ־60 עובדים ופועלת מאזור התעשייה בעמק חפר. החברה נחשבת לשלישית בגודלה בישראל בתחומי פעילותה, אחרי נירלט וטמבור. הכנסות דקוליין ב־2022 הסתכמו בכ־51 מיליון שקל, וב־2021 הן עמדו על כ־44 מיליון שקל. תחום מוצרי הצבע הוא הגדול ביותר בקבוצת אינרום. במחצית הראשונה של 2023 הסתכמו מכירות אינרום ב־614 מיליון שקל, עלייה של 8% לעומת המחצית המקבילה ב־2022, כשתחום הצבע אחראי ל־36% מההכנסות. את הרבעון השני של השנה סיימה הקבוצה עם מכירות של כ־300 מיליון שקל, עלייה של 4% לעומת הרבעון המקביל.

גם המרכז הלוגיסטי של נירלט נשרף במתקפת החמאס, ולפני כחודש דיווחה החברה כי כבר קיבלה ממס רכוש מקדמה של כ־100 מיליון שקל מכספי הפיצויים. החברה מחזיקה בניר עוז במתחם ייצור נוסף שלא נפגע, והעבודה בו אמורה להתחדש בימים הקרובים.

בנירלט מסרו כי העסקה תמומן ממקורות עצמיים וחיצוניים, ובמסגרתה תירכש כל פעילות דקוליין לרבות הציוד, המלאי והקניין הרוחני. עוד הוסיפו כי לדקוליין יש מתקנים שמתאימים לייצור חלק משמעותי ממוצרי נירלט, לאחר שיכולות אלה אבדו לה לחלוטין בעקבות שריפת המפעל.

מדובר בעסקה שלא היתה יוצאת לדרך אלמלא הרס המפעל בניר עוז, שכן תחום צבעי השליכט והקרניזים, שבו מתמחה דקוליין, נשלט בידי נירלט וטמבור, וחברות קטנות מהן היו מתקשות לבצע את הרכישה.

גורמים בשוק מוצרי הצבע אמרו כי הצורך הבהול של נירלט להשיג תשתיות ייצור פגש בנכונות של משפחת מינץ למכור את החברה שייסדה, כשברקע מרחפת אי־ודאות באשר לדור המשך שינהל אותה. "למינץ היה חשוב מאוד שהמסגרת התעסוקתית של העובדים בעמק חפר תישמר, וכתוצאה מכך יישמר גם המותג דקוליין בחלק מערוצי הסחר. העסקה הזאת היא פונקציה של הזדמנות חריגה שנוצרה בשוק", אמר גורם שמקורב לה.

מנכ"ל נירלט עמרי לוטן אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "הרעיון לרכוש יצרנית צבע מעולם לא היה על הפרק, שכן נירלט היא מובילה ותיקה בענף הזה. בשנים האחרונות השקענו כ־50 מיליון שקל בשני קווי ייצור בניר עוז ובאוטומציה, והיה לנו קו מוצרים טוב ויציב, אך אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר הבנו שאין לנו איפה לייצר. נזקקנו למפעל פעיל, ובדקוליין יש פוטנציאל טוב גם להרחבת הפעילות העתידית שלנו".

לדברי לוטן, בכוונת נירלט לבנות מחדש את המפעל שחרב, ובהמשך לשלב את פעילות דקוליין בכלל פעילות החברה וקבוצת אינרום. "אנחנו נחושים מאוד לעשות זאת. התגובה שלנו לטרור מעזה היא מפעל חדש שיוקם לתפארת. הוא יהיה מדוגם ומתקדם, והמסר שלנו יהיה שאנחנו כאן ולא מפילים אותנו. צה"ל פועל בעזה, ואני מאמין שבסוף המקום הזה יחזור להיות בטוח".

מנכ"ל נירלט עמרי לוטן. "הייצור ייעשה בכמה מקומות במקביל"
, צילום: איקי מימון מנכ"ל נירלט עמרי לוטן. "הייצור ייעשה בכמה מקומות במקביל" | צילום: איקי מימון מנכ"ל נירלט עמרי לוטן. "הייצור ייעשה בכמה מקומות במקביל"
, צילום: איקי מימון

במקביל מנהלת נירלט משא ומתן מתקדם עם חברה מיוון, שתייצר עבורה חלק מהמוצרים לשוק הצבע על בסיס מים לענף הבנייה. זאת לצד שיתופי פעולה עם יצרנים מקומיים, שמוכנים לייצר עבורה חלק ממוצריה. "רכישת דקוליין לא פותרת את כל הבעיות, ואנחנו נעזרים בחברות נוספות שהציעו לסייע. יש אחווה בימים אלה, וגם אם זה אומר שהייצור ייעשה בכמה מקומות במקביל, מה שחשוב הוא שנחזיר את מוצרינו למדפים", אמר לוטן.

במתחם נירלט הועסקו כ־200 עובדים, שרבים מהם גרים בעוטף ובשאר יישובי הדרום. לדברי לוטן, חרף המצב המורכב, העובדים לא הוצאו לחל"ת, ובכוונת החברה לנייד לפחות חלק מהם למרכז הלוגיסטי שהיא מתכוונת לשכור בבאר שבע ושטחו כ־7,000 מ"ר: "בשונה מהמרלו"ג שהיה לנו בניר עוז, במקום החדש יש פחות אוטומציה, כך שיידרש עוד כוח אדם".

באשר לאירועי השבת השחורה מספר לוטן כי חיי רבים מעובדי נירלט בניר עוז ניצלו שכן המפעל היה סגור. "המחבלים הסתובבו במפעל, ולפי הערכות של גורמים מקצועיים פשוט הציתו אותו. בשבועיים הראשונים לא התאפשרה גישה למקום, בשל הלחימה, כך שהמפעל בער עד שהאש דעכה. אחת העובדות שלנו נחטפה לעזה עם בנה וחברתו, ובעלה נהרג. העובדים שלא פונו או משרתים במילואים, רוצים מאוד לשוב לפעילות רגילה, ואנחנו עושים לילות כימים כדי לחדש פעילות".

פרט לנירלט, קבוצת אינרום תעשיות ובנייה מחזיקה גם בחברת איטונג, בכרמית מיסטר פיקס וב־SP תעשיות, שעוסקת במערכות אינסטלציה. מנכ"ל הקבוצה נועם שצ'לקה אמר כי ההאטה בביקושים בענפי הבנייה והשיפוצים בעקבות המלחמה עלולה לפגוע בהכנסות הקבוצה ברבעון הרביעי, והוסיף כי מהלכי נירלט אמורים לאפשר לה לשמר את כוחה ונוכחותה בשוק. "כל חברות הקבוצה נערכות להמשך המלחמה ונוקטות פעולות צמצום והתאמת הוצאות, בשל ירידה בהיקפי הפעילות", כך שצ'לקה. אינרום נסחרת בתל אביב לפי שווי של 1.26 מיליארד שקל. מתחילת השנה איבדה המניה 22% משווייה לעומת 3.66% שאיבד מדד ת"א־125, ומתחילת המלחמה היא ירדה ב־2.1%. בעלי המניות הגדולים באינרום הם אלטשולר שחם (20%), מגדל ביטוח (17%), הפניקס (13%) וניר עוז (10%).

תגיות