אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אצבע משולשת למשטר: הפליטה האיראנית בדרך למדליה היסטורית קימיה עליזאדה, לוחמת טאקוונדו, אולימפיאדת טוקיו 2020 | Javier SORIANO, AFP

אצבע משולשת למשטר: הפליטה האיראנית בדרך למדליה היסטורית

היריבה האולימפית הגדולה ביותר של המשטר האיראני היא קימיה עליזאדה. לוחמת טאקוונדו ילידת כרג' שהיתה האישה האיראנית הראשונה שזכתה במדליה אולימפית ואז נמלטה מהמדינה שמדכאת אותה ועוד "מיליוני נשים". היא העפילה לחצי הגמר וזכייה במדליה תהפוך אותה לפליטה הראשונה שזוכה במדליה כחלק מנבחרת הפליטים

25.07.2021, 10:26 | אוריאל דסקל

ב-2016 קימיה עליזאדה - ילידת כרג', איראן - זכתה במדלית ארד בריו דה ז'נרו, המדליה הראשונה בהיסטוריה של איראן לאישה. 

לוחמת הטאקוונדו בת ה-18 בזמנו זכתה לכינוי "צונאמי" והממשל האיראני הילל את אישיותה והישגיה, ש"הוכיחו" כי נשים איראניות מקבלות הזדמנות שווה כמו של הגברים האיראנים.


קראו עוד בכלכליסט:


עליזאדה, שמגיל 7 מתאמנת בטאקוונדו בעיקר בגלל שבמתנ"ס הקרוב לביתה היה רק אימוני טאקוונדו, היא שם עולמי בענף משנת 2014 - אז זכתה באליפות העולם לנוער. היא זכתה גם במדלית הזהב באולימפיאדת הנוער ב-2014. 

"אני מאושרת עבור כל הנשים האיראניות" אמרה כשזכתה במדליה ההיסטורית לפני חמש נשים. "אני מקווה שבאולימפיאדה הבאה אזכה בזהב".


קימיה עליזאדה, לוחמת טאקוונדו, אולימפיאדת טוקיו 2020 , Javier SORIANO, AFP קימיה עליזאדה, לוחמת טאקוונדו, אולימפיאדת טוקיו 2020 | Javier SORIANO, AFP קימיה עליזאדה, לוחמת טאקוונדו, אולימפיאדת טוקיו 2020 , Javier SORIANO, AFP


שנה לאחר מכן, באליפות העולם בדרום קוריאה, זכתה במדליית כסף. הרשויות האיראניות, כאמור, היו מאושרים מהנערה האיראנית האדירה - אבל אז בינואר 2020 קרה משהו שהם לא ציפו לו. עליזאדה ברחה מהדיקטטורה הדתית באיראן. "אני רוצה לחיות חיים אחרים, לא כמו של אחרים", הסבירה לפיננשל טיימס. "אני אחת ממיליוני נשים מדוכאות באיראן", הוסיפה בחשבון האינסטגרם שלה.

באיראן מנסים לנצל את ההצלחות הספורטיביות לפרופוגנדה, בטח של נשים. אבל עליזאדה חשפה את האמת. "התלבשתי כמו שהם רצו שאתלבש, דיקלמתי משפטים שהם הכריחו אותי להגיד. ההצלחה לא היתה שלי, היא היתה שלהם. אנחנו (הספורטאים) רק כלים".


ימיה עליזאדה לאחר הזכייה, אולמפיאדת טוקיו, MURAD SEZER, REUTERS ימיה עליזאדה לאחר הזכייה, אולמפיאדת טוקיו | MURAD SEZER, REUTERS ימיה עליזאדה לאחר הזכייה, אולמפיאדת טוקיו, MURAD SEZER, REUTERS


אנשי המשטר האיראני מיהרו להוקיע אותה. היא התחילה לקבל איומים על חיה במדיות החברתיות. עליזאדה, במקביל, חיפשה מדינה שתקבל אותה. היא הגיעה להולנד ואז קיוותה לקבל אישור להילחם עבור גרמניה אחרי שהגיעה להמבורג. כיום היא חיה בנירנברג עם בן זוגה. 

היא לא קיבלה אישור להתחרות עבור מדינה אחרת ולכן לטוקיו הגיעה כחלק מנבחרת הפליטים. "אני עדיין ילדה מאיראן" הסבירה. "אבל אני גם תמיד אלחם עבור שוויון - כדי שכל הנשים באיראן יהיו בעלות יכולת ללכת בעקבות החלומות שלהן".

רצה הגורל ואת הקרב הראשון שלה היום בטוקיו 2020 עליזאדה עשתה מול לוחמת איראנית (קיאני שאנדה). הקרב הבא היה מול ג'ייד ג'ונס - מי שציפו ממנה להיות האישה הבריטית הראשונה שזוכה בשלוש מדליות זהב בשלוש אולימפיאדות רצופות. אבל עליזאדה ניצחה את הבריטית להפתעת כולם ואז ברבע הגמר ניצחה את זוהו ליז'ון הסינית.


קימיה עליזאדה, Javier SORIANO, AFP קימיה עליזאדה | Javier SORIANO, AFP קימיה עליזאדה, Javier SORIANO, AFP


אם עליזאדה תזכה במדליה היום, היא תהיה הפליטה הראשונה שעושה זאת במסגרת נבחרת הפליטים האולימפית. זה יהיה חתיכת אצבע משולשת בעין של המשטר האיראני הנוראי וזה בהחלט יהיה הגשמת החלום שלה. לחיות חיים לא כמו של אחרים.


תגיות